Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη της νεότητας και ποιές τροφές την περιέχουν.


βιταμίνη Α 300x276 Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη της νεότητας και ποιές τροφές την περιέχουν.Γράφει η Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η βιταμίνηΑ είναι η πρώτη βιταμίνη που ανακαλύφθηκε (1913) – εξ ου και το όνομα της. Άλλα ονόματα της βιταμίνης Α είναι ρετινόλη και αξηροφθόλη.
Απαντάται σε πολλά τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης. Συνήθως πλούσια σε βιταμίνη Α είναι τα λαχανικά με σκούρο πράσινο ή κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα. Περίπου το 20% της βιταμίνης στα πράσινα και 30-35 % στα κίτρινα λαχανικά καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Σε σχέση με άλλες βιταμίνες θεωρείται ανθεκτική.
Η βιταμίνη Α βρίσκεται στις τροφές με τη μορφή καροτενοειδών (προβιταμίνες). Όταν καταναλώνουμε τροφές με καροτενοειδή ο οργανισμός της μετασχηματίζει σε (ενεργή) βιταμίνη Α.
Η βιταμίνη Α έχει σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως: 
  • βοηθά στην νυχτερινή όραση 
  • συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών 
  • διατηρεί τα επιθηλιακά κύτταρα (πχ δέρμα, εσωτερικό γαστρεντερικού σωλήνα, πνεύμονα κλπ) 
  • και είναι αντιοξειδωτική 
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις: σταδιακή απώλεια όρασης στο σκοτάδι, ευαισθησία σε λοιμώξεις και δερματικές βλάβες, ίσως σχετίζεται με καρκίνους σε πνεύμονες, έντερο & μαστούς. Τέλος, σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου η έλλειψη μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, καταστρέφεται ο κερατοειδής χιτώνας και τα άτομα οδηγούνται στην τύφλωση.
Από την άλλη, η υπερκατανάλωση – κυρίως μέσω κατάχρησης συμπληρωμάτων διατροφής – έχει κι αυτή κινδύνους: αίσθημα αδυναμίας, πονοκέφαλοι, ανορεξία, ναυτία, αρθραλγίες, τριχόπτωση, απολέπιση δέρματος, ασκίτης, και ηπατικές βλάβες.
βιταμίνη Α 1024x772 Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη της νεότητας και ποιές τροφές την περιέχουν.
Σε γενικές γραμμές, η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο σώμα σε ικανοποιητικές ποσότητες, επομένως η λήψη συμπληρωμάτων δεν είναι απαραίτητη, εκτός από περιπτώσεις παρατεταμένης ασιτίας.
Το μόριο της ρετινόλης
Πληροφορία: Το πρόσθετο τροφίμων E160e ή Βήτα-απο-8-καροτενάληπου χρησιμοποιείται ως φυσική χρωστική ουσία παράγεται από το καροτένιο, δηλ είναι πηγή βιταμίνης Α !
Δείτε ακόμη: Βιταμίνες: όλα όσα πρέπει να ξέρουμε!
Bιταμίνες που προστατεύουν και επιδιορθώνουν το DNA προστατεύοντάς μας από πλήθος ασθενειών και επιβραδύνοντας τη γήρανση  
Το είδα: www.eimastegynaikes.gr
Και: www.glikiazoi.gr

Read more: http://www.proionta-tis-fisis.info/vitamini-a-i-vitamini-tis-neotitas-ke-pies-trofes-tin-periechoun.html#ixzz2wc4LXBFS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...