Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Π Α Ν Τ Ζ Α Ρ Ι Α!


Ποιοι πρέπει να προσέχουν τα παντζάρια



Αυτή την εποχή τα παντζάρια βρίσκονται στις δόξες τους – γλυκά και απολαυστκά. Είναι θρεπτικότατα λαχανικά, που περιέχουν στη σύστασή τους μια πληθώρα βιταμινών (A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 – φυλλικό οξύ, E, K) και ευεργετικών για τον οργανισμό στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ιώδιο, φώσφορο, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά). Ακόμα προσφέρουν πολύτιμες φαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Επομένως θα πρέπει να έχουν εξέχουσα θέση στην ανοιξιάτικη διατροφή μας.
Παρά το γεγονός όμως ότι τα παντζάρια θεωρούνται μία εξαιρετικά ωφέλιμη φυτική τροφή με ποικίλες θεραπευτικές δράσεις, καλό είναι να μην καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με ιστορικό οξαλικών λίθων ασβεστίου στα νεφρά. Και αυτό γιατί ο βολβός και ιδιαίτερα τα φυλλώδη τμήματα του λαχανικού περιέχουν υψηλή συγκέντρωση οξαλικών αλάτων.
Ακόμα με μέτρο πρέπει να καταναλώνουν τα παντζάρια όσοι ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή, καθώς τα παντζάρια προσφέρουν αρκετή βιταμίνη Κ στον οργανισμό, η οποία συμβάλλει στην πήξη του αίματος.
Επίσης τα άτομα με εντερική ευαισθησία καλύτερα να αποφεύγουν να τα τρώνε ωμά.
Να θυμάσαι: Να βράζεις τα παντζάρια με τη φλούδα τους στον ατμό ή με λίγο νερό (μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά), για να μη χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, και να τα καταναλώνεις την ίδια μέρα, γιατί υπόκεινται σε χημικές αλλοιώσεις. Golden Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...