Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ....

ισορροπημένη διατροφή και προϊόντα αρτοποιίας

Γράφτηκε από την  Κατηγορία: Αμυλούχα
Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής του ανθρώπου, κυρίως στις Δυτικές κοινωνίες. Με την αυξανόμενη επίδραση της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων και την αυξανόμενη ικανότητα μεθόδων συντήρησης, οδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής.
Παράλληλα, η εμφάνιση της παχυσαρκίας, παθήσεων του πεπτικού και καρδιαγγειακού συστήματος, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη, οδήγησαν στη διαμόρφωση διατροφικής συνείδησης και αναζήτηση προϊόντων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Το ψωμί και τα διάφορα αρτοσκευάσματα, αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας, ακόμη κι αν αυτή ενδείκνυται για απώλεια βάρους.

Προϊόντα Αρτοποιίας: Απλά ή κοινά αρτοσκευάσματα: Δεν περιέχουν πρόσθετες ύλες κυρίως λιπαρές και φυσικές γλυκαντικές, ή περιέχουν τέτοιες αλλά σε μικρές ποσότητες, ώστε να είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τον άρτο(προϊόν που παρασκευάζεται με ψήσιμο σε ειδικό κλίβανο, από αλεύρι σίτου, νερό, ζύμη και μικρή ποσότητα αλατιού), όπως είναι τα κοινά κουλούρια τα παξιμάδια, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια , η λαγάνα, ο διπυρίτης άρτος(γαλέτα), τα εφτάζυμα κ.α.
Τα πλήρη δημητριακά, αποτελούν την βάση της μακροζωϊας. Αυτός ο τύπος διατροφής προβλέπει ακόμα από κάθε είδος τροφής, να προέρχεται από τη γη, να είναι καλλιεργημένο με το σύστημα της βιολογικής γεωπονίας, δηλαδή χωρίς την χρησιμοποίηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Η μακροβιοτική διαιτητική αγωγή, προσβλέπει στην κατανάλωση δημητριακών στην πλήρη φυσική τους κατάσταση, δηλαδή όταν δεν έχουν υποστεί τη διαδικασία του ραφιναρίσματος ή της νόθευσης, που θα τους αφαιρέσει όλα τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
Η αποφλοίωση των δημητριακών, περιλαμβάνει αναπόφευκτα την απώλεια των βιταμινών και ανόργανων αλάτων.
Τα προϊόντα Ολικής Άλεσης, παρασκευάζονται από άλευρο προερχόμενο από ολόκληρο τον καρπό (μαζί με το πίτουρο και το φύτρο). Έτσι τα προϊόντα αυτά, διαθέτουν μεγαλύτερη ποσότητα ινών, βιταμινών και μετάλλων από εκείνα που παράγονται από αλεύρι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτουρο.
Τα ολικής άλεσης προϊόντα,
  • χαρακτηρίζονται τα αναποφλοίωτα προϊόντα, αυτά που αλέθονται μαζί με το φλοιό τους.
  • δεν γίνονται από τον ίδιο τύπο άλευρου. Εξαρτάται από το βαθμό επεξεργασίας της άλεσης.
  • είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β(υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος) σε σχέση με τα επεξεργασμένα προϊόντα.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης, ενδείκνυνται κατά της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition. Αυτό οφείλεται στη υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές (φυτικές ίνες), οι οποίες συμβάλλουν στην ελάττωση της χοληστερόλης, των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, ενώ παράλληλα, βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την φλεγμονή στο κυκλοφορικό σύστημα.
Πως μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας:
  1. Εντάσσουμε καθημερινά στη διατροφή μας, απλά αρτοσκευάσματα και κατά προτίμηση, προϊόντα ολικής άλεσης σε συνδυασμό με ποικιλία άλλων τροφών. Τα τελευταία χρόνια αποκτούν ολοένα και περισσότερους φανατικούς καταναλωτές, καθώς έχουν εισβάλλει στη καθημερινή μας διατροφή, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο μακροζωίας και διατήρησης καλής υγείας.
  2. Μια μέτρια κατανάλωση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο ενδείκνυται, όπως ένα ψωμάκι ολικής άλεσης, 1-2 φρυγανιές, 2-3 παξιμαδάκια ολικής, 2-3 μπισκότα ή κουλουράκια ολικής, μια μερίδα ζυμαρικά ολικής άλεσης κλπ.
  3. Με μέτρο η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης. Οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του εντέρου, περισσότερο από όσο χρειάζεται και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως δυσφορία ή και υπερκινητικότητα.
  4. Έλεγχος στην διατροφική ετικέτα του προϊόντος. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, ορισμένες φορές, είναι εμπλουτισμένα με συστατικά πλούσια σε θερμίδες. Γι ‘ αυτό ωφέλιμο είναι, πριν τα αγοράσετε να συμβουλεύεστε την ετικέτα τους, προκειμένου να αποφύγετε την περίσσεια πρόσληψη λίπους, ζάχαρης και άλατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...