Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς, ενώ ταυτόχρονα,
για την Ορθόδοξη εκκλησία, είναι και η αρχή, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης
Τεσσαρακοστής.
Ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα, γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά
και σωματικά, ενώ
εορτάζεται πάντα 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και είναι ημέρα νηστείας αλλά και αργίας.
Η νηστεία αυτή, που οναμάζεται και Σαρακοστή, διαρκεί όπως λέει και το όνομά της 40 μέρες, όσες δηλαδή ήταν και οι μέρες που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη και με τα Κούλουμα, την έξοδο δηλαδή των ανθρώπων στη φύση, για να γιορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης.
Τη μέρα αυτή, η παράδοση θέλει, εκτός από το κλασικό πέταγμα του χαρταετού, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, κυρίως λαχανικών, οσπρίων όπως φασολάδα χωρίς λάδι και θαλασσινών.
Μάλιστα, αντί για ψωμί, συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα, δηλαδή ένα άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο γι᾿ αυτή τη μέρα.
Ας δούμε όμως, ποια είναι τα βασικά φαγητά, που η παράδοση θέλει να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή:
Ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα, γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά
και σωματικά, ενώ
εορτάζεται πάντα 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και είναι ημέρα νηστείας αλλά και αργίας.
Η νηστεία αυτή, που οναμάζεται και Σαρακοστή, διαρκεί όπως λέει και το όνομά της 40 μέρες, όσες δηλαδή ήταν και οι μέρες που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη και με τα Κούλουμα, την έξοδο δηλαδή των ανθρώπων στη φύση, για να γιορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης.
Τη μέρα αυτή, η παράδοση θέλει, εκτός από το κλασικό πέταγμα του χαρταετού, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, κυρίως λαχανικών, οσπρίων όπως φασολάδα χωρίς λάδι και θαλασσινών.
Μάλιστα, αντί για ψωμί, συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα, δηλαδή ένα άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο γι᾿ αυτή τη μέρα.
Ας δούμε όμως, ποια είναι τα βασικά φαγητά, που η παράδοση θέλει να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή:
Και ξεκινάμε με τη λαγάνα, που είναι ένα λεπτό και τραγανό, γεμάτο σουσάμι, καλοψημένο, άζυμο συνήθως ψωμί, και βέβαια παρέα με μπόλικες ελίτσες. | |
-- Απαραίτητα συνοδευτικά οι πίκλες τουρσί, μαζί με χαλβά, του εμπορίου ή δικό μας. |
|
-- Υπάρχει Καθαροδευτέρα χωρίς ταραμά; Όχι! Γι᾿ αυτό ... |
|
-- Για να συμπληρωθεί το πατροπαράδοτο τραπέζι, τι άλλο; Όσπρια! |
|
Φασολάδα παραδοσιακή | Ρεβυθοκεφτέδες |
-- Η φασολάδα έχει την τιμητική της, παρέα με τα ρεβύθια. |
|
Ρεβύθια με πράσα | Γίγαντες στο φούρνο |
-- Και βέβαια Καθαρά Δευτέρα χωρίς νηστίσιμα θαλασσινά δεν γίνεται. Αυτή τη μέρα έχουν την τιμητική τους τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια. |
|
Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) | Μύδια σαγανάκι (σαχανάκι) |
-- Τα καλαμαράκια, μαγειρεμένα με όποιον τρόπο σας αρέσουν· τηγανιτά, κοκκινιστά ... |
|
Καλαμαράκια κονσέρβας τηγανιτά | |
-- ... γεμιστά, ή όπως αλλιώς. |
|
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι | Καλαμαράκια τηγανιτά |
-- Αλλά και σουπιές με χόρτα ή γεμιστές, χωρίς να ξεχνάμε τα χταπόδια, είτε είναι μακαρονάδα, είτε ψητά στα κάρβουνα. |
|
Σουπιές με ψιλικά | Χταπόδι μακαρονάδα |
-- Και τελευταίες στη σειρά, αλλά όχι και στις προτιμήσεις μας, οι γαρίδες. |
|
Πικάντικες γαρίδες νηστίσιμες | Γαρίδες γιουβέτσι |
-- Αυτές είναι μερικά από τα φαγητά, που συνήθως γεμίζουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ελπίζοντας να σας βοηθήσαμε να επιλέξετε, σας ευχόμαστε καλά κούλουμα και καλή Σαρακοστή. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου