Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

4 ντιπ για την παρέα

dips-allΤαιριάζουν ωραία με φρεσκοκομμένα λαχανικά (αγγούρι, καρότο, ντοματίνια κ.λπ.), παξιμαδάκια, κριτσίνια, φρυγανισμένο ψωμί ή πιτούλες και μας κρατούν καλή συντροφιά τα βραδάκια. Τέσσερις συνταγές να γεμίζουμε μπολάκια που ...αδειάζουν αμέσως.
1. Ντιπ με ψητές πιπεριές και κοπανιστή
Υλικά: 3 πιπεριές ψητές Φλωρίνης • 100 γρ. ανθότυρο • 150 γρ. κοπανιστή •
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο • για το σερβίρισμα κρακεράκια, πιτούλες ή κριτσίνια και ελιές Εκτέλεση: Στραγγίζετε πολύ καλά τις πιπεριές από το λάδι τους και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Σε ένα μπολ ρίχνετε το ανθότυρο κομματιασμένο με πιρούνι, την κοπανιστή και τον πολτό από τις πιπεριές και τα χτυπάτε με πιρούνι μέχρι να ανακατευθούν. Στο τέλος ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε πάλι με το πιρούνι. Σερβίρετε το ντιπ στο κέντρο και γύρω-γύρω βάζετε τα κρακεράκια και τις ελιές.
2. Ντιπ με ρεβίθια και ταχίνι
Υλικά: 500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό με σόδα • 2 φλιτζάνια ταχίνι • 3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες • ο χυμός από 2 λεμόνια • 1 κουταλάκι πάπρικα •  1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο • αλάτι • 1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος Εκτέλεση: Ξεπλένετε τα μουλιασμένα ρεβίθια, τα τρίβετε με τα χέρια σας για να φύγουν οι φλούδες και τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. Βάζετε τα ρεβίθια στο μπλέντερ ή στο μίξερ και τα αλέθετε καλά. Προσθέτετε κατά μικρές ποσότητες το ταχίνι, την πάπρικα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιείτε, αλατίζετε και ρίχνετε το λεμόνι. Τέλος προσθέτετε 2-3 κουταλιές χλιαρό νερό για να αραιώσει λίγο το μείγμα, το βάζετε σε μπολ και πασπαλίζετε με μαϊντανό, λίγη πάπρικα επιπλέον και λίγο λάδι. Σερβίρετε με ψημένες αραβικές πίτες ή λαχανικά (καρότα, αγγούρι κ.λπ.)
3. Ντιπ καπνισμένης μελιτζάνας
Υλικά: 4 μελιτζάνες φλάσκες • 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα • ½ κουταλάκι ζάχαρη • λίγο αλάτι • ο χυμός ½  λεμονιού • 2 κουταλιάς μαϊντανός •  ελιές Καλαμών, διάφορα λαχανικά ή κρακεράκια για το γαρνίρισμα Εκτέλεση: Ψήνετε τις μελιτζάνες μαζί με το κοτσάνι τους σε γκαζάκι για 10’ από κάθε πλευρά (η φλούδα τους πρέπει να καεί για να πάρουν τη μυρωδιά του καπνιστού). Τις ραντίζετε με κρύο νερό και τις ξεφλουδίζετε αμέσως. Αφήνετε τη σάρκα τους σε σουρωτήρι για να στραγγίσει. Πολτοποιείτε τη σάρκα από τις μελιτζάνας, τη μεταφέρετε σε ένα μπολ και την ανακατεύετε με τη μαγιονέζα, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Γαρνίρετε το ντιπ με μαϊντανό σερβίρετε με ελιές, κρακεράκια ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
4. Ντιπ αβοκάντο (γουακαμόλε)
Υλικά: 2 ώριμα αβοκάντο • 1 κρεμμύδι ξερό ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα • ο χυμός και το ξύσμα 1 λεμονιού • 2 κουταλάκια του γλυκού κόλιαντρο φρέσκο, ψιλοκομμένο • μισή κόκκινη πιπερίτσα • 80 γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Κόβετε τα αβοκάντο στη μέση, τα καθαρίζετε από κουκούτσια και φλούδες, τα ξανακόβετε σε κομμάτια και τα ρίχνετε στο μπλέντερ. Τους προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα κρεμμύδια, την πιπερίτσα και το κόλιαντρο και πολτοποιείτε τα υλικά. Παραλλάσσοντας τη βασική συνταγή, αν θέλετε, προσθέτετε και ροκφόρ που ταιριάζει πολύ με το αβοκάντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...