Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Χοληστερίνη: Οι τιμές της και η “έξυπνη” διατροφή

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,
Χοληστερίνη: Οι τιμές της και η Μειώστε φυσικά την "κακή" χοληστερίνη... και αποφύγετε τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής! Η σωστή διατροφή και ο ετήσιος έλεγχος των τιμών της μπορούν εύκολα να χαμηλώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, αρκεί να αλλάξουμε συνήθειες. Πρόκειται για  μια λιπαρή ουσία που βοηθά στη λειτουργία των κυττάρων και την παραγωγή των ορμονών, αλλά όταν ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια... δημιουργεί προβλήματα κυρίως στην περιοχή της καρδιάς.
Οι δυο τύποι χοληστερίνης:
-Η LDL χαρακτηρίζεται ως η "κακή" χοληστερίνη, αφού είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της χοληστερίνης από την περιοχή του συκωτιού στους ιστούς και τα τοιχώματα των αρτηριών. Έτσι, εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
-Η HDL, αντίθετα, θεωρείται ο "καλός" τύπος, αφού καταφέρνει να απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις φλέβες και να "ανοίξει" δρόμο για την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Οι τιμές της χοληστερίνης: Οι υψηλές και οι χαμηλές
Εάν δεν ελέγχουμε συχνά τα επίπεδα της χοληστερίνης, τότε είμαστε αφύλακτοι μπροστά στον κίνδυνο της καρδιοπάθειας. Και όμως, ένας στους τρεις Έλληνες έχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης... και επτά στους δέκα δεν το γνωρίζουν, αφού δεν κάνουν συχνά εξετάσεις! Ειδικότερα, όταν η τιμή της χοληστερίνης είναι μικρότερη των 190 mg/dl, συνηθίζεται η εξέταση κάθε 5 χρόνια, αλλά όταν κυμαίνεται στα 190-240 mg/dl, τότε χρειάζεται επανάληψη κάθε χρόνο. Γενικά, πάντως, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή πάσχετε από διαβήτη-υπέρταση, πρέπει να παρακολουθείτε τις τιμές της και να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
5 τροφές που μειώνουν "φυσικά" τη χοληστερίνη
Αλλάζουμε διατροφή... μειώνουμε τη χοληστερίνη! Τα υγιεινά τρόφιμα σε καθημερινή βάση και ο περιορισμός του junk food μπορεί να οδηγήσει στην καλή υγεία της καρδιάς μας, και όχι μόνο. Για αυτό, εάν έχετε χοληστερίνη, απολαύστε απλόχερα τις παρακάτω τροφές και κατεβάστε φυσικά τα επίπεδα του "κακού" τύπου.
Βρώμη
Η βρώμη αποτελεί μια από τις πλούσιες τροφές σε φυτικές ίνες, η οποία κατεβάζει τα ποσοστά της LDL. Τις ίδιες ιδιότητες έχουν και τα κόκκινα φασόλια, το κριθάρι και τα δαμάσκηνα. Να θυμάστε ότι 5-10 γρ. φυτικών ινών την ημέρα θα αλλάξουν εντελώς τα επίπεδα χοληστερίνης.
Φρέσκο ψάρι
Τα ψάρια έχουν ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην αρτηριακή πίεση και τη μείωση της χολιστερίνης. Ειδικά, το ιχθυέλαιο δυναμώνει την καρδιά και περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Καλό είναι να αγοράζετε σκουμπρί, πέστροφα, σολομό, σαρδέλες και ρέγγες... και να τα μαγειρεύετε ψητά ή στη σχάρα. Καταναλώστε ψάρι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.
Ξηροί καρποί
Τα ανάλατα αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια και φουντούκια χαμηλώνουν τις τιμές της χοληστερίνης και την πιθανότητα καρδιοπάθειας. Αυτό οφείλεται στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τους. Όμως, διαθέτουν αρκετές θερμίδες, οπότε καταναλώστε μόνο μια χούφτα την ημέρα!
Ελαιόλαδο
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του ελαιόλαδου καταφέρνουν να μειώσουν την "κακή" χοληστερόλη και να ενδυναμώσουν την «καλή».  Καλό είναι να βάζετε καθημερινά δυο κουταλιές της σούπας μέσα στο φαγητό σας, είτε τσιγαρίζοντας τα λαχανικά, είτε βάζοντάς το στη σαλάτα.
Έξυπνα tips για τη μείωση της χοληστερίνης
-Κρατήστε σταθερό το βάρος σας και σε φυσιολογικά επίπεδα.
-Πείτε "ναι" στα φρούτα και τα λαχανικά και αρνηθείτε τα τηγανητά, το κόκκινο κρέας και ό,τι άλλο με κορεσμένα λιπαρά.
-Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας.
-Προσπαθήστε να σταματήσετε ή να περιορίσετε το τσιγάρο.
-Ασκηθείτε μισή ώρα καθημερινά. Ανεβοκατεβείτε τις σκάλες, κάντε γυμναστική με ένα φίλο ή περπατήστε ένα τετράγωνο γύρω από το σπίτι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...