Τρίτη 26 Μαΐου 2015


Σπιτικές θεραπείες για την αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία κοινή ασθένεια που προκαλείται από φλεγμονή των αμυγδαλών, από τα δύο οβάλ δηλαδή «μαξιλαράκια» του ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού.



Στα βασικά συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας, που προσβάλλει ιδιαίτερα τα παιδιά, περιλαμβάνονται οι πρησμένες αμυγδαλές, ο πονόλαιμος, η δυσκολία στην κατάποση και ορισμένοι «κόμβοι» στους λεμφαδένες.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας προκαλούνται από μόλυνση εξαιτίας ενός κοινού ιού αλλά και ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη νόσο.
Επειδή η κατάλληλη θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα εξαρτάται από την αιτία, είναι σημαντικό να λάβετε μία ακριβή διάγνωση από έναν γιατρό. Πρόκειται για μία πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί περιστασιακά ή να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε γενικές γραμμές  αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη αλλά στο …ντουλάπι της κουζίνας ίσως υπάρχουν και πιο φυτικές επιλογές.
Η γαργάρα με αλμυρό νερό απαλύνει τον πόνο του λαιμού και μειώνει το πρήξιμο, καθαρίζοντας παράλληλα τη στοματική κοιλότητα και αποτρέποντας την περαιτέρω μόλυνση στην επιφάνεια των αμυγδαλών. Το λάιμ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες για την αμυγδαλίτιδα. Ανακατέψτε φρέσκο χυμό λάιμ σε ζεστό νερό με μέλι και αλάτι. Πιείτε το και ανακουφιστείτε από τον πόνο των πρησμένων αμυγδαλών.
Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε, σε γάλα που βράζει, μια πρέζα κουρκουμά (turmeric) σε σκόνη και μαύρο πιπέρι, επίσης σε σκόνη. Πιείτε αυτό το αφέψημα πριν τον ύπνο για τουλάχιστον τρεις νύχτες στη σειρά και καταπολεμήστε αποτελεσματικά τη φλεγμονή.
Ο φυσικός χυμός από φρέσκο παντζάρι, καρότο ή αγγούρι μπορεί να είναι γίνει ο «φυσικός εχθρός» της λοίμωξης και να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να ανακατέψετε τις γεύσεις των χυμών αυτών.
Βράστε σπόρους μοσχοσίταρου (τριγωνέλλα) σε νερό για μισή ώρα, αφήσετε τους να κρυώσουν και κάνετε γαργάρες με το μίγμα. Η τριγωνέλλα, το ελληνικό ξεχασμένο αυτό μπαχαρικό, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, που το καθιστούν μια εξαιρετική θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα. Επιπλέον, μπορείτε να βράσετε σύκα, να τα αλέσετε και να δημιουργήσετε μία κολλώδη μάζα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα στην εξωτερική περιοχή του λαιμού για να κρυώσει το εξάνθημα και να μειωθεί η ερυθρότητα, ανακουφίζοντάς σας παράλληλα από τον πόνο.
Το κλασικό χαμομήλι αναμεμειγμένο με λεμόνι και μέλι είναι μια πανάρχαια φυσική θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα. Το χαμομήλι δρα ως χαλαρωτικό και μειώνει το στρες και το άγχος, που προκαλείται από την αμυγδαλίτιδα, απομακρύνοντας τον πόνο.
Να θυμάστε ότι η αμυγδαλίτιδα είναι μια πάθηση, που τείνει να θεραπεύεται μόνη της αλλά εάν έχετε επιχειρήσει σπιτικές λύσεις και ο πόνος ή η φλεγμονή επιμένουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η χρόνια αμυγδαλίτιδα μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις κλασικές θεραπείες και να απαιτεί πιο δραστικά μέτρα, όπως η χειρουργική επέμβαση ή η αμυγδαλεκτομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...