Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Γιαούρτι! Γιατί είναι τόσο ευεργετικό για τη σιλουέτα και την υγεία σου

giaourti-euergetiko-siloueta-ygeiaΤο γιαούρτι είναι τροφή σε κρεμώδη κατάσταση που παράγεται από γάλα και έχει υποστεί ζύμωση. Γιατί είναι όμως τόσο ευεργετικό για τη σιλουέτα και την υγεία μας;

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Η υπεροχή της διατροφικής αξίας του γιαούρτιού οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα παρακάτω αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά:
  • Πρωτεΐνες Υψηλής Βιολογικής Αξίας: αποτελούν τα σημαντικότερα “δομικά” συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών, των διάφορων βιολογικών οργάνων και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών.
  • Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βιταμίνες της Ομάδας Β: Συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.
  • Βιταμίνη D: Ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ασβέστιο: Διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, δοντιών και αποτρέπει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
  • Προβιοτικά: αν έχεις δυσκοιλιότητα και δυσπεψία, φρόντισε καθημερινά να τρως 2 μερίδες ελληνικό γιαούρτι. Είναι γεμάτο από καλά στελέχη βακτηρίων (προβιοτικών) που υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Γιατί κάνει καλό στη σιλουέτα
Τα τελευταία χρόνια τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του. Κεντρικό ρόλο στο όλο φαινόμενο φαίνεται να παρουσιάζει η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D, που ρυθμίζει τα ιόντα ασβεστίου εντός των λιποκυττάρων, διαδικασία σημαντική για την λιπογένεση και την λιπόλυση (διάσπαση λίπους).
Τα αυξημένα επίπεδα 1,25- διυδροξυβιταμίνης D που συναντώνται σε δίαιτες χαμηλές σε ασβέστιο, οδηγούν σε αύξηση της λιπογέννεσης. Έχει βρεθεί ότι η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D προωθεί την είσοδο του ασβεστίου στο εσωτερικό των κυττάρων του λιπώδους ιστού. Η αύξηση αυτή έχει συνδεθεί με μείωση της λιπόλυσης και αύξηση της αποθήκευσης λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Συνεπώς, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, η συγκέντρωσή του στο αίμα είναι επίσης υψηλή. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι αυξάνεται η λιπόλυση και με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η απώλεια βάρους και λιπώδους ιστού.
Πέρα όμως από το ασβέστιο ως μεμονωμένο συστατικό, τα γαλακτοκομικά φαίνεται να διαθέτουν ισχυρότερη θετική επίδραση στη καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Κι αυτό γιατί εμπεριέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που ‘συνεργάζονται’ με το ασβέστιο στα μονοπάτια της λιπόλυσης, όπως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE), αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας (BCAA) και άλλα βιοενεργά συστατικά της πρωτεΐνης του ορού γάλακτος.
Ποια άλλα, όχι και τόσο υγιεινά και ελαφριά τρόφιμα, μπορεί να αντικαταστήσει; Τα βασικά συστατικά του γιαουρτιού είναι η πρωτεΐνη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D) και το ασβέστιο. Αντικαθιστά επάξια τα λιπαρά ντιπ όπως η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος και η σαντιγί. Το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αποφεύγοντας ανθυγιεινές επιλογές όπως τα τσιπς, τις σφολιάτες κτλ
Με ποιους συνδυασμούς θα πετύχω ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στη διατροφή και το αδυνάτισμα;
Οι ακόλουθοι συνδυασμοί εμπλουτίζουν το γιαούρτι με επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν την καύση λίπους. Συγκεκριμένα:
  • Μέλι: είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αυξάνουν τις βιολογικές καύσεις.
  • Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα & δημητριακά ολικής αλέσεως: όντας πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση και την αποθήκευση του διατροφικού λίπους.
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί, λιναρόσπορος: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
  • Κανέλα: Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό.
Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.
Ποιο γιαούρτι να επιλέξω και πως; Να μην είναι επιδόρπιο, να μην έχει καλύτερα πρόσθετα (όπως γλυκό, χυμούς φρούτων έτοιμους κτλ) και να είναι 2%. Πες ναι στο ελληνικό γιαούρτι: Αυτό το κρεμώδες θρεπτικό μίγμα περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, συγκριτικά με το απλό γιαούρτι και είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο και προβιοτικά, ενισχύοντας την υγεία των οστών και τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Επέλεξε λευκό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (2%) και απέφυγε εκείνα με την προσθήκη ζάχαρης και τα πλήρη λιπαρά.
Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...