Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Α Λ Ο Η !

Αλόη: Ο πράσινος χρυσός!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Αλόη: Ο πράσινος χρυσός!Η αλόη ευεργετεί τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ προλαμβάνει και θεραπεύει προβλήματα υγείας και ομορφιάς. Ανοίξτε της την πόρτα, κάντε λίγο χώρο γι’ αυτή στο σπίτι σας και αφήστε την να σας αγγίξει με τις «μαγικές» τις ιδιότητες.
H Aloe Vera και τα συστατικά της
Το γένος της αλόης αριθμεί 300 είδη φυτών. Από αυτά όμως λίγα είναι εκείνα που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ανάμεσα σε αυτά υπερισχύει η γνωστή σε όλους μας  Αλόη η γνησία (Aloe vera). Την εμφάνισή της συνθέτουν τα παχιά φύλλα με την άφθονη υγρασία που τη βοηθούν να «ζήσει» και σε αμμώδη εδάφη.
Μέσα στην αλόη κρύβονται δύο πολύ σημαντικά συστατικά, το ζελέ και ο χυμός της. Το ζελέ θα το βρείτε μέσα στα φύλλα του φυτού, αφού τα ξεφλουδίσετε. Ο χυμός από την άλλη κρύβεται στα φύλλα και θα αποκαλυφθεί, αν τα τελευταία κοπούν από τη βάση τους. Το κάθε ένα συστατικό από αυτά έχει πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το ζελέ είναι γνωστό για τις ιαματικές του ιδιότητες, ενώ ο χυμός για την καθαρκτική του δράση.
Τα «δώρα» της στην υγεία...
Δράση εσωτερική
  • Με την αλόη αντιμετωπίζονται διάφορα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα η δυσκοιλιότητα, τα ευερέθιστα έντερα, η δυσπεψία, η κολίτιδα, το ζάχαρο ακόμα και το άσθμα.
  • Καταπολεμά διάφορες μολύνσεις χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητές της.
  • Ο χυμός από εγκεκριμένα σκευάσματα αλόης ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δράση εξωτερική
  • Λειτουργεί ως καταπραϋντικό σε διάφορες δερματικές παθήσεις.
  • Βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας, αφού διαθέτει επουλωτικές και αντιφλογιστικές ιδιότητες. Απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να την ενυδατώνει και να την καταπραΰνει. Εφαρμόστε την μετά το μπάνιο ή το ξύρισμα.
  • Συμβάλλει σημαντικά στην ίαση εκζεμάτων ή ψωρίασης.
  • Η χρήση της αλόης μειώνει κηλίδες και ρυτίδες, ενώ παράλληλα επουλώνει ουλές και κοψίματα.
  • Η αλόη δρα ενάντια στη γήρανση και τη χαλάρωση του δέρματος, ενώ αποτελεί και αντηλιακή προστασία.
  • Κατάλληλη και αποτελεσματική στην ακμή.
Καλλιεργήστε τη δική σας αλόη
Η αλόη μπορεί να καλλιεργηθεί σε κήπο αλλά και σε γλάστρα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο είναι ακόμα μικρή χρειάζεται ημισκιερή θέση, ενώ όσο αρχίζει να μεγαλώνει έχει ανάγκη να απολαύσει τον ήλιο. Η αλόη είναι ένα φυτό που προσαρμόζεται εύκολα, αρκεί η θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από 5 βαθμούς κελσίου. Δεν μπορεί να αντέξει την υγρασία, αλλά είναι δεκτική στην ξηρασία. Χρειάζεται λίγο νεράκι, αλλά σε συχνή βάση. Αν βρίσκεστε σε ψυχρή περιοχή και την έχετε σε εξωτερικό χώρο, τοποθετήστε την κάπου, ώστε να προστατεύεται από το πολύ κρύο. Η ιδανική συνθήκη είναι μία φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι σας.
Γνωρίζατε ότι...
Η αλόη είναι γνωστή για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες από το 2.000 π.χ. με την Κλεοπάτρα να τη χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση ως λοσιόν για να ενυδατώνει την επιδερμίδα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...