Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Έξι δευτερόλεπτα γυμναστικής «μπορεί να αλλάξουν την ζωή των ηλικιωμένων»

Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Οι εξαιρετικά σύντομες αλλά έντονες προπονήσεις μπορεί να μεταμορφώσουν την υγεία των ηλικιωμένων, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.
Σε πιλοτική μελέτη που πραγματοποίησαν με 12 συνταξιούχους ανακάλυψαν πως κάνοντας λίγα δευτερόλεπτα ποδήλατο με όλη τους τη δύναμη, δύο φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή τους πίεση και την φυσική τους κατάσταση.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Abertay που πραγματοποίησαν τη μελέτη χαρακτηρίζουν μεν το εύρημα εντυπωσιακό, αλλά συνιστούν στους ηλικιωμένους να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους, πριν υιοθετήσουν αυτό τον τρόπο γυμναστικής.
Όπως εξηγούν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας» (JAGS), ζήτησαν από τους εθελοντές τους να πηγαίνουν στο εργαστήριό τους δύο φορές την εβδομάδα και επί έξι εβδομάδες, για να κάνουν επί 6 δευτερόλεπτα στατικό ποδήλατο με όλη τους τη δύναμη.
Στη συνέχεια, οι εθελοντές ξεκουράζονταν και επαναλάμβαναν την ποδηλασία για άλλα 6 δευτερόλεπτα - και συνέχιζαν αυτές τις εναλλαγές έως ότου συμπληρώσουν 1 λεπτό γρήγορο ποδήλατο.
«Δεν έτρεχαν πολύ γρήγορα, αλλά για ανθρώπους της ηλικίας τους τα πήγαιναν πολύ καλά», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Μπάμπρατζ, μοριακός φυσιολόγος στο Abertay.
Με τον τρόπο αυτό, μέχρι το τέλος των έξι εβδομάδων οι εθελοντές είχαν παρουσιάσει μείωση κατά 9% στην αρτηριακή τους πίεση, είχαν αυξήσει την ικανότητα του οξυγόνου να φτάνει στους μυς τους και ανέφεραν πως είχαν διευκολυνθεί δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως το να σηκωθούν από την καρέκλα ή να κάνουν μία βόλτα.
Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους για να καταγράψουν και τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτής της προπόνησης.

Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...