Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Κ Ο Υ Ρ Κ Ο Υ Μ Α Σ

Πως με ένα κουταλάκι κουρκουμά χάνεις 2 κιλά

Με ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα από τη θαυματουργή σκόνη μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία μας, αλλά και να χάσουμε 2 κιλά σε μία εβδομάδα.


Το γεγονός ότι η ουσία αυτή συμβάλλει στην απώλεια σωματικού λίπους έχει μελετηθεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια με θετικά αποτελέσματα. Όμως δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ακόμη δεδομένο ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και σε ανθρώπους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διατροφική μας συμπεριφορά συνολικά -και όχι μόνο μία τροφή ή ένα συστατικό- επηρεάζει το σωματικό βάρος».
Το σίγουρο είναι ότι με την κατανάλωση κουρκουμά θα πάρουμε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Ε, Κ, ψευδάργυρο και θα δούμε την πέψη μας να βελτιώνεται.
Στο κουρκουμά βρίσκεται η κουρκουμίνη, η οποία ανήκει στα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε κάποιες μορφές καρκίνου. Επιπλέον ωφελεί το νευρικό σύστημα λειτουργώντας ως αντικαταθλιπτικό και νευροπροστατευτικό. Επίσης έχει φανεί ότι πράγματι βοηθάει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η λήψη κουρκουμά μειώνει το φούσκωμα σε ανθρώπους που υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές και ελαττώνει τη συχνότητα των εξάρσεων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι δρα ευεργετικά στον πόνο που οφείλεται στην οστεοαρθρίτιδα, επειδή μειώνει τη φλεγμονή. Ωστόσο δεν βοηθά σε περιστατικά όπως έλκος στομάχου (ίσως μάλιστα αντενδείκνυται). Τέλος, μελέτες που γίνονται σχετικά με τη δράση του σε διάφορες μορφές καρκίνου (μαστού, δέρματος, παχέος εντέρου, προστάτη), ναι μεν καλλιεργούν αισιοδοξία, αλλά είναι ακόμα πρόωρες και χρειάζεται να συμπληρωθούν από άλλες. Σε καμία περίπτωση το μπαχαρικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα που χορηγούνται για σοβαρές παθήσεις.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι για να καρπωθούμε τα οφέλη του κουρκουμά -και κατ’ επέκταση της κουρκουμίνης- καλό είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 κ.γ. καθημερινά (δεν είναι τοξικός). Στην αγορά το μπαχαρικό διατίθεται σε μορφή σκόνης (σε μεγάλα σουπερμάρκετ, καταστήματα με μπαχαρικά και βιολογικά προϊόντα).
Αν και η γεύση της είναι σχετικά πιο ήπια από αυτή που έχει το κάρι ή το τζίτζερ είναι σχετικά δύσκολο να καταναλώσετε χωρίς ανάμειξη 1 κουταλάκι από το εν λόγω μπαχαρικό. Για αυτό μπορείτε να την προσθέσετε σε σούπες, ρύζι, κεμπάπ, κοτόπουλο και συνδυαστικά με μαύρο πιπέρι, που βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...