Φτιάξτε ξύδι στο σπίτι σας
Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,
20/08/2012
Βασικά στοιχεία
Σημαντική πληροφορία είναι πως το ξύδι είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης από βακτήρια του οξικού οξέος σε αλκοόλη. Αυτό μπορεί να φαντάζει πολύπλοκο, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Με την πάροδο των χρόνων έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι ζύμωσης, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας και την αύξηση της παραγωγής σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Η παραγωγή ξυδιού στο σπίτι σας δεν χρειάζεται επιστημονικές γνώσεις. Σας παρουσιάζουμε τρείς απλές και ενδιαφέρουσες εκδοχές για να φτιάξετε μόνοι σας, σπιτικό ξύδι.
Ξύδι από κρασί
Α) Πρόκειται για απλούστατη διαδικασία. Ρίξτε στο κρασί που έχετε στο σπίτι μαγιά ξυδιού και ζεστό νερό. Η μαγιά ξιδιού είναι τα κατακάθια στο κάτω μέρος του βαρελιού μας από το παλιό ξίδι. Τα σπιτικά κρασιά είναι συνήθως από 10-12 βαθμούς και για αυτό ρίχνουμε και τόση ποσότητα ζεστού νερού για να κατεβάσουμε τούς βαθμούς περίπου στους 7, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ξίδι μας.
Β) Εάν δεν υπάρχει το κατακάθι που αναφέραμε, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό ξίδι για να φτιάξουμε το ξίδι μας. Εκτός αυτού απαιτούνται: ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι (κατά προτίμηση σπιτικό), ένα τουλουπάνι, ένα μακαρόνι (ή οποιοδήποτε ζυμαρικό) και αρκετή ποσότητα από ξηρό κρασί ανεξαρτήτως τύπου. Βάλτε το ξύδι σε ένα βάζο, δοχείο ή μπουκάλι. Στη συνέχεια προσθέστε το κρασί και κατόπιν το ζυμαρικό. Καλύψτε το δοχείο με το τουλουπάνι και αφήστε το σε σκοτεινό αλλά και δροσερό μέρος για αρκετό καιρό (4-6 εβδομάδες).
Ξίδι αρωματισμένο με ροδοπέταλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου