Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Αλτσχάϊμερ.....7 τροφές για την πρόληψη της νόσου!

Αυγ 14:19
Αλτσχάιμερ: Οι 7 τροφές για την πρόληψη της νόσου
Αλτσχάιμερ: Οι 7 τροφές για την πρόληψη της νόσου
facebook share
Μπορεί να βρίσκεσαι ακόμα σε σχετικά νεαρή ηλικία και να σου φαίνεται κάτι πολύ μακρινό, όμως το Αλτσχάιμερ είναι μια αρκετά συνηθισμένη νόσος με ποσοστό εμφάνισης στις μεγάλες ηλικίες πάνω από 50%. 

Και επειδή κανείς δεν μένει για πάντα νέος, οπότε ούτε και εσύ, μπορείς να λάβεις από τώρα τα μέτρα σου εμπλουτίζοντας τη διατροφή σου με τις κατάλληλες τροφές που μπορούν να μειώσουν έως και 40% τις πιθανότητες να εμφανίσεις τα πρώτα συμπτώματα της νόσου στο μέλλον.

1.Ελαιόλαδο
Σύμφωνα με μελέτες διαπιστώθηκε πως ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το παρθένο ελαιόλαδο, που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής, περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, που συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.

2.Σολωμός
Τα ω-3 λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου μας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί βέβαια πως τα λιπαρά αυτά μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του Αλτσχάιμερ όταν ήδη έχει εμφανιστεί, αλλά υπάρχουν δείγματα πως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την επιβράδυνση της έναρξης της νόσου. Ο σολομός είναι μια καλή πηγή όλων αυτών των συστατικών που χρειάζεσαι.

3.Καρύδια
Τα καρύδια μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος, ωστόσο μπορούν να δώσουν μια πολύ σημαντική ώθηση στην υγεία του οργανισμού σου. Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, το είδος του λίπους που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη έδειξε πως μια διατροφή που συμπεριλαμβάνει καρύδια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης. Τα καρύδια περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου.

4.Σπανάκι
Γεμάτα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα πράσινα λαχανικά πρέπει να είναι από τα βασικότερα συστατικά της διατροφής μας. Έχει αποδειχθεί πως τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, όπως το σπανάκι, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των νόσων που σχετίζονται με τη μνήμη.

5.Κάρυ
Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι το κάρυ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη D3, που μπορείς να παίρνεις μέσω του κάρυ, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα προκειμένου να απαλλαγεί από τα αμινοξέα που σχηματίζουν την πλάκα στον εγκέφαλο, που είναι συνδεδεμένη με το Alzheimer. Έτσι, την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις, φρόντισε να προσθέσεις λίγο από αυτό το μπαχαρικό. Είναι νόστιμο και υγιεινό.

6.Καφές
Μάλλον δεν θα χρειάζεται πλέον να αισθάνεσαι ένοχη για τους τόσους καφέδες που πίνεις καθημερινά, αφού σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα (δηλαδή είχαν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους) εκδήλωσαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα από ό, τι οι συνομήλικοί τους με χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Μάλιστα, η καφεΐνη είχε θετικό αντίκτυπο ακόμη και σε ενήλικες που είχαν ήδη παρουσιάσει τα πρώτα σημάδια της νόσου.

7.Σοκολάτα
Αν ακόμα τρως σοκολάτα γάλακτος και όχι μαύρη μάλλον θα πρέπει να το σκεφτείς ξανά, αφού έχει αποδειχθεί πως η μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει φλαβονοειδή και 70% περισσότερο κακάο, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, αλλά και να επιβραδύνει τα συμπτώματα της άνοιας. Σε μια ιταλική μελέτη, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είχαν ήπια συμπτώματα άνοιας ,έπιναν κακάο με υψηλά, μεσαία και χαμηλά ποσοστά φλαβονοειδών. Εκείνοι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τα πήγαν καλύτερα από εκείνους που κατανάλωναν χαμηλές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...