Σοκολάτα, κόκκινο κρασί, φράουλες
Ακούγονται
υλικά για μια πληθωρική τούρτα, αλλά είναι «συνταγή» που μπορεί να μας
βοηθήσει εναντίον του διαβήτη και όχι μόνο. Να’ μαστε πάλι. «Μια μελέτη
διαπίστωσε ότι η υψηλή περιεκτικότητα φλαβονοειδών σε κάθε είδους μούρα
μπορεί να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να αποτρέπει διαβήτη
τύπου 2. Τα φλαβονοειδή –αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στα
φυτά–, καθώς επίσης και στο τσάι, το κόκκινο κρασί και τη σοκολάτα,
μπορούν να μας προστατεύσουν από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών,
συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης, ορισμένων μορφών
καρκίνου και άνοιας.»
Μας έχουν πρίξει με τέτοιου είδους έρευνες: μέρα μπαίνει, εβδομάδα
βγαίνει, μήνας μπαίνει, χρόνος βγαίνει. Και σας πρίζουμε κι εμείς εδώ
για να είστε πάντα ενημερωμένοι και κοντεύουμε όλοι μας να γίνουμε
«πρισμένοι» experts. (Δε χρειάζεται να τα παίρνουμε όλα τόσο σοβαρά.)
Όμως κάθε νέα μελέτη διαπιστώνει καινούρια πράγματα. Αυτή τη φορά, η
έρευνα εντόπισε ότι η κύρια προστατευτική επίδραση προήλθε από την
υψηλότερη πρόσληψη από τις ανθοκυανίνες σε φράουλες, φραγκοστάφυλα,
βατόμουρα και μούρα.Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τα ξέρουμε απ’ έξω κι ανακατωτά. Τώρα μας λένε ότι το καθημερινό ποτήρι κρασιού κάνει καλό μόνο αν έχουμε τα σωστά γονίδια. Μικρές ποσότητες αλκοόλ προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, αλλά μόνο εκείνους που έχουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου γνωστού ως CETP. Το γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη CETP που επηρεάζει την «καλή» χοληστερόλη, γνωστή ως HDL, βοηθά στην απομάκρυνση των λιπών στο αίμα που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις. Ένας λόγος είναι ότι το αλκοόλ ενισχύει αυτή τη μορφή της χοληστερόλης.
Ένας άλλος είναι ότι το αλκοόλ μπορεί να περιέχει υγιεινά, προστατευτικά αντιοξειδωτικά. Δυστυχώς, μόνο τρία στα 20 άτομα φέρουν το γονίδιο CETP. Οι ισχυρισμοί ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –επτά ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και δεκατέσσερα για τους άντρες– έχει ευρεία οφέλη για την υγεία δεν αφορούν όλους μας, αλλά μόνο το 15 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργούν HDL και αντιοξειδωτικά παραμένουν άγνωστοι.
Κι όπως παντού και πάντα έτσι κι εδώ, «Η μελέτη μας αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα» είπε ο καθηγητής Thelle στο πανεπιστήμιο της Γουτεμβέργης στη Σουηδία, υπεύθυνο γι’ αυτή την έρευνα. Τί να πει και τί να πιει κανείς; Μια είναι ΟΚ να πιούμε, μια δεν είναι. Βρείτε κάτι που σας ευχαριστεί και σας εμπνέει να περνάτε καλύτερα και συνεχίστε. Εκτός αν ανήκετε στο 15 τοις εκατό των τυχερών λόγω DNA! Χρήση και όχι κατάχρηση είναι το ζητούμενο. Κλείνω με χαιρετισμό που χρησιμοποίησε η Jancis Robinson MW στον ιστότοπό της την περασμένη εβδομάδα που έβρεχε καταρρακτωδώς στην Αγγλία: “Stay dry, but never in your glass.” Είναι γεμάτος αισιοδοξία που όλη χρειαζόμαστε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου