Φτιάχνουμε μαστιχόλαδο!
Το μαστιχόδενδρο ανήκει στην οικογένεια Pistacia lentiscus L.
Από την οικογένεια αυτή μόνο η ποικιλία Pistacia lentiscus L. var. Chia, που καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Χίου, παράγει τη φυσική μαστίχα.
Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή.
Η ρητίνη που βγαίνει από τα μαστιχόδενδρα περιέχει κυρίως τερπένια, (ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση) και πολυφαινόλες, (γνωστές ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις), που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.
Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των ηυξημένων λιπιδιων (χοληστερίνη – τριγλυκερίδια).
Τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα της μαστίχας εμποδίζουν τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, προστατεύοντας έτσι από τις καρδιοπάθειες.
Οι πολυφαινόλες της μειώνουν, ακόμα, τα επίπεδα σακχάρου, αυξάνουν την HDL και μειώνουν την LDL χοληστερίνη.
Το μάσημα μαστίχας προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση σάλιου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα.
Η μαστίχα Αρχικά, διευκολύνει την πέψη με την αντανακλαστική έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημά της.
Ομως η λήψη 1 γρ. μαστίχας με τη μορφή κάψουλας (κυκλοφορούν και.. τέτοιες), βελτιώνει συμπτώματα δυσπεψίας (πόνος στο στομάχι, καούρες) μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με μέτρια έξαρση της νόσου Crohn (ιδιοπαθής (άγνωστου αιτιολογίας) φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Xίου σε μορφή κάψουλας. Δείτε: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού!
Η χορήγηση ρητίνης στο πεπτικό έλκος, (που οφείλεται στο ελικοβακτήριο του πυλωρού), σίγουρα ανακουφίζει από τα συμπτώματά του.
Δείτε: Μαστίχα Χίου: Φυσικό προϊόν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού!
Τη ρητίνη μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε με αμέτρητους τρόπους
Υπάρχουν τα γνωστά σε όλους μας λικέρ και ούζο μαστίχας. (με την προσθήκη μαστίχας περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης).
Γι αυτούς τώρα που ψάχνονται..
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα θαυμάσιο μαστιχόλαδο δια πάσαν νόσον..
Θρυμματίζουμε μια κουταλιά της σούπας μαστίχα σ ένα γουδί..
προσθέτοντας ελάχιστη καστανή ζάχαρη, και λίγο αλάτι σε κόκκους.
Ζεσταίνουμε 100 ml παρθένο ελαιόλαδο και προσθετουμε τη σκόνη μαστίχας που μας προέκυψε σε ένα ανοξείδωτο (όχι αντικολητικό) τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
Το μείγμα που θα προκύψει, το χύνουμε με προσοχή σ ένα…σκούρο γυάλινο μπουκάλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε επι πλέον 200 ml ελαιόλαδο…και το ανακινούμε να ενωθεί με το πρώτο..
(προσωπικά προτιμώ το Μυτιληνιό, ή Χιώτικο εξαιρετικό παρθένο, που είναι απ τα ίδια χώματα και του… πάει)
Φυλάμε το μπουκάλι σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και και εννοείται το ανακινούμε καλα, πριν από κάθε χρήση.
Οσον αφορά τις χρήσεις… άπειρες..
Για κάθε πρόβλημα της επιδερμίδας, αλλά και του στομαχιού,
σε ελάχιστη ποσότητα, (ένα κουταλάκι του… εσπρέσο), και μπουκώματα,
διώχνει τα βακτηρίδια απ` το στόμα.
Λίγο στο δάχτυλό μας κι επαλειψη στο…βλενογόνο της μύτης, την εξυγιαίνει ..
Ενα κουταλάκι του γλυκού, ισορροπεί την υπεροξυτητα του στομάχου.
Το καταπονημένο απ τις δουλειές δέρμα των χεριών επανέρχεται ταχύτατα.
Το βασανισμενο δέρμα απ τον ήλιο, ηρεμεί.
Τα κατεστραμμένα μαλλιά απ το αλάτι, τον ήλιο, τις φριχτές λακ, κλπ. γίνονται λαμπερά και στιλπνά.
Κι είμαι σίγουρος οτι μόνοι σας θα βρείτε πολλές άλλες χρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου