Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q 10 & Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!


Συνένζυμο Q10: Σύμμαχος στην προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα και στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής δράσης.


Το τελευταίο διάστημα το συνένζυμο Q10 έγινες γνωστό στην Ελλάδα για το ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, πιθανότατα, γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτό το θαυματουργό συστατικό. Μάλλον μας περιμένουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για την δράση του στο μέλλον. Διαβάστε το παρόν άρθρο και θα ενθουσιαστείτε με το πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεια μας το Q10.

To συνένζυμο Q10 είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και πιο συγκεκριμένα στα μιτοχόνδρια. Αυτό μας είναι ήδη γνωστό από το 1978. Το ονομάζουμε συνένζυμο γιατί είναι απαραίτητο ώστε ο οργανισμός μας να μπορέσει να παράγει άλλα τρία τουλάχιστος ένζυμα τα οποία μετετρέπουν την γλυκόζη και το οξυγόνο σε ενέργεια. Στη συνέχεια, το πολύτιμο αυτό συνένυμο, συμμετέχει στη μεταφορά της ενέργειας απο τα μιτοχόνδρια στο υπόλοιπο σώμα.

Πέρα από την παραγωγή ενέργειας το συνένζυμο αυτό συμβάλει στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, από το 60 ακόμη, στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται για την θεραπεία της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Στις μέρες μας συνιστάται από πολλούς γιατρούς για την καταπολέμηση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Το συνένζυμο Q10 μπορεί να βρεθεί σε όλο το σώμα μας και όχι μόνο σε κάποιο συγκεκριμένο όργανο. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Το συνένζυμος δρα σαν σωματοφύλακας μας από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τις άμυνες μας και βοηθάει στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, του διαβήτη, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και της περιοδοντικής νόσου.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση της καρδιοπάθειας


Η καρδιά μας χρειάζεται μεγάλα ποσά ενέργειας για να συνεχίζει να χτυπά αδιάκοπα για όλη την ζωή μας. Αυτό σημαίνει ότι το συνένζυμο Co Q10 είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτήν. Η ευεργετική δράση του Q10 επιβεβαιώνεται από πάνω από 50 μελέτες παγκοσμίως οι οποίες διεξήχθησαν μετά το 90. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ότι προφυλάσσει από καρδιομυοπάθειες, την αρρυθμία, τη στεφανιαία νόσο των αρτηριών, τη συμφορητική καρδιοπάθεια, την πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας και την υπέρταση.
  • - Ασθενείς οι οποίοι ήταν στην λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς, τους χορήγησαν Q10 και το αποτέλεσμα ήταν τόσο ενθαρρυντικό ώστε πλέον η μεταμόσχευση δεν κρίνοταν απαραίτητη.
  • - Η μετεγχειρητική χορήγηση Q10 σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση bypass είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου ανάρρωσης.
  • - Τρεις έρευνες έδειξαν ότι το η χορήγηση 100mg Q10 ημερησίως σε ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν από καρδιακή ανεπάρκεια είχε ως αποτέλεσμα το 75% των ασθενών να δουν σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία, στο οίδημα και στους παλμούς της καρδιάς χωρίς παρενέργειες.
  • - Τα αποτελέσματα αυτά δεν συγκρίνονται με κάτι αντίστοιχο.
  • - Η καρδιομυοπάθεια η οποία χαρακτηρίζεται ως έλλειψη του συνενζύμου Q10 μπορεί να αντιμετωπιστεί με χορήγηση του μέσω συμπληρωμάτων. Μελέτη έδειξε, ότι το 87% των ασθενών με καρδιοπάθεια βελτίωσαν σημαντικά την λειτουργία της καρδιάς τους χωρίς καμία παρενέργεια μετά από καθημερινή λήψη 100mg Co Q10.
  • - Εφόσον το Q10 συμβάλλει στην παροχή ενέργειας είναι λογικό οι μύες να έχουν περισσότερο Q10 . Διαθέτουν σχεδόν διπλάσιο Q10 από κάθε άλλο σημείο του σώματος μας. Η καρδιά μας, ως μυς, έχει μεγάλες ανάγκες σε Q10. Μετρήσεις έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς έχουν 25% λιγότερο Q10 από τους υγιείς ανθρώπους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε φάρμακα τα οποία περιέχουν στατίνες με σκοπό τη μείωση της χοληστερίνης. Οι στατίνες μπλοκάρουν την παραγωγή Q10. Έρευνα έχει δείξει συσχέτιση ανάμεσα στις στατίνες και στην καρδιομυοπάθεια.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση της αθηροσκλήρωσης και του εμφράγματος


Το Q10 καταπολεμάει την στεφανιαία νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Το Q10 εμποδιζει την υπεοξείδωση των λιπιδίων, δηλαδή την οξείδωση των λιπών, και βέβαια της χοληστερολης. Μάλιστα κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό απο την βιταμίνη Ε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη εμφράγματος γιατί η χοληστερόλη αυτή καθεαυτή δεν προκαλεί έμφραγμα. Έμφραγμα προκαλεί η οξειδωμένη χοληστερόλη.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση της αρρυθμίας


Η αρρυθμία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή προσβολή. Μελέτες δείχνουν ότι το Q10 ρυμίζει την καρδιά και καταπολεμάει τις αρρυθμίες. Σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου η χορήγηση του Q10 θα συμβάλλει στην ανάρρωση.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση της στηθάγχης


Έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε ότι η χορήγηση του συνενζύμου Q10 σε ασθενείς που υπέφεραν από στηθάγχη ανακούφισε μεγάλο ποσοστό από αυτούς. Το Q10 αυξάνει τις αντοχές για άσκηση και μειώνει την συχνότητα των επεισοδίων στηθάγχης.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση της υπέρτασης


Είναι εντυπωσιακό ότι πολλοί ασθενείς στους οποίους χορηγούταν το συνένζυμο Q10 έχουν καταφέρει να μειώσουν την πίεση του αίματος και συνεπώς να σταματήσουν την λήψη φαρμάκων ή να την μειώσουν σημαντικά. Βέβαια η απόφαση για μείωση ή παύση των φαρμάκων πρέπει πάντα να λαμβάνεται σε συνενόηση με τον καρδιολόγο σας. Ωστόσο έρευνες έδειξαν ότι 60-100mg Q10 ημερησίως μειώνουν σημαντικά την πίεση του αίματος.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση του διαβήτη


Μέσα σε διάστημα 6 μηνών μπορεί να μειωθεί το υψηλό σάκχαρο του αίματος αν λαμβάνουμε ημερήσια δόση 60mg Q10.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας


Το συνένζυμο Q10 βοηθάει στη χρήση του λίπους του σώματος μας ώς καύσιμο. Έχει παρατηρηθεί ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλο ΔΜΣ έχουν και έλλειψη Q10. Μία μελέτη η οποία περιελάμβανε υπέρβαρους ανθρώπους οι οποίοι ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλές θερμίδες και στους οποίους χορηγούταν 100mg Q10 ημερησίως έχασαν 13,5 κιλά μέσο όρο, ενώ σε μία άλλη ομάδα στην οποία δεν χορηγούταν Q10 έχασαν μόνο 6 κιλά. Ίδια δίαιτα με διαφορετικά αποτελέσματα χάρη στο συνένζυμο Q10.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση της κόπωσης


Όπως ήδη αναφέραμε το συνένζυμο Q10 βοηθάει στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει κατα πολύ το αίσθημα της κόπωσης. Ιδιαίτερα οι αθλητές οι οποίοι κάνουν παρατεταμένη αεροβική δραστηριότητα έχουν μεγάλη ανάγκη σε ενέργεια, το συνένζυμο Q10 είναι ένας καλός σύμμαχος. Επίσης αυτού του είδους δραστηριότητες μπορούν να παράγουν ελεύθερες ρίζες. Το Q10 προφυλάσει τον οργανισμό μας από την δράση τους.

Η συμβολή του Q10 στην καταπολέμηση και πρόληψη του καρκίνου


Η παρουσία καρκίνου έχει συσχετιστει με χαμηλά ποσά Q10. Ερευνητές στη Δανία έδιναν μεγάλη δόση Q10 σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Τέσσερις από αυτές είδαν υποχώρηση του καρκίνου. Ενώ μετά από έντεκα μήνες, μία γυναίκα στην οποία ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί απο το μαστό στο συκώτι, τελικά εξαφανίστηκε εντελώς και οι γιατροί ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν άριστη.

Η συμβολή του Q10 καταπολεμεί άλλες ασθένειες


Το Q10 συμβάλει σε καταπολέμηση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η περιοδοντική νόσο, η νόσος Meniere, η μυϊκή δυστροφία και τις εμβοές των αυτιών.

Ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε περισσότερο Q10 σε συμπλήρωμα διατροφής καθώς ο οργανισμός μας παράγει όλο και λιγότερο. Πέρα απο τα συμπληρώματα διατροφής μπορούμε να βρούμε Q10 στο ψάρι και κυρίως στις σαρδέλες, στο βοδινό συκώτι, στους σουσαμόσπορους, στα φιστίκια, στα καρύδια και στο σπανάκι. Ωστόσο ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι αρκετά πιο πρακτικό γιατί για πάρουμε 30mg Q10 θα πρέπει για παράδειγμα να φάμε ένα κιλό φυστίκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...