Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ε Χ Ι Ν Α Κ Ε Ι Α

Τελικά η εχινάκεια προστατεύει από λοιμώξεις;

 
Η εχινάκια είναι ένα φυτό της βορείου Αμερικής που μοιάζει με την κοινή σε όλους μαργαρίτα. Σήμερα, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος ως εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, με τις θετικές επιδράσεις της στη θεραπεία και στην πρόληψη του κρυολογήματος να αποτελούν τις πιο ευρέως διαδεδομένες.
Τα πιο ευρέως διαθέσιμα εμπορικά σκευάσματα εχινάκιας είναι η Echinacea angustifolia, η Echinacea pallida και η Echinacea purpurea.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες φαίνεται πως η εχινάκια μπορεί να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος, ωστόσο δεν συσχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση αυτού στους ενήλικες. Η δράση της διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος και την ποικιλία του φυτού που χρησιμοποιείται.

Το θετικό είναι πως φαίνεται να εμφανίζει ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, παρά μόνο σε άτομα με ιστορικό αλλεργιών στα οποία και συστήνεται η αποφυγή της κατανάλωσής της.

Η χρήση της Εχινάκειας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα πλαίσια της σύγχρονης βοτανοθεραπειας. Η Εχινακεια χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές κυρίως για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από κλινικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, φαίνεται πως η χρήση της Εχινακειας έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι η κύρια "άμυνα" του οργανισμού έναντι παθογόνων σωματιδίων που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα. Αν και η ευεργετική δράση της Εχινακειας οφείλεται σε συνδυασμό συστατικών που περιέχει το φυτό, τελευταία στοιχεία δείχνουν πως οι πολυσακχαρίδες είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πολυσακχαρίδες παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση στα εναέρια τμήματα του φυτού και όχι στη ρίζα που "παραδοσιακά" χρησιμοποιείται σε διάφορα σκευάσματα. Στη Γερμανία μόνο τα εναέρια τμήματα της Echinacea purpurea (όχι της Echinacea angustifolia και της Echinacea pallida) εγκρίνονται για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων.

Πέρα των άλλων, η Εχινακεια περιέχει αιθέριο έλαιο, γλυκοζίδια, αντιβακτηριδιακές πολυακετυλίνες, ρητίνες, ινουλίνη, λακτόνες και αλκαμίδες.

Η Εχινακεια δεν πρέπει να καταναλώνεται προληπτικά όπως προτείνεται από πολλούς ειδικούς. Η συνεχής κατανάλωση της (λ.χ. ολόκληρο το χειμώνα) μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η συνεχής διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος τελικά το εξαντλεί και το αποδυναμώνει. H Εχινακεια προτείνεται από τους θεραπευτές να καταναλώνεται από τη στιγμή που εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (λ.χ. κρυολογήματος ή γρίπης) και μέχρι και 48 ώρες μετά τη πλήρη υποχώρηση τους.

Προετοιμάστε ένα ρόφημα χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του αποξηραμένου βοτανου (2,0gr) σε μία κούπα βρασμένου νερού (3 φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων).

Αν δεν έχετε το χρόνο για τη προετοιμασία ενός αφεψήματος, τότε σας προτείνουμε να δείτε το 100% φυσικό και ιδιαίτερα ισχυρό Βαμμα Εχινακειας, το οποίο είναι σε υγρή μορφή και έτοιμο για κατανάλωση.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα.  δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...