Οι αμυντικές βιταμίνες του σώματός μας
Ένας σημαντικός παράγοντας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας έναντι των κρυολογημάτων και των ιώσεων φαίνεται ότι είναι η διατροφή. Πληθώρα επιστημονικών μελετών αποδεικνύουν ότι άτομα που εμφανίζουν ελλείψεις σε συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από λοιμώξεις. Κι αυτό με δεδομένο το γεγονός ότι τα συστατικά αυτά παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη θωράκιση και ενίσχυση των αμυντικών μας μηχανισμών. Ποια είναι όμως αυτά;
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και λοιπών συστημάτων του οργανισμού. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η βιταμίνη C αποτελεί συστατικό πολλών μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η επαρκής παρουσία της στα κύτταρα φαίνεται ότι επηρεάζει την παραγωγή ουσιών και κυττάρων όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα. Κύριες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά με κυριότερα το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα φραγκοστάφυλα, τα σταφύλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λεμόνι.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο και άλλα σπορέλαια, στις φυτικές μαργαρίνες, στα φιστίκια.
ΦΥΛΙΚΟ ΟΞΥ
Είναι ένα όχι και πολύ γνωστό συστατικό, το οποίο όμως εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Σχετίζεται επίσης με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού, όπως για παράδειγμα σε άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις. Καλές πηγές φυλικού οξέος είναι τα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, το σπανάκι, το μπρόκολο, η μαγιά μπίρας, το συκώτι.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6
Σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων. Βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, την πατάτα, το σολομό και τη μπανάνα.
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Δεν είναι ακριβώς βιταμίνη, αλλά ένα ιχνοστοιχείο. Αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικότατο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο εντοπίζονται κυρίως σε αθλητές και παιδιά και μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά και τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας και τα πουλερικά, το αυγό.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η ενίσχυση του οργανισμού μας με συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά κατά τους χειμερινούς μήνες κρίνεται επιτακτική. Προς την κατεύθυνση αυτή, απλές συμβουλές για τη θωράκιση έναντι των ιώσεων και την ευρύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι οι εξής:
1. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
2. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών
3. Από κρέας προτιμάται άπαχο κρέας (κοτόπουλο, πουλερικά) και σε κόκκινο κρέας κυρίως μοσχάρι και συκώτι
4. Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως
5. Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών
6. Προτιμάται φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα
7. Πίνετε αρκετά υγρά με τη μορφή νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου