Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙΓλυκό σταφύλι

Με τα τελευταία σταφύλια που βρήκα στον πάγκο της αγοράς έφτιαξα το παραδοσιακό αυτό γλυκό που μου θυμίζει το φθινόπωρο πριν παντρευτούμε. Τότε, στο σπίτι των πεθερικών αυτό το παραδοσιακό έδεσμα είχε την τιμητική του και τολμώ να πω (ελπίζω η Δέσποινα να το ξεπεράσει...:) ότι συναγωνιζόταν ακόμα και την λαχτάρα των προσεχώς νεόνυμφων να βρεθούν αγκαλιασμένοι!!

Υλικά: για βαζάκι 450 γρ.
1 κιλό σταφύλια σουλτανίνα
300γρ ζάχαρη καστανή
Χυμό από 2 πορτοκάλια
1 κούπα νερό
1 κ.γ. φρέσκια βανίλια
Χυμό από 1 λεμόνι

Προετοιμασία
  • Ξεπλένετε καλά τα σταφύλια, κόβετε τις ρόγες και τις αφήνετε να στραγγίσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτετε τα σταφύλια. Αφήστε να βράσουν για 15 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Βγάλτε την κατσαρόλα απο την φωτιά,σκεπάστε την,και αφήστε "΄ήσυχο" το γλυκό για 12 ώρες. Μετά ξαναβράστε σε δυνατή φωτιά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος προσθέστε τη βανίλια και το χυμό του λεμονιού.
  • Αν το σιρόπι δεν πήξει τότε βγάλτε τα σταφύλια και αφήστε το σιρόπι να βράσει σε δυνατή φωτιά. Αν είναι πολύ πηχτό τότε αραιώστε με λίγο νερό.
Μόλις το γλυκό σας έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το τοποθετείτε σε αποστειρωμένο βάζο και το φυλάτε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...