Λιβάνι ενάντια σε Καρκίνο, Οστεοαρθρίτιδα, σύμμαχος του Αναπνευστικού..
Η συλλογή των κόμπων ή δακρύων αυτών γίνεται με τον ίδιο τρόπο που παίρνουμε τη μαστίχα στη Χίο, κάνοντας δηλαδή τομές στον φλοιό του δέντρου. Οι τομές αυτές γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους και αφού πάρουν το λιβάνι, μέχρι τρία κιλά ετησίως, αφήνουν τα δέντρα να αναρρώσουν για πέντε έως επτά χρόνια.
Μπορεί το λιβάνι να είναι γνωστό περισσότερο από την εκκλησία και από… τα δώρα των τριών μάγων στο θείο βρέφος, όμως, φαίνεται ότι …διαθέτει ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες, κάτι που πάντα είχα απορία.
Η απορία μου αυτή λύθηκε προσφάτως, όταν ένας καλός φίλος ο Κων. Ρουσάκης, με επισκέφθηκε στο γραφείο της εφημερίδας προκειμένου να με κάνει κοινωνό μίας επίσκεψής του στο Ομάν, η οποία αποσκοπούσε να μάθει για την λεγόμενη βασιλική ποικιλία λιβανιού, η οποία έχει εκτός των άλλων πολλές θεραπευτικές ιδιότητες! Ναι καλά διαβάσατε, το γνήσιο ακατέργαστο λιβάνι, που παράγεται, όπως η ρετσίνι και η μαστίχα από ένα ειδικό μοναδικό δέντρο που φέρει την ονομασία «Μπουνσουέλια» έχει ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες, κάτι που το καθιστούσε και τότε αλλά και τώρα ως πολύτιμο αγαθό! Και για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη ποικιλία λιβανιού που για πρώτη φορά εισάγεται στην Ελλάδα φέρει την ονομασία βασιλική.
Όπως μας είπε ο καλός αυτός φίλος, όλα άρχισαν όταν άκουσε έναν γιατρό ογκολογίας, διευθυντή του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» να μιλά σε μία φιλική παρέα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της «Μπουνσουέλιας» και την χρήση της σε πολλά αντικαρκινικά σκευάσματα. Μέσα σε όλα ανέφερε ότι ήδη στις ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά. Τότε του κινήθηκε η περιέργεια να μάθει περισσότερα για το δέντρο αυτό και να εξετάσει το ενδεχόμενο αν μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα!
Ερευνώντας στο διαδίκτυο βρήκε αρκετά στοιχεία! Η έκπληξή του όμως είχε να κάνει με το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο δέντρο παράγεται το γνήσιο θεραπευτικό λιβάνι. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση του Ομάν και με δυσκολία έλαβε τη σχετική- απαραίτητη άδεια μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις και ταξίδι στο Ομάν μέσω της οποίας οι λιγοστές προστατευόμενες οικογένειες που το παράγουν να μπορούν να του διαθέσουν μία συγκεκριμένη ποσότητα. Κι αυτό γιατί η μεγαλύτερη παραγωγή καταλήγει στα ιατρικά εργαστήρια, όπου χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά σκευάσματα για το άσθμα και τον καρκίνο!
Τι είναι η βασιλική ποικιλία του λιβανιού;
Στην περιοχή Ντοφάρ (Dhofar), στο κάτω άκρο της Αραβικής χερσονήσου, η κυβέρνηση του Ομάν έχει θέσει υπό την προστασία της μία καταπράσινη έκταση, που αποτελείται από το δέντρο Boswellia sacra, το οποίο παράγει σαν τη ρητίνη (ρετσίνι) τη γνήσια βασιλική ποικιλία του λιβανιού. Τρεις μόνο οικογένειες πατροπαράδοτα συνεχίζουν την καλλιέργεια της βασιλικής αυτής ποικιλίας λιβανιού με την άδεια και την προστασία της κυβέρνησης του Ομάν. Η ποικιλία αυτή ονομάστηκε βασιλική επειδή συνδυάζει από τη μία το εξαίσιο φυσικό μοναδικό άρωμά της και από την άλλη τις θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητές της.
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του BBC ο κίνδυνος να καταστραφεί η καταπράσινη αυτή έκταση από φωτιές και την ανεξέλεγκτη βοσκή των ζώων προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Με απόφασή της κήρυξε την περιοχή προστατευόμενη και ανέθεσε μόνο σε τρεις οικογένειες που πατροπαράδοτα ασχολούνταν με τη βασιλική ποικιλία λιβανιού να συνεχίζουν την παραγωγή! Στο αποκαλυπτικό πρόσφατο ρεπορτάζ από το ραδιοτηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC καταγράφεται επίσης το αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας επιστημόνων σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της βασιλικής ποικιλίας λιβανιού! Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες η βασιλική ποικιλία λιβανιού καταπολεμά τα καρκινογόνα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, μη αφήνοντας τα να αναπτυχθούν. Κι αυτό χωρίς να προξενεί καμία βλάβη στα υγιή κύτταρα.
Ήδη, πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να ανακαλύψουν την ουσία εκείνη της ρητίνης, από όπου παράγεται το λιβάνι που εξαλείφει τα καρκινογόνα κύτταρα, προκειμένου να αποτελέσει και τη βάση παρασκευής φαρμάκου για την καταπολέμηση του καρκίνου!
Πέραν των ανωτέρω ο Ιρακινός ανοσιολόγος Μαχμούντ Σουχάι σε συνεργασία με τον καθηγητή Κουνγκ Λιν από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα υποστηρίζουν ότι το λιβάνι αυτό μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μία εναλλακτική θεραπεία στον Καρκίνο του Προστάτη. Άλλες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του CARDIFF έδειξαν ότι το εκχύλισμα της βασιλικής ποικιλίας του λιβανιού καταπραΰνει τους πόνους της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας και καταπολεμά σημαντικά το άσθμα.
Σύμφωνα επίσης και με το Medical News Today, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leicester στη Βρετανία, με επικεφαλής της Κάμλα αλ Σαλμάνι, το λιβάνι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως αντιφλεγμονώδες και είναι χρήσιμο για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως του άσθματος, της γαστρεντερίτιδας και δερματικών νοσημάτων.\
Παράλληλα, άλλη έρευνα είχε καταδείξει ότι το λιβάνι μπορεί να φανεί χρήσιμο για την ίαση τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του εντέρου και του προστάτη. Κι αυτό χάρη σε μία ένωση που περιέχει (acetyl-11-keto-beta-boswellic acid – AKBA).
Οι ερευνητές δοκίμασαν την ένωση σε μια σειρά καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες, τελευταίου σταδίου, μερικά εκ των οποίων ήταν ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία.
Η ένωση ήταν αποτελεσματική και εξολόθρευσε καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών. Παράλληλα, τα ανθεκτικά κύτταρα έγιναν πιο ευαίσθητα με την επίδραση της ΑΚΒΑ.
Σύμφωνα με τους ίδιους το λιβάνι μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η ανθεκτικότητα στα φάρμακα και να οδηγήσει σε άνοδο του ποσοστού επιβίωσης ασθενών σε τελικό στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών.
Από δοκιμές που πραγματοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας με συμπληρώματα λιβανιού, διαπίστωσαν ότι το πανάρχαιο φυτό διαθέτει πραγματικά θαυματουργές ιδιότητες ενάντια στη χρόνια πάθηση, οι οποίες μάλιστα γίνονται αισθητές σε μόλις… επτά ημέρες.
Σε αυτή τη μελέτη, που ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, συμμετείχαν συνολικά 70 άνδρες και γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Σε κάποιους από αυτούς οι επιστήμονες χορήγησαν κάψουλες από απόσταγμα λιβανιού σε δύο διαφορετικές δόσεις, ενώ σε κάποιους άλλους έδωσαν ψευδοφάρμακα (placebo).
Μετά την πάροδο επτά μόλις ημερών, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν την υψηλότερη δόση εμφάνιζαν ήδη σημαντική βελτίωση. Κατά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Arthritis Research & Therapy», οι ασθενείς που έπαιρναν λιβάνι δήλωσαν ότι ο πόνος και η δυσκαμψία είχε μειωθεί κατά 2/3.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της νόσου χωρίς παρενέργειες, σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες, με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά της αρθρίτιδας.
Δείτε και Η σωστή διατροφή στην Οστεοαρθρίτιδα.
Στην Ελλάδα η βασιλική ποικιλία λιβανιού εισαγόταν μόνο από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι γνώριζαν τις θεραπευτικές της ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στις οικίες τους αλλά και στις λατρευτικές τελετές. Εν συνέχεια οι Ρωμαίοι που έμαθαν γι’ αυτές τις ιδιότητες από τους Έλληνες οργάνωναν ειδικές εκστρατείες στην Αραβική Χερσόνησο προκειμένου να το αποκτήσουν.
Θεραπευτικό και ως θυμίαμα
Οι θεραπευτικές λοιπόν ιδιότητες του λιβανιού φαίνονται από την πρώτη στιγμή. Ο καπνός του δεν σε ενοχλεί αλλά αντιθέτως σε ευχαριστεί αφού σε βοηθά να αναπνέεις καλύτερα. Επιπλέον καίγεται ολόκληρο χωρίς να αφήνει τα γνωστά υπολείμματα των τεχνικά επεξεργασμένων θυμιαμάτων και αφήνει απλά μία λεπτή άσπρη σκόνη. Αρκεί μόνο μία μικρή δοκιμή για να διαπιστώσετε τη διαφορά.
Συμβολισμός και χρήση:
Το Λιβάνι συμβολίζει την ένωσή μας με το βαθύτερο και το θείο μέρος της ψυχής μας. Κι αυτό γιατί εξαγνίζει το συναισθηματικό μας κόσμο. Το πικάντικο, βαλσάμικο, ξύλινο άρωμα του συμβάλλει στον εσωτερικό καθαρισμό των δυσάρεστων ενεργειών μας. Αναζωογονεί αλλά και γαληνεύει.
Και πόσο ανάγκη έχουμε αυτήν την δράση του: Συνταγή για συναισθηματική και ψυχική… αποτοξίνωση
Χρησιμοποιείται για εξαγνισμό, για πλούτο, αφθονία, χρήματα, επιτυχία, αλλά και και «εσωτερικό καθαρισμό» των χώρων που κινούμαστε. Χρησιμοποιούμε «Χρυσολίβανο» κάθε Κυριακή – ημέρα του Ήλιου – για να καθαρίσουμε το χώρο μας και να ξορκίσουμε το «κακό»!
Ιδιότητες:
– Αντισηπτικό: Με την καύση του λιβανιού απολυμαίνεται ο χώρος που κινούμαστε.
– Ηρεμιστικό: Σε καταστάσεις άγχους μπορούμε να κάψουμε λίγο λιβάνι ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο στον καυστήρα αιθέριου ελαίου για να ηρεμήσουμε και για να κατεβάσουμε την αρτηριακή πίεσή μας.
– Για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού: Για να αντιμετωπίσουμε το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα, τη ρινική συμφόρηση, τη δύσπνοια και τον βήχα κάνουμε ατμόλουτρο/εισπνοές προσθέτοντας 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι σε μια κατσαρόλα ζεστό νερό, ποτέ καυτό, και εισπνέουμε για δέκα λεπτά. Μια άλλη πρόταση είναι να κάνουμε μπάνιο προσθέτοντας στη μπανιέρα μας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο.
– Αντιγηραντικό: Ειδικότερα για την ανανέωση κουρασμένων και γερασμένων δερμάτων. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται σε λάδια σώματος και κρέμες προσώπου για ενυδάτωση, ανάπλαση και ελαστικότητα. Προωθεί την αναγέννηση υγιών κυττάρων, διατηρεί υγιή τα υπάρχοντα κύτταρα και τους ιστούς του δέρματος. Απομακρύνει τις μικρορυτίδες γύρω από τα μάτια. Καταπολεμά την ακμή.
Όσο για την περιποίηση του δέρματός μας η Φύσις εδώ, μας έχει κάνει ένα εξαιρετικό δώρο: Ρυτίδες τέλος από το Ελληνικό «φάρμακο» που τις εξαφανίζει
– Πτητικό: Βοηθάει το σταμάτημα της αιμορραγίας από πληγές και κοψίματα. Αναμεμιγμένο αιθέριο έλαιο με λίγο λαδάκι απευθείας πάνω στην πληγή.
– Στυπτικό: Ενισχύει τις ρίζες των μαλλιών και δυναμώνει τα ούλα.
– Χρησιμοποιείται σε μείγματα μασάζ κατά των ραγάδων: Συσφίγγει το δέρμα από την αυξομείωση του σωματικού βάρους και μετά από μια εγκυμοσύνη.
– Καταπολέμηση της αρθρίτιδας με συμπληρώματα λιβανιού.
– Εισπνεόμενο δημιουργεί καλή διανοητική και συναισθηματική διάθεση.
– Για κυστίτιδα, αιμορροΐδες.
– Για την αντιμετώπιση των πανάδων.
Τα δέντρα από τα οποία παίρνουμε το λιβάνι ανήκουν στην οικογένεια Boswellia – Μπουνσουέλια, που δεν ξεπερνά σε ύψος τα πέντε μέτρα, µε λευκά άνθη, μεγαλώνει συνήθως σε απόκρημνα, βραχώδη σημεία, προσφέροντας «καταφύγιο» σε άλλα είδη του φυτικού βασιλείου, φύεται σε αμμώδεις εκτάσεις στο νότο της Αραβικής χερσονήσου, της Σομαλίας της Αιθιοπίας και των δυτικών Ινδιών.
Η καλύτερη ποιότητα παράγεται στο δυτικό Ομάν και την Υεμένη. Δυστυχώς, στα μισά αναμένεται να πέσει η παραγωγή του λιβανιού μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα υπάρχοντα δάση αποδεκατίζονται διαρκώς, καθώς τα γηραιότερα δέντρα πεθαίνουν χωρίς να αντικαθίστανται από νέα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα δάση “στερεύουν” από δέντρα. Στο Ομάν και την Υεμένη, τα δέντρα αυτά κόβονται συστηματικά. Στη Αιθιοπία η γη μετατρέπεται σε καλλιεργήσιμες περιοχές.
proionta-tis-fisis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου