Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015


12 θερμαντικά ροφήματα από όλο τον κόσμο


12 θερμαντικά ροφήματα από όλο τον κόσμο
Καθώς σε όλη την Ελλάδα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιά επιβάλλεται να ανατρέξουμε σε ροφήματα που θα μας ζεστάνουν.
Πέρα από το ζεστό καφέ, το γάλα, το τσάι του βουνού ή το χαμομήλι υπάρχουν και άλλα ροφήματα που είναι εμπνευσμένα από άλλες κουλτούρες και θα μπορούν να μας ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθούν δώδεκα ζεστά ροφήματα από όλο τον κόσμο, με ή χωρίς αλκοόλ:
1. Αίγυπτος: Σαλέπι
Το παραδοσιακό σαλέπι φτιάχνεται από τον αλεσμένο βολβό συγκεκριμένης ποικιλίας ορχιδέας. Η σκόνη ανακατεύεται με βρασμένο γάλα και ζάχαρη, ενώ το άμυλο από το σπόρο της ορχιδέας είναι αυτό που πήζει το ρόφημα. Το πλούσιο χορταστικό ρόφημα συνοδεύεται από κανέλα.(“Τροφή”: Έχω μία ένσταση όσον αφορά την καταγωγή του, θα επανέλθω λοιπόν στο θέμα, αφού το ερευνήσω περαιτέρω)
2. Νότια Ασία: Masala Chai
Masala-Chai-049
Το δυνατό ρόφημα masala chai περιλαμβάνει μαύρο τσάι, ζεστό γάλα και νερό, αρωματισμένο με μπαχαρικά όπως κάρδαμο, γαρίφαλο, κανέλα, τζίντζερ και πιπέρι. Το masala chai πωλείται από υπαίθριες καντίνες στους σταθμούς των τρένων, που λέγονται chai wallah, ενώ ο κάθε παρασκευαστής προσθέτει τα δικά του αρωματικά, από μοσχοκάρυδο και βανίλια, μέχρι και γλυκάνισο.
3. Σουηδία: Glögg (Ζεστό κρασί με αρωματικά)
Glögg-26326521320
Το glögg είναι παραδοσιακό σουηδικό χριστουγεννιάτικο ρόφημα, που οι Σουηδοί το πίνουν το μήνα Δεκέμβριο και κυρίως την περίοδο των εορτών. Το glögg βγαίνει σε αλκοολούχες και μη εκδοχές και ουσιαστικά, πρόκειται για ζεστό γλυκό κρασί, αρωματισμένο με κανέλα, κάρδαμο, γαρίφαλο και ενίοτε πορτοκάλι. Κάποιες φορές, πριν γεμίσει η κούπα από το κρασί, ρίχνουν μέσα σταφίδες και αμύγδαλα, που τρώγονται στο τέλος με κουτάλι, αφού καταναλωθεί το ρόφημα. Δείτε: Ζεστό Αρωματικό Κρασί για τον Χειμώνα!
4. Κόστα Ρίκα: Agua Dulce
Agua Dulce-5132416351
Το ρόφημα που εκπροσωπεί την Κόστα Ρίκα σε αυτή τη λίστα μεταφράζεται σε «γλυκό νερό» και είναι ακριβώς αυτό. Το ρόφημα που προτιμούν οι ντόπιοι για το πρωινό τους, απαιτεί καυτό νερό και ένα ζαχαροκάλαμο στην κούπα τους.
5. Ολλανδία: Anijsmelk
anijsmelk
Το εθνικό αφέψημα της Ολλανδίας, παραδοσιακά παρασκευαζόταν μουλιάζοντας σπόρους γλυκάνισου σε ζεστό γάλα. Σήμερα, ο συνηθέστερος τρόπος παραγωγής του περιλαμβάνει κύβους ζάχαρης από γλυκάνισο, που διαλύονται επίσης, σε ζεστό γάλα.
6. Αυστραλία: Wattlecino
Wattlecino
Ο σπόρος του εθνικού άνθους της Αυστραλίας που είναι η χρυσή μιμόζα, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός ακόμα ζεστού ροφήματος. Ο σπόρος αλέθεται και χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται και ο αλεσμένος καφές. Οι Αυστραλοί μάλιστα εφηύραν τον καπουτσίνο από τους σπόρους της μιμόζας, ο οποίος είναι φυσικά ντεκαφεϊνέ, με ελαφριά γεύση από καρύδι.
7. Θιβέτ και Νεπάλ: Yak butter tea
Yak butter tea
Στη Στέγη του Κόσμου, οι ντόπιοι πίνουν τσάι βουτύρου που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Το μίγμα περιλαμβάνει μαύρο τσάι, γάλα και αλμυρό βούτυρο από την κατσίκα yak, ενώ σύμφωνα με τους Θιβετιανούς εξαιτίας του βουτύρου που περιέχει, το τσάι παρέχει σημαντικές ποσότητες ενέργειας, που απαιτούνται για το κρύο στην περιοχή και είναι ιδανικό για τα μεγάλα υψόμετρα.
8. Βολιβία: Api Morado ή Blanco
Api Morado ή Blanco
Το api morado είναι ένα μίγμα από κόκκινο καλαμπόκι και ανανά, συνοδεία αρωματικών όπως είναι η κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Το ρόφημα είναι τόσο παχύρρευστο, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και με κουτάλι και συνήθως οι ντόπιοι το προτιμούν για το πρωινό τους γεύμα. Υπάρχει ακόμα και η λευκή εκδοχή του ροφήματος που φτιάχνεται με γάλα, ζάχαρη, κανέλα και λευκό καλαμπόκι.
9. Ηνωμένο Βασίλειο: Hot Toddy
Hot Toddy
Η πρόταση της Μεγάλης Βρετανίας για ζεστό ρόφημα περιέχει ουίσκι, λεμόνι, μαύρη ζάχαρη, μέλι και βραστό νερό. Η φήμη του hot toddy έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας που το εφηύρε και θεωρείται παγκοσμίως ιδανικό ρόφημα για… πριν τον ύπνο, ενώ πολλοί το προτείνουν και σαν σπιτικό φάρμακο για το κρυολόγημα.
10. Μαρόκο: Πράσινο τσάι μέντας
Μέντα-menta
Στο Μαρόκο, το πράσινο τσάι πίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θεωρείται κομμάτι της τοπικής κουλτούρας, ενώ η προσφορά του τσαγιού στους επισκέπτες και τουρίστες γίνεται μέσω συγκεκριμένης τελετής. Φρέσκα φύλλα μέντας, πράσινο τσάι και ζάχαρη, ανακατεύονται πολλές φορές, με αποτέλεσμα κάθε φορά το τσάι να βγαίνει διαφορετικό. Το πρώτο φλιτζάνι είναι συχνά πολύ δυνατό και πικρό, ενώ στο δεύτερο φλιτζάνι, η έξτρα ζάχαρη και μέντα του δίνει τη γλυκιά και δροσερή αίσθηση, για την οποία έχει γίνει διάσημο και εκτός χώρας.
11. Μεξικό: Atole
Atole
Το παραδοσιακό ποτό του Μεξικού και της ευρύτερης Κεντρικής Αμερικής, έχει μακρά ιστορία και φτιάχνεται από πολτό καλαμποκιού, νερό, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Ανάλογα με το νερό που θα χρησιμοποιηθεί, το ρόφημα θυμίζει είτε χυλό είτε είναι πιο ελαφρύ και νερουλό. Το ρόφημα είναι εορταστικό και συνήθως σερβίρεται τα Χριστούγεννα και σε άλλες εθνικές γιορτές του Μεξικού.
Και τέλος…
12. Ισλανδία: Kúmenkaffi
Kúmenkaffi
Το kúmenkaffi από την Ισλανδία, είναι ουσιαστικά καφές στον οποίο έχουν προστεθεί σπόροι κύμινου, δίνοντάς του έτσι μια πιο πικάντικη γεύση. Το kúmenkaffi σερβίρεται συνήθως μετά από γεύμα, ενώ μερικές φορές συνδυάζεται και με κάποιου είδους ισλανδικό αλκοολούχο ποτό.
Δείτε ακόμη: Θερμαντικό ρόφημα για τα κρύα του Χειμώνα
Στην ενότητά μας “ροφήματα“, θα βρείτε αρκετές συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, που τέρπουν και ωφελούν την υγιεία μας!!
Το είδα: www.agronews.gr
image_pdfimage_print
468 ad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...