Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Οι τροφές που μας κρατούν ζεστούς τον χειμώνα

Οι τροφές που μας κρατούν ζεστούς τον χειμώνα

Ο χιονιάς και το έντονο κρύο συνεχίζονται και μπορεί…
στο σπίτι το καλοριφέρ και το τζάκι να είναι συνεχώς σε λειτουργία ώστε η θερμοκρασία να παραμένει σε σταθερή βάση αλλά καλό θα είναι να γνωρίζουμε και ποιες τροφές είναι ιδανικές ώστε να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία και στο σώμα μας. Τι πρέπει λοιπόν να μαγειρέψουμε ώστε να πάρουμε όση ενέργεια;
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, διατροφολόγο Έλενα Περλεπέ οι τροφές όταν μεταβολίζονται αποδίδουν ένα ποσό ενέργειας το οποίο ο οργανισμός το αξιοποιεί για να καλύψει διάφορες λειτουργίες του, όπως τη διατήρηση μιας σταθερής πίεσης, τη σωστή και επαρκή κυκλοφορία του αίματος, τη διατήρηση του μυϊκού ρυθμού, τη λειτουργία της καρδιάς και φυσικά τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο σώμα. Αυτό με άλλα λόγια χαρακτηρίζεται και ως Βασικός Μεταβολισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κρύα ιδιοσύσταση και άλλοι ζεστή. Με άλλα λόγια, άλλοι άνθρωποι είναι λιγότερο ανεκτικοί στο κρύο και άλλοι στη ζέστη. Σε άτομα με κρύα ιδιοσύσταση, όταν μειώνεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος οι ενεργειακές τους απαιτήσεις πρέπει να καλύπτονται από τρόφιμα που θα αυξήσουν τις καύσεις του οργανισμού και θα ζεστάνουν το σώμα. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και η θερμοκρασία των γευμάτων.
Εντάξτε στη διατροφή τις παρακάτω τροφές για να σας ζεστάνουν τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Ενυδάτωση: Νερό, Ζεστά Αφεψήματα, Καφές και Ρόφημα Κακάο
Η επαρκής ενυδάτωση εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όταν αφυδατώνεται το σώμα μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και κρυώνουμε.
Tip: Τον χειμώνα οι περισσότεροι δυσκολεύονται να καλύψουν τις απαιτήσεις του σώματος σε υγρά λόγω χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μια ιδανική λύση είναι τα ζεστά αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι, τίλιο κ.α.). Προσθέστε και λίγο μέλι που αποτελεί μοναδικό ρόφημα για όλες τις ώρες.
Σούπες
Είναι ιδανικές σε καθημερινή κατανάλωση τις κρύες ημέρες του χειμώνα, καθώς είναι ένα γεύμα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο, πλούσιες σε νερό που συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και μπορεί να αποτελεί πρώτο πιάτο συνοδευτικά ή κυρίως γεύμα όταν περιέχει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, ή φασόλια.
Tip: Προσθέστε στις σούπες λεμόνι και πιπέρι και η γεύση θα απογειωθεί και θα σας κρατήσει ζεστούς.
Καυτερά μπαχαρικά
Ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό μέσω της αύξησης των καύσεων λόγω της αυξημένης θερμογεννετικής δράσης τους. Αποξηραμένα φρούτα- δαμάσκηνα, σύκα, ξηροί καρποί και σταφίδες
Αποδίδουν συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας κρατώντας τα επίπεδα των καύσεων σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του οργανισμού.
Μικρά και συχνά γεύματα: Παρέχουν στον οργανισμό την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για τις καύσεις διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος.
Ενίσχυση της διατροφής με υδατάνθρακες: Αποτελούν το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και άμυλο και αποδίδουν ενέργεια με αργό και σταθερό ρυθμό. Εκτός των άλλων διεργασιών, την ενέργεια αυτή την αξιοποιεί ο οργανισμός σταδιακά και για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα.
Tip: Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης όπως μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ολικώς ή μερικώς ρύζι, πλιγούρι, τραχανά.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...