Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Σπιτική Παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα


Σπιτική Παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα - Mediterranean Fish Roe Dip

Υλικά

Για τη συνταγή θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά,
250 γρ. πάστα ταραμά
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι
2 κούπες ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι 30 λεπτά. Έπειτα βάζουμε την πάστα ταραμά στο μούλτι και την χτυπάμε για 2 λεπτά με λίγο λεμόνι να σπάσουν τα αυγά και να φουσκώσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά τις πατάτες και το κρεμύδι, το υπόλοιπο λεμόνι και το ελαιόλαδο πολύ σιγά να πέφτει σαν κλωστή. Λοιπόν έτοιμη η σπιτική παραδοσιακή ταραμοσαλάτα είναι έτοιμη για το τραπέζι μας
 http://www.cookings.gr/spitiki-paradosiaki-taramosalata/

Πατατοσαλάτα με ταχίνι

Πατατοσαλάτα με ταχίνι


Τι καλύτερο από μια ζεστή Πατατοσαλάτα με ταχίνι για τους λάτρεις του ταχινιού. Μια συνταγή πλούσια σε θρεπτικές αξίες ιδανική επιλογή για μια υγιεινή σαλάτα.


Πατατοσαλάτα με ταχίνι

Υλικά

Για την παρασκευή, θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά,
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια
Αλάτι και πιπέρι
2-3 κουτ. Σουπ. ταχίνι
2 λεμόνια
Ρίγανη
Μαυροπίπερο
Νερό
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις βάζουμε στη κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά. Έπειτα κρυώνουμε τις πατάτες κάτω από την βρύση και βάζουμε σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον χυμό από τα δυο λεμόνια. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το ταχίνι. Εναλλακτικά σερβίρουμε πάνω σε κριθαροκουλούρες.

Ινδικό κάρυ με ρεβύθια, λαχανικά και γάλα καρύδας



Ινδικό κάρυ με ρεβύθια και κουνουπίδι - Veganinathens.com

Ινδικό κάρυ με ρεβύθια, λαχανικά και γάλα καρύδας

Οι χορτοφαγικές, vegan συνταγές και ειδικά οι συνταγές για ρεβύθια είναι αμέτρητες! Και ναι έχω βάλει σκοπό να τις δοκιμάσω όλες. Για αυτό το λόγο σήμερα έφτιαξα ένα ινδικό κάρυ με λαχανικά, ρεβύθια γάλα καρύδας και υπέροχα μπαχαρικά. Μέσα στα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε, προκειμένου να αισθανόμαστε ικανοποίηση από την μαγειρική μας, είναι να τολμάμε και να δοκιμάζουμε διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών και γεύσεων. Το να φτιάχνουμε πιάτα άλλων χωρών, μπορεί να δώσει έναν ανανεωτικό αέρα στη μαγειρική μας τέχνη και σίγουρα δεν αφήνει τη ρουτίνα να διεισδύσει στην κουζίνα μας.
Η ασιατική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την πληθώρα των χορτοφαγικών της πιάτων. Σε αυτά ανήκουν και τα διάσημα κάρυ, τα οποία παρασκευάζονται με ποικίλους τρόπους, που μπορεί να διαφέρουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό και περιοχή σε περιοχή. Κοινό γνώρισμα όλων όμως είναι ότι χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα φρέσκων και αποξηραμένων μυρωδικών και μπαχαρικών. Τα τελευταία, συνδυαζόμενα μεταξύ τους αναπτύσσουν ιδιαίτερα πλούσια και χαρακτηριστικά αρώματα, πράγμα που δικαιολογεί τη μεγάλη επιτυχία που έχουν τα κάρυ ακόμα και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Ινδικό κάρυ με ρεβύθια και κουνουπίδι - Vegan in Athens
Αυτή η συνταγή για κάρυ είναι μια παραλλαγή ενός πιάτου που είχα φάει κάποτε και τη φτιάχνω συχνά, καθώς μου αρέσει ο συνδυασμός των μπαχαρικών και των καρυκευμάτων με το γάλα καρύδας, τα λαχανικά και τα κάσιους. Συνδυάζεται τέλεια επίσης με ρυζάκι για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα! Το φαγάκι αυτό είναι αρκετά πικάντικό, όμως, αν μας αρέσουν οι πολύ καυτερές γεύσεις, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε φρέσκια ή αποξηραμένη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο στη συνταγή μας.
Υλικά
  • 300 γρ. (1 ½ φλιτζ.) ρεβύθια βρασμένα και στραγγισμένα
  • 500 γρ. γλυκοκολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
  • 500 γρ. φουντίτσες από κουνουπίδι
  • ½ φλιτζ. ωμά κάσιους
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (ή 1 ½ κ.γ. ξερό)
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. σπόρους κύμινο
  • 4-5 αστεροειδής γλυκάνισους
  • 1 μικρό ξυλαράκι κανέλλα
  • 1 ½ κ.γ. κουρκουμά
  • 2 ½ κ.γ. κάρυ
  • 5 σπόρους κάρδαμο,σπασμένους στη μέση
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
400 γρ γάλα καρύδας
Ινδικό κάρυ με ρεβύθια και κουνουπίδι - Vegan in Athens
Εκτέλεση
Σε ένα γουδί σπάμε τους σπόρους του κόλιανδρου και του κύμινου.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τους σπόρους, το γλυκάνισο, την κανέλλα, το κάρδαμο και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας. Με αυτό τον τρόπο θα μοσχομυρίσει η κουζίνα μας και θα απελευθερωθούν τα αρώματα των μπαχαρικών στον ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι , χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα κάσιους, τα ρεβύθια και τα υπόλοιπα καρυκεύματα, ανακατεύουμε λίγο να σοταριστούν ελαφρώς και σβήνουμε με το γάλα καρύδας.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό με λευκό πιλάφάκι.
Ινδικό κάρυ με ρεβύθια και κουνουπίδι - Vegan in Athens
Facebookpinterestmail
Κράτα το

Λαγάνα με αλεύρι ζέας και ένα μυστικό για τέλειο ψωμί!


Clean Monday lagana bread with whole-wheat zea (Triticum dicoccum) flour - Λαγάνα με αλεύρι ζέας (δίκοκκο σιτάρι) ολικής - Vegan in Athens

Λαγάνα με αλεύρι ζέας και ένα μυστικό για τέλειο ψωμί!

Μου φαίνεται απίστευτο πώς πέρασε ήδη ένας ολόκληρος χρόνος από την περσινή αποκριάτικη περίοδο. Στο μυαλό μου την είχα πιο κοντά, σαν να ήταν λίγους μήνες πριν. Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά τις ταινίες που είδαμε εκείνες τις μέρες, ένα βράδυ που αποφάσισα να φτιάξω σπιτικό Baileys (πάντα μου θυμίζει Απόκριες), την λαγάνα που φτιάξαμε για εκείνη την Καθαρή Δευτέρα, μια μεγάλη βόλτα για ψώνια στην Αθήνα (ουπς αυτό ήταν πρόπερσι!!!).
Φέτος λοιπόν αποφάσισα να δημιουργήσω νέες όμορφες, αποκριάτικες αναμνήσεις και μια από αυτές είναι και η παρασκευή της λαγάνας, που δεν θα είναι μια συνηθισμένη λαγάνα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θα την φτιάξω με αλεύρι ζέας (ή αλεύρι από δίκοκκο στάρι) που αφενός περιέχει μικρότερη ποσότητα γλουτένης και αφετέρου θεωρείται πολύ πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Ο δεύτερος λόγος είναι και το μυστικό για τέλειο ψωμί στο σπίτι και βασίζεται σε μια μέθοδο αργής ζύμωσης που έχει σαν αποτέλεσμα ένα ψωμί με άρωμα, υφή και γεύση που θυμίζει παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί.
Clean Monday lagana bread with whole-wheat zea (Triticum dicoccum) flour - Λαγάνα με αλεύρι ζέας (δίκοκκο σιτάρι) ολικής - Vegan in Athens
Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό; Ευτυχώς δεν είναι κάτι δύσκολο ή πολύπλοκο απλώς απαιτεί λίγη υπομονή. Αυτό που κάνω είναι να χρησιμοποιώ μικρή ποσότητα μαγιάς από την μία και από την άλλη να αφήνω την ζύμη να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου όλο το βράδυ, δηλαδή για 8-10 ώρες πριν την πλάσω. Το διάστημα αυτό μπορεί να μας φαίνεται μεγάλο, όμως έτσι δίνουμε την ευκαιρία στην μαγιά, τον μύκητα δηλαδή που κυριολεκτικά ζυμώνει το ψωμί, να τραφεί με τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στο αλεύρι, να πολλαπλασιαστεί, να ξινίσει πολύ ελαφρά το ζυμάρι και να παράξει όλα εκείνα τα χημικά μόρια που κάνουν την υφή και την γεύση του ψωμιού άπαιχτη!
Αν λοιπόν αποφασίσουμε να φτιάξουμε αυτή την νόστιμη ζυμωτή λαγάνα για φέτος, μπορούμε να παρασκευάσουμε το ζυμάρι μας το βράδυ της Κυριακής και να ψήσουμε την λαγάνα Δευτέρα πρωί πρωί, για να μοσχοβολήσει το σπίτι ζεστό ψωμί.
Σας εύχομαι να έχετε μια πανέμορφη, φωτεινή Καθαρή Δευτέρα και καλή, ειρηνική Σαρακοστή!
Clean Monday lagana bread with whole-wheat zea (Triticum dicoccum) flour - Λαγάνα με αλεύρι ζέας (δίκοκκο σιτάρι) ολικής - Vegan in Athens
Υλικά
  • 1 1/2 φλιτζ. (360 ml) νερό χλιαρό
  • 3/4 κ.γ. κοφτό μαγιά ξερή
  • 4 3/4 – 5 φλιτζ. (700 – 750 γρ.) αλεύρι ζέας ολικής και λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
  • 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
σουσάμι και μαυροκούκι για το πασπάλισμα
Clean Monday lagana bread with whole-wheat zea (Triticum dicoccum) flour - Λαγάνα με αλεύρι ζέας (δίκοκκο σιτάρι) ολικής - Vegan in Athens
Εκτέλεση
1. Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε το μισό από το χλιαρό νερό, την μαγιά και μια κουταλιά από το αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα για 15-20 λεπτά σε ζεστό μέρος, ακίνητο για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αν η μαγιά “δουλεύει” τότε θα πρέπει να εμφανιστούν πολλές πυκνές φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού. Διαφορετικά πετάμε το μείγμα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με άλλο φακελάκι μαγιάς (ναι το ξέρω ότι μας είναι δύσκολο να το πετάξουμε αλλά μπορεί κάποιοι ήδη να ξέρετε από πείρα ότι είναι δυσκολότερο να πετάξουμε όλο το ψωμί μετά από τόσο κόπο. Και δεν κάνουμε την “πονηριά” να βάλουμε στο παλιό μείγμα την καινούρια μαγιά. Το πετάμε και από την αρχή!).
2. Σε μια μεγάλη γαβάθα ή στο μηχάνημα ζυμώματος αναμειγνύουμε το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό, το αλάτι και την ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για δέκα ακόμα λεπτά (αν χρησιμοποιούμε μηχανή ζυμώματος χρειάζεται λιγότερο χρόνο, ανάλογα το μηχάνημα). Όσο περισσότερο ζυμώσουμε τόσο καλύτερη υφή και ελαστικότητα θα αποκτήσει η ζύμη. Επειδή το αλεύρι ζέας δεν περιέχει πολύ γλουτένη η ζύμη δεν θα είναι τόσο ελαστική όσο η ζύμη που φτιάχνουμε με το απλό σταρένιο αλεύρι.

3. Σκεπάζουμε το σκεύος με την ζύμη με μια μεμβράνη για να μην αφυδατωθεί και αφήνουμε όλο το βράδυ (οχτώ ώρες τουλάχιστον) να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την πατάμε να φύγει ο αέρας και την ζυμώνουμε ελαφρά αναδιπλώνοντας την μερικές φορές.
5. Σχηματίζουμε μια μπάλα και με έναν πλάστη ανοίγουμε μακρόστενο φύλλο πάχους 1 1/2 -2 εκατοστά. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας σε πολλά σημεία να σχηματιστούν μικρές λαβουβίτσες. Ραντίζουμε με χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι.
6. Βάζουμε σε ζεστό μέρος για 50 λεπτά να φουσκώσει. Για αυτό το βήμα, ρύθμισα την κουζίνα μου στις αντιστάσεις στους 45 oC (λίγο κάτω από το 50).
7. Ψήνουμε στους 200 oC για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρώς καφεκόκκινο χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα πριν την κόψουμε. Καλή μας απόλαυση!
Clean Monday lagana bread with whole-wheat zea (Triticum dicoccum) flour - Λαγάνα με αλεύρι ζέας (δίκοκκο σιτάρι) ολικής - Vegan in Athens



Κράτα το

Vegan "ταραμοσαλάτα"! (Συνταγή)

Με βάση μια παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας, εμπνεύστηκα αυτή την νόστιμη vegan ταραμοσαλάτα. Πιθανότατα κανείς να μην καταλάβει ότι δεν περιέχει ταραμά και είναι 100 % φυτοφαγικό. Για να πετύχουμε την «θαλασσινή» γεύση χρησιμοποιούμε φύκια και λινέλαιο, όπως κάνουμε και σε άλλες «βεγκανοποιημένες» συνταγές με «θαλασσινά». Εμείς το συγκεκριμένο έδεσμα δεν το τρώμε μόνο την Καθαρή Δευτέρα, καθώς είναι πολύ νόστιμο για να καταναλώνεται μόνο μια φορά το χρόνο. Αποτελεί όμως πρώτης τάξεως επιλογή τη μέρα αυτή, προκειμένου να το προσφέρουμε στην οικογένεια και τους φίλους μας. Να λοιπόν που και οι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις μπορούν να δημιουργηθούν με ιδανικές παραλλαγές, οι οποίες δεν προϋποθέτουν θυσίες άλλων πλασμάτων.




Υλικά
  • ½ φλιτζ. ηλιόσποροι ή καρύδια ή κάσιους μουλιασμένα για 2-4 ώρες
  • ½ φλιτζ. λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • 1 ½ φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί ζυμωτό, χωρίς την κόρα
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. λινέλαιο
  • ½ φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο
  • 2 φύλλα (περίπου 2 κ.σ. κομματιασμένα) βρώσιμα φύκια ξερά (όπως nori)
  • ½ -1 κ.γ. αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρές είναι οι ντομάτες μας)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύκια μαζί με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ενυδατωθούν.
  2. Αφού στραγγίξουμε τα φύκια κρατάμε το νεράκι με το οποίο τα μουλιάσαμε και βρέχουμε με αυτό την ψίχα του ψωμιού. Το αφήνουμε σε ένα μπολάκι για 5 λεπτά να μουσκέψει. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην άκρη.
  3. Σουρώνουμε τους ξηρούς καρπούς και τους χτυπάμε στο μούλτι ή σε ένα δυνατό μπλέντερ ή πολυκόφτη μαζί με το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού για 2-3 λεπτά ώσπου να πολτοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τα φύκια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το ψωμί, το λινέλαιο και το μηλόξιδο κουταλιά-κουταλιά, δοκιμάζοντας τη γεύση κάθε φορά. Δοκιμάζουμε στο αλάτι, το λεμόνι και το πιπέρι και διορθώνουμε αν χρειαστεί. Οι δικές μου λιαστές ντομάτες ήταν ανάλατες και πρόσθεσα περίπου 1 κ.γ. (ή και λίγο παραπάνω) αλάτι ώστε να είναι αρκετά αλμυρή. Επειδή όμως οι περισσότερες λιαστές της αγοράς είναι πολύ αλμυρές, θα πρότεινα μια δοκιμή πριν προστεθεί επιπλέον αλάτι. Άλλωστε τα γούστα του καθενός είναι διαφορετικά!

Σημείωση: Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε την σαλατούλα μας είναι σαν μεζεδάκι, με φρέσκο ψωμάκι! Εμείς όμως που είμαστε σαντουιτσάδες, με τη σαλάτα που περισσεύει, τις επόμενες μέρες, γεμίζουμε αραβικές πίτες ή λαγάνες, προσθέτοντας ίσως λίγο χούμους αν υπάρχει και οπωσδήποτε ψητά λαχανικά και μανιτάρια!




Πηγή:
veganinathens.com
Κράτα το

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Ο κουρκουμάς είναι ένα πολυετές φυτό της Νότιας Ασίας και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ. Η ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται συνήθως σε ξηρά μορφή και είναι αρωματική, με πικρή και κάπως έντονη γεύση.
Στους αρχαίους χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα, άρωμα και χρωστική. Στην Ασία, οι γυναίκες χρησιμοποιούν κουρκουμά διαλυμένο σε νερό γιατί τη λαμπερή χρυσίζουσα χροιά που αφήνει στο δέρμα.
Η κουρκούμη περιέχει κουρκουμίνη, που είναι μια αντιαλλεργιογόνος ουσία. Η κουρκουμίνη ενισχύει την αντίσταση του δέρματος στις αλλεργίες και βοηθά στην αποβολή τοξινών.
Το λάδι κουρκουμά είναι η ιδανική βάση για καλλυντικά γιατί έχει αντιρυτιδικές, αντηλιακές, αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες κτλ.
Υλικά 
  • 250 ml. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο (ελαφρύ λάδι)
  • 4 κ.γ. σκόνη κουρκούμη
  • 5 κάψουλες βιταμίνη Ε
Παρασκευή
Ρίξτε σε ένα βάζο τη σκόνη και προσθέστε το έλαιο. Κλείστε το καπάκι και αφήστε το για 30 – 40 μέρες σε φωτεινό μέρος χωρίς να το χτυπά ο ηλιος, ανακινώντας ανά τακτά διαστήματα.

Όταν περάσουν οι αναμενόμενες μέρες και το λάδι ετοιμαστεί, μουσκέψτε τις βιταμίνες σε λίγο νερό για να μπορέσετε να τις αδειάσετε εύκολα.
Ρίξτε το λάδι σε ένα καθαρό βάζο, χωρίς να αναταράξετε τη σκόνη του κουρκουμά που έχει κατακαθίσει. Για να είστε σίγουρη ότι το λάδι σας δεν έχει υπολείμματα, ξανασουρώστε το με χαρτί κουζίνας και βάλτε το σε ένα αποστειρωμένο σκεύος προσθέτοντας τη βιταμίνη.
Διατηρείται ως 6 μήνες σε δροσερό μέρος, για διπλάσια διάρκεια τοποθετείστε το στο ψυγείο.
Θεραπευτικές ιδιότητες
  • Είναι γνωστή για την αντικαρκινική του δράση
  • Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
  • Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
  • Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμή
Χρήση
Προσθέσετε στο κατακάθι του κουρκουμά 5 – 7 σταγόνες χυμό λεμονιού, έτσι θα έχετε ένα ιδανικό πίλινγκ για να τρίψετε αγκώνες, γόνατα και φτέρνες.
Αφού κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ, πλυθείτε με χλιαρό νερό και ήπιο αφρόλουτρο ή σαπούνι και σκουπιστείτε.
Το λάδι δίνει ένα προσωρινό χρώμα στο δέρμα, απορροφάται εύκολα, δεν λερώνει τα ρούχα και αφαιρείται εύκολα όταν πλυθείτε.



Όταν περάσουν οι αναμενόμενες μέρες και το λάδι ετοιμαστεί, μουσκέψτε τις βιταμίνες σε λίγο νερό για να μπορέσετε να τις αδειάσετε εύκολα.
Ρίξτε το λάδι σε ένα καθαρό βάζο, χωρίς να αναταράξετε τη σκόνη του κουρκουμά που έχει κατακαθίσει. Για να είστε σίγουρη ότι το λάδι σας δεν έχει υπολείμματα, ξανασουρώστε το με χαρτί κουζίνας και βάλτε το σε ένα αποστειρωμένο σκεύος προσθέτοντας τη βιταμίνη.
Διατηρείται ως 6 μήνες σε δροσερό μέρος, για διπλάσια διάρκεια τοποθετείστε το στο ψυγείο.
Θεραπευτικές ιδιότητες
  • Είναι γνωστή για την αντικαρκινική του δράση
  • Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
  • Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
  • Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμή

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

10 τροφές για ένα γρήγορο θάνατο. Οι χειρότερες τροφές.

#1. Όλα τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα:
61bfee279f0e534bdc1ffbc6700e322e-26
Κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια,cookies κλπ.
Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά,ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.
Πολλές και 100% κενές θερμίδες,σάκχαρο εκτός ελέγχου,κακό ενεργειακό προφίλ,μικρή ικανότητα κορεσμού.
Από τις κυριότερες αιτίες για το διατροφικό χάλι του δυτικού κόσμου γιατί ο όλεθρος που προκαλούν δεν τους φαίνεται σε πρώτη θεώρηση.
Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά περιοριστείτε τουλάχιστον στις σπιτικές βερσιόν
2. Όλα τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μή , είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά (“διαίτης”).
aa5eac269334ec8353e3fb0198a7d730
Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη.
Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ.
Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη.
Μάθετε στα παιδιά σας να τα αποφεύγουν και στρέψτε τα σε φυσικούς χυμούς.
3. Όλα τα κρεατοσκευάσματα/επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα (προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και αυτά που τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα) που μετατρέπονται στο στομάχι μας στις καθόλου αθώες νιτροζαμίνες.
c51910c128e277cd5d2644ef5e402b90
Περιλαμβάνουν λουκάνικα και hot dogs, σαλάμια και λοιπά παρόμοια αλλαντικά, bacon,κρέατα σε κονσέρβες (corned beef) και άλλα πολυεπεξεργασμένα κρέατα. Προφανώς είναι αδύνατον ακόμη και να φαντασθούμε τι καταναλώνουμε.
Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι όσοι τρώμε αρκετές ανάλογες τροφές αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο ( κυρίως του εντέρου,του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης).
Περισσότερες νιτροζαμίνες παράγονται όταν τα κρέατα επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα στις υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται πολλά είδη ετεροκυκλικών αμινών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις στα καμμένα/μαυρισμένα μέρη του κρέατος.
Αν το κρεατοσκεύασμα καπνισθεί θα σχηματισθούν επι πλέον και καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
Τι θα λέγατε για ένα καπνιστό λουκάνικο;
4. Τα ντόνατς
e271c93da636c27f9c18deaad83dfa19
Το μόνο καλό που έχουν τα ντόνατς είναι η τρύπα στη μέση!
Τηγανισμένα σε παλιολάδια, αποτελούνται από ζάχαρη,επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια (διάβαζε τρανς λιπαρά).
Καμία θρεπτική αξία,100% νεκρές και άφθονες θερμίδες, και ούτε καν ικανότητα κορεσμού.
5. Tρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια
61cbdf95c860c830c8c938ae880ee577
Διαβάσατε υποθέτω τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατάσσει τις Ελληνίδες και τα ελληνόπουλα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς παχυσαρκίας (οι άρρενες τα πάμε καλύτερα: είμαστε δεύτεροι!)
Άλλη μια πρωτιά! Ριγώ από εθνική συγκίνηση!
Ένας από τους λόγους για την πρωτιά αυτή είναι σίγουρα τα τρανς λιπαρά.
Τί είναι όμως τα τρανς λιπαρά;
Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται απο υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα φαστφουντάδικα. Όταν τα τρώτε είναι σαν να ρίχνετε στο σώμα σας μηχανόλαδο.
Τι κακό όμως κάνουν τα τρανς λιπαρά;
Έχουμε και λέμε:
αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL (διάβαζε αθηρωμάτωση)μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL (αδυναμία απομάκρυνσης της περίσσιας κακής χοληστερόλης μέσω του ήπατος)
Τα τανς λιπαρά είναι φωτιά για το κυκλοφορικό αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι:
συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας
αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2
σχετίζονται με τους καρκίνους του προστάτη και του στήθους
προκαλούν δυσλειτουργία στο συκώτι γιατί είναι δύσκολο να μεταβολισθούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους.
Τα κορεσμένα λιπαρά είναι άγγελοι μπροστά στα τελείως αφύσικα τρανς!
Γιατί τότε αυτή η Νέμεση χρησιμοποιείται τόσο μαζικά στη βιομηχανία τροφίμων;
Mα φυσικά για το μπαγιόκο! Είναι φθηνή πρώτη ύλη και αυξάνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων στο ράφι.
Σε πολλές χώρες – με πρωτοπόρο τη Δανία από το 2003 – έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της χρήσης των τράνς λιπαρών.
Εδώ περί άλλων τυρβάζουμε! Ούτε ξέρουμε καν τι είναι!
Καλά για το Υπουργείο Υγείας τι να πεί κανείς;
Ποιες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά;
Πάρα πολλές τυποποιημένες τροφές:
  • διάφορες μαργαρίνες
  • μαγιονέζες και άλλα αρτύματα
  • προτηγανισμένα προϊόντα από αυτά που ευδοκιμούν και στα φαστφουντάδικα
  • αρτοποιήματα όπως:μπισκότα, κέικ,κρουασάν,κουλουράκια ,κριτσίνια, cookies,ντόνατς κλπ.
  • διάφορα κατεψυγμένα,επεξεργασμένα προϊόντα όπως πίτσες ,πίτες,πιτάκια,βάφλες,fish sticks
    γλυκά
  • πατατάκια,ποπ κορν και άλλα σνακ
  • πολλά δημητριακά πρωινού,μπάρες κλπ.
Κάντε το συνήθεια να ελέγχετε τις ετικέτες όταν τρώτε βιομηχανοποιημένες,συσκευασμένες τροφές.
6. Oι τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων
deb62efb8fb63d3da864e88117499c96
Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί καταναλώνονται μαζικά.
Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τρώνε και ότι το φαινομενικά αθώο αυτό φαγητό είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για την πανευρωπαϊκή πρωτιά που έχουν στην πακυσαρκία τα στρουμπουλά ελληνόπουλα.
Για να δούμε τα γεγονότα:
1. Είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά .
2. Έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου.
3. Τα λάδια για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ταγκισμένα παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών.
4. Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές. Μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες.
5. Η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Εξ ου και οι μερίδες “γίγας” των ταχυφαγείων
6. Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι.
7. Οι περισσότεροι τις συνοδεύουν με κέτσαπ ή άλλα παχυντικά αρτύματα.
8. Πρόκειται για μια πολύ εθιστική τροφή.
9. Τέλος έχουν έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που με την ταυτόχρονη παρουσία λίπους ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση του στν οργανισμό.
Αν θέλετε οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες προτιμήστε αυτές της μαμάς (άντε της πεθεράς).
7. Tα πατατάκια και λοιπά αλμυρά σνακ. Το αλάτι
0b2c9f9086b5b11cbbff2f4bb2d7bec3
Ξεχωρίζω τα πατατάκια γιατί τρώγονται σε τεράστιες ποσότητες. Πρόκειται για μια παρηγορητική, και άκρως εθιστική τροφή.
‘Ενα σακουλάκι πατατάκια των 100gr έχει 550 θερμίδες(!),38gr λίπη από τα οποία τα 11gr είναι κορεσμένα και πολύ αλάτι.
Τα ίδια και χειρότερα είναι τα γαριδάκια,τα sticks,κάτι περίεργοι ξηροί καρποί(μπρρρρ!) και τα δεκάδες άλλα αλμυρά σνακ που οι πιτσιρικάδες τα ζητάνε πλέον με τα brand names τους και τα οποία γεμίζουν τις βαθιές τσέπες των πολυεθνικών σκορπίζοντας τον όλεθρο στην υγεία μικρών και μεγάλων.
Μεγάλες περιεκτικότητες σε ουσίες όπως ακρυλαμίδιο,χρωστικές,βελτιωτικά γεύσης,τρανς και κορεσμένα λιπαρά κλπ.
100% νεκρές θερμίδες,καμία διαθρεπτική αξία και πολύ αλάτι.
Το νάτριο που παίρνουμε από το αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2400mg(2.4 gr) την ημέρα,ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.
Παίρνουμε όμως πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις έτοιμες,επεξεργασμένες τροφές και αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες σε αρτηρίες,καρδιά,νεφρά και εγκέφαλο σπρώχνοντάς μας μαζί με άλλους επιβαρυντικούςς παράγοντες σε καρδιακά επεισόδια,εγκεφαλικά,άνοια και προβλήματα με τα νεφρά.
Το εμπλουτισμένο με αλάτι αίμα τραβάει με όσμωση νερό μέσα στις αρτηρίες και αυξάνει τον όγκο του ανεβάζοντας την πίεση. Η υψηλή πίεση προξενεί σταδιακά βλάβες στις αρτηρίες και βέβαια και σ’ αυτές που οδηγούν στον εγκέφαλο και στην καρδιά.
Στα νεφρά η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νατρίου στο αίμα εμποδίζει τη δια της όσμωσης αφαίρεση του πλεονάζοντος νερού από το αίμα. Έτσι η πίεση κρατιέται ψηλά και επί πλέον στρεσάρονται πολύ τα λεπτά και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά προκαλώντας σταδιακά νεφρική ανεπάρκεια.
Αλάτι παίρνουμε θέλοντας και μη από πολλές φυσικές και επεξεργασμένες τροφές. Αποφεύγετε το έξτρα αλάτι με κάθε τρόπο!
8. Tα χάμπουργκερ των περισσότερων ταχυφαγείων
f1f8cdd8a122bcbce4192ee99e512154
Μονονιτρική θειαμίνη,λευκασμένο αλεύρι,ισογλυκόζη,ζάχαρη,μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο,θειϊκό ασβέστιο,ανθρακικό ασβέστιο,γλουτένη σίτου,αλάτι,θειϊκό αμμώνιο,χλωριούχο αμμώνιο,προπιονικό ασβέστιο και νάτριο,φωσφορικό μονοασβέστιο, αιθοξυλιωμένα μονογλυκερίδια κλπ.
Θα μου πείτε: “τι σ’ έχει πιάσει ξαφνικά ρε μάγκα και μας το γύρισες στη χημεία;”
Σας προκαλώ λοιπόν να βρείτε τι μπορεί να υπονοεί το παραπάνω τμήμα χημικής σύστασης!
Μη σπάτε το κεφάλι σας άδικα!
Πρόκειται για μερικά από τα συστατικά των χάμπουργκερ κάποιας αλυσίδας ταχυφαγείων. Δεν έχει σημασία ποιας γιατί δεν είναι εκεί το θέμα μας.
Προσθέστε τώρα:
κρέας που μπορεί να έρχεται από παρτίδες που περιέχουν πολλά ζώα. Υποστηρίζεται ότι ένα και μόνο μπιφτέκι μπορεί να περιέχει κρέας από εκατοντάδες ζώα.
τα απαραίτητα συνοδευτικά για τη συμπλήρωση της γνωστής τριπλέτας των ταχυφαγείων: προτηγανισμένες πατάτες και ανθρακούχα αναψυκτικά.
κέτσαπ,μαγιονέζες και μουστάρδες της συμφοράς
…και έχετε ένα ακόμη εκρηκτικό διατροφικό μίγμα.
Τι να πώ για τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά,τα αντιβιοτικά των ζώων και τα δεκάδες χημικά πρόσθετα!
Έπαθα σοκ όταν είδα μπιφτέκι που μετά από 6 μήνες δεν είχε αποσυντεθεί!(κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο).
Λάστιχο να ήταν θα αλλοιώνονταν!
Ελπίζω ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με όλες τις σχετικές αλυσίδες αλλά φυλάω τα ρούχα μου για νάχω τα μισά.
9. Διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/καρυκεύματα
0d7816aa96a0203d6f85ef5089124ff8
Μαγιονέζα : δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών,πολύ και όχι καλό λίπος – συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια-και εξαιρετικά πολλές θερμίδες.
Κέτσαπ: όχι και η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι.
ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως πχ η σως ταρτάρ.
Αν η σάλτσα σόγιας σας φέρνει συνειρμούς υγείας να ξέρετε ότι απατάσθε.
Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη,αλάτι και λίπη και κυρίως ότι αλλοιώνουν τη γεύση μας.
Αν συνηθίσεις πχ να τρως μπρόκολο με σάλτσα τυριών είναι σχεδόν αδύνατον να φας μετά σκέτο μπρόκολο και αυτό είναι μια μέγιστη διατροφική ήττα.
Η συμβουλή μου είναι : μακριά από από τέτοιες τεχνητές,πολυεπεξεργασμένες γεύσεις. Μάθετε να απολαμβάνετε τις γεύσεις της φύσης.
10. Έτοιμες σούπες
bbaf4f1569e91230f3442218eda003f7
Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου.Επίσης πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο.
Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά.
Η γεύση τους είναι απόλυτα συνθετική.
Να τις αποφεύγετε! Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας κάνει μια σπιτική σουπίτσα.
Εκτός λίστας αφήνω προσωρινά τα δημητριακά πρωινού αλλά οδεύουν προς τα εκεί με γρήγορους ρυθμούς. Σχεδόν όλα τα μεγάλα εμπορικά ονόματα μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των junk foods.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...