Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Vegan "ταραμοσαλάτα"! (Συνταγή)

Με βάση μια παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας, εμπνεύστηκα αυτή την νόστιμη vegan ταραμοσαλάτα. Πιθανότατα κανείς να μην καταλάβει ότι δεν περιέχει ταραμά και είναι 100 % φυτοφαγικό. Για να πετύχουμε την «θαλασσινή» γεύση χρησιμοποιούμε φύκια και λινέλαιο, όπως κάνουμε και σε άλλες «βεγκανοποιημένες» συνταγές με «θαλασσινά». Εμείς το συγκεκριμένο έδεσμα δεν το τρώμε μόνο την Καθαρή Δευτέρα, καθώς είναι πολύ νόστιμο για να καταναλώνεται μόνο μια φορά το χρόνο. Αποτελεί όμως πρώτης τάξεως επιλογή τη μέρα αυτή, προκειμένου να το προσφέρουμε στην οικογένεια και τους φίλους μας. Να λοιπόν που και οι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις μπορούν να δημιουργηθούν με ιδανικές παραλλαγές, οι οποίες δεν προϋποθέτουν θυσίες άλλων πλασμάτων.




Υλικά
  • ½ φλιτζ. ηλιόσποροι ή καρύδια ή κάσιους μουλιασμένα για 2-4 ώρες
  • ½ φλιτζ. λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • 1 ½ φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί ζυμωτό, χωρίς την κόρα
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. λινέλαιο
  • ½ φλιτζ. χυμό λεμονιού
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο
  • 2 φύλλα (περίπου 2 κ.σ. κομματιασμένα) βρώσιμα φύκια ξερά (όπως nori)
  • ½ -1 κ.γ. αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρές είναι οι ντομάτες μας)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύκια μαζί με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ενυδατωθούν.
  2. Αφού στραγγίξουμε τα φύκια κρατάμε το νεράκι με το οποίο τα μουλιάσαμε και βρέχουμε με αυτό την ψίχα του ψωμιού. Το αφήνουμε σε ένα μπολάκι για 5 λεπτά να μουσκέψει. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην άκρη.
  3. Σουρώνουμε τους ξηρούς καρπούς και τους χτυπάμε στο μούλτι ή σε ένα δυνατό μπλέντερ ή πολυκόφτη μαζί με το ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού για 2-3 λεπτά ώσπου να πολτοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τα φύκια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το ψωμί, το λινέλαιο και το μηλόξιδο κουταλιά-κουταλιά, δοκιμάζοντας τη γεύση κάθε φορά. Δοκιμάζουμε στο αλάτι, το λεμόνι και το πιπέρι και διορθώνουμε αν χρειαστεί. Οι δικές μου λιαστές ντομάτες ήταν ανάλατες και πρόσθεσα περίπου 1 κ.γ. (ή και λίγο παραπάνω) αλάτι ώστε να είναι αρκετά αλμυρή. Επειδή όμως οι περισσότερες λιαστές της αγοράς είναι πολύ αλμυρές, θα πρότεινα μια δοκιμή πριν προστεθεί επιπλέον αλάτι. Άλλωστε τα γούστα του καθενός είναι διαφορετικά!

Σημείωση: Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε την σαλατούλα μας είναι σαν μεζεδάκι, με φρέσκο ψωμάκι! Εμείς όμως που είμαστε σαντουιτσάδες, με τη σαλάτα που περισσεύει, τις επόμενες μέρες, γεμίζουμε αραβικές πίτες ή λαγάνες, προσθέτοντας ίσως λίγο χούμους αν υπάρχει και οπωσδήποτε ψητά λαχανικά και μανιτάρια!




Πηγή:
veganinathens.com
Κράτα το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...