Ινδικό κάρυ με ρεβύθια, λαχανικά και γάλα καρύδας
Οι χορτοφαγικές, vegan συνταγές και ειδικά οι συνταγές για
ρεβύθια είναι αμέτρητες! Και ναι έχω βάλει σκοπό να τις δοκιμάσω όλες.
Για αυτό το λόγο σήμερα έφτιαξα ένα ινδικό κάρυ με λαχανικά, ρεβύθια
γάλα καρύδας και υπέροχα μπαχαρικά. Μέσα στα βασικά πράγματα που πρέπει
να θυμόμαστε, προκειμένου να αισθανόμαστε ικανοποίηση από την μαγειρική
μας, είναι να τολμάμε και να δοκιμάζουμε διαφορετικούς συνδυασμούς
υλικών και γεύσεων. Το να φτιάχνουμε πιάτα άλλων χωρών, μπορεί να δώσει
έναν ανανεωτικό αέρα στη μαγειρική μας τέχνη και σίγουρα δεν αφήνει τη
ρουτίνα να διεισδύσει στην κουζίνα μας.
Η ασιατική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την πληθώρα των χορτοφαγικών της πιάτων. Σε αυτά ανήκουν και τα διάσημα κάρυ, τα οποία παρασκευάζονται με ποικίλους τρόπους, που μπορεί να διαφέρουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό και περιοχή σε περιοχή. Κοινό γνώρισμα όλων όμως είναι ότι χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα φρέσκων και αποξηραμένων μυρωδικών και μπαχαρικών. Τα τελευταία, συνδυαζόμενα μεταξύ τους αναπτύσσουν ιδιαίτερα πλούσια και χαρακτηριστικά αρώματα, πράγμα που δικαιολογεί τη μεγάλη επιτυχία που έχουν τα κάρυ ακόμα και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Αυτή η συνταγή για κάρυ είναι μια παραλλαγή ενός πιάτου που είχα φάει κάποτε και τη φτιάχνω συχνά, καθώς μου αρέσει ο συνδυασμός των μπαχαρικών και των καρυκευμάτων με το γάλα καρύδας, τα λαχανικά και τα κάσιους. Συνδυάζεται τέλεια επίσης με ρυζάκι για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα! Το φαγάκι αυτό είναι αρκετά πικάντικό, όμως, αν μας αρέσουν οι πολύ καυτερές γεύσεις, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε φρέσκια ή αποξηραμένη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο στη συνταγή μας.
Υλικά
Εκτέλεση
Σε ένα γουδί σπάμε τους σπόρους του κόλιανδρου και του κύμινου.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τους σπόρους, το γλυκάνισο, την κανέλλα, το κάρδαμο και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας. Με αυτό τον τρόπο θα μοσχομυρίσει η κουζίνα μας και θα απελευθερωθούν τα αρώματα των μπαχαρικών στον ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι , χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα κάσιους, τα ρεβύθια και τα υπόλοιπα καρυκεύματα, ανακατεύουμε λίγο να σοταριστούν ελαφρώς και σβήνουμε με το γάλα καρύδας.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό με λευκό πιλάφάκι.
Η ασιατική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την πληθώρα των χορτοφαγικών της πιάτων. Σε αυτά ανήκουν και τα διάσημα κάρυ, τα οποία παρασκευάζονται με ποικίλους τρόπους, που μπορεί να διαφέρουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό και περιοχή σε περιοχή. Κοινό γνώρισμα όλων όμως είναι ότι χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα φρέσκων και αποξηραμένων μυρωδικών και μπαχαρικών. Τα τελευταία, συνδυαζόμενα μεταξύ τους αναπτύσσουν ιδιαίτερα πλούσια και χαρακτηριστικά αρώματα, πράγμα που δικαιολογεί τη μεγάλη επιτυχία που έχουν τα κάρυ ακόμα και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Αυτή η συνταγή για κάρυ είναι μια παραλλαγή ενός πιάτου που είχα φάει κάποτε και τη φτιάχνω συχνά, καθώς μου αρέσει ο συνδυασμός των μπαχαρικών και των καρυκευμάτων με το γάλα καρύδας, τα λαχανικά και τα κάσιους. Συνδυάζεται τέλεια επίσης με ρυζάκι για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα! Το φαγάκι αυτό είναι αρκετά πικάντικό, όμως, αν μας αρέσουν οι πολύ καυτερές γεύσεις, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε φρέσκια ή αποξηραμένη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο στη συνταγή μας.
Υλικά
- 300 γρ. (1 ½ φλιτζ.) ρεβύθια βρασμένα και στραγγισμένα
- 500 γρ. γλυκοκολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
- 500 γρ. φουντίτσες από κουνουπίδι
- ½ φλιτζ. ωμά κάσιους
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (ή 1 ½ κ.γ. ξερό)
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρο
- 1 κ.γ. σπόρους κύμινο
- 4-5 αστεροειδής γλυκάνισους
- 1 μικρό ξυλαράκι κανέλλα
- 1 ½ κ.γ. κουρκουμά
- 2 ½ κ.γ. κάρυ
- 5 σπόρους κάρδαμο,σπασμένους στη μέση
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα γουδί σπάμε τους σπόρους του κόλιανδρου και του κύμινου.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τους σπόρους, το γλυκάνισο, την κανέλλα, το κάρδαμο και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας. Με αυτό τον τρόπο θα μοσχομυρίσει η κουζίνα μας και θα απελευθερωθούν τα αρώματα των μπαχαρικών στον ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι , χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα κάσιους, τα ρεβύθια και τα υπόλοιπα καρυκεύματα, ανακατεύουμε λίγο να σοταριστούν ελαφρώς και σβήνουμε με το γάλα καρύδας.
Σκεπάζουμε το φαγητό μας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό με λευκό πιλάφάκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου