Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Μπρόκολο.

Μπρόκολο. Οι ιδιότητες και τα εξαιρεικά οφέλη για την Υγεία

Τα εξαιρετικά οφέλη του μπρόκολου καθώς και όλης της οικογένειας των σταυρανθή λαχανικών εκτείνονται πολύ πέρα από την αντικαρκινική του άμυνα και προστασία. Μερικά από τα γενικότερα οφέλη του μπρόκολου για την υγεία ενός σύγχρονου ανθρώπου είναι τα εξής:

  • Καταπολέμιση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων
  • Βελτιώνει τη χώνεψη. Παρέχει εξαιρετική ποιότητας και ποσότητα φυτικών ινών για ισορροπία στην εντερική χλωρίδα
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό και προάγει την αποβολή των τοξινών από το σώμα
  • Καταπολεμάει τη χρόνια φλεγμονή
  • Τα καροτενοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και της όρασης
  • Τα φλαβονοειδή καταπολεμούν τις αλλεργίες
  • Προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων αποτρέποντας το διαβήτη
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδίας προστατεύοντας παράλληλα τα τοιχώματα των αρτηριών

Τα βασικά προβλήματα με το μπρόκολο

Λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του το μπρόκολο έχει λίγους οπαδούς και πολλούς «εχθρούς».

Τα πράγματα όσον αφορά τη γεύση και τις προτιμήσεις είναι χειρότερα για το ξαδερφάκι του μπρόκολου, το κουνουπίδι. Εκτός από την ιδιαίτερή του γεύση ένα άλλο πρόβλημα με το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι η εποχικότητα. Το βρίσκουμε τους χειμερινούς μήνες μόνο.

Πέραν τούτου για να έχουμε τα οφέλη του μπρόκολου και των ισχυρών φυτοχημικών ενώσεων που περιλαμβάνει πρέπει να το τρώμε τουλάχιστον 3 με 5 μερίδες την εβδομάδα.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποια μορφή καρκίνου και θέλουμε να το εντάξουμε στην άμυνα του οργανισμού μας παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, η συνιστώμενες δοσολογίες κυμαίνονται από 1 εώς 3 μερίδες την ημέρα, κάθε μέρα!

Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών και η βιοδιαθεσιμότητα αυτών. Το βράσιμο του μπρόκολου και όλων των σταυρανθή λαχανικών καταστρέφει τα περισσότερα από συστατικά του.

Πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στις λύσεις που έχουμε για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από την οικογένεια των σταυρανθή λαχανικών για τη θωράκιση της υγείας μας.

Η συνταγή για ένα αντικαρκινικό κοκτέηλ στο πιάτο σας με 3 βήματα.

Όλα τα σταυρανθή λαχανικά πρέπει να τα τρώτε ωμά ή να τα μαγειρεύετε ελάχιστα στον ατμό (3-4 λεπτά) και όχι βραστά (!) καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει ένα πολύτιμό ένζυμο, τη μυροσινάση. Η μυροσινάση είναι ένα ένζυμο που αποτελεί κλειδί στην απορρόφηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχει το μπρόκολο.

Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το μπρόκολο ωμό, κομμένα σε μικρά κομματάκια/ κυβάκια. Δοκιμάστε να τρίψετε στον τρίφτη το ωμό μπρόκολο ή το κουνουπίδι και να το κάνετε topping σε κάποια άλλη σαλάτα, στο ριζότο ή στα μακαρόνια.
Σας προτείνουμε επίσης να μαγειρέψετε ελαφρώς το μπρόκολο στον ατμό για 3-4 λεπτά.

Ένα άλλο πράγμα που σας προτείνουμε είναι να κάνετε σαλάτα με mix ταυρανθή λαχανικών προσθέτοντας κουνουπίδι και λαχανίδα. Πάντοτε μαγειρεμένα στον ατμό


το είδα στο therapies gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...