Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Γενικές συμβουλές διατροφής.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1.Για να πάρουμε όλες τις φυτικές ίνες και όλα τα φωτοχημικά και θρεπτικά συστατικά, είναι να τα καταναλώνουμε τριμμένα, (τα τρίβετε καλύτερα και μόνοι σας σε μπλέντερ), με σπασμένο τον φλοιό, χωρίς να έχει αφαιρεθεί  και επί πλέον τα έτοιμα τριμμένα νοθεύονται.
2. Τα λάιτ προϊόντα να τα αποφεύγετε διότι έχουν υποστεί χημική διεργασία και στο προϊόν παραμένουν χημικά κατάλοιπα.
Είναι προτιμότερο  να πιείτε μισή κόκα κόλα κανονική ή μισό καφέ κανονικό αντί ένα χωρίς καφεΐνη.
 3.Τα κατεψυγμένα ψάρια, κρέας και λαχανικά, με την καινούργια μέθοδο άμεσης βαθειάς κατάψυξης, δεν χάνουν τίποτα από τα θρεπτικά συστατικά τους είναι ακριβώς τα ίδια μα τα φρέσκα και νωπά.
4.Να αποφεύγετε τα τηγανητά φαγητά, να μη παρασύρεσθε από την καλύτερη γεύση, διότι είναι πολύ επικίνδυνα.
5. Να προτιμάτε τα ψητά και να αποφεύγετε ακόμη και όσο είναι δυνατόν και την κατσαρόλα.
6.Υποχρεωτικα να τρώτε αντικαρκινικές τροφές.
 7.Στα όσπρια, όταν τα βάζετε να μουλιάσουν, μη βάζετε σόδα, γιατί καταστρέφεται βιταμίνη Β12, βιταμίνη πολύ απαραίτητη για τον οργανισμό, βρίσκεται σε λιγα τρόφιμα και το 70% εχουν χαμηλά επίπεδα
8.Τα λαχανικά που ραντίζοντε, να τα βάζετε για μισή ώρα σε νερό με σόδα, έτσι απομακρύνετε, το 60 % των φυτοφάρμακων.
9.Στα φρούτα να καθαρίζεται υποχρεωτικά η φλούδα.
10.Ο σίδηρος που περιέχεται στα φρούτα και λαχανικά δημιουργεί, σύμπλοκα με φυτικά οξέα, και δεν τον αποροφάει, ο οργανισμός, γι αυτό, θα βάζετε υποχρεωτικά αρκετό λεμόνι που πέραν ότι περιέχει πολύ βιταμίνη C, διασπά αυτά τα σύμπλοκα και ο σίδηρος απορροφιέται πολύ εύκολα. Για να είναι σε άμεση χρήση, στύψτε πολλά λεμόνια , βάλετε στην κατάψυξη, και έχετε ένα μπουκάλι στην συντήρηση.
11.Ζάχαρη  να χρησιμοποιείται την καστανή ,διότι η λευκή έχει υποστεί χημική διεργασία για την λεύκανση και έχει χημικά κατάλοιπα, απόδειξη ότι οι έμποροι της λευκής ζάχαρης, την καστανή ζάχαρη την ονομάζουν ΜΑΥΡΗ ζάχαρη.

12.SOS…Αλλαντικά, από τα πλέον καρκινογόνα τρόφιμα. Προσοχή στα παιδιά να μη τα βάζετε ποτέ-ποτέ στα σάντουιτς.
13.Να πίνετε δύο ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινώς, διότι περιέχει τανίνες και φαινόλες που προστατεύουν την καρδιά.
12. Να πίνετε καθημερινά 2-2,5 λίτρα νερό, είναι η ποσότητα που αποβάλει, ο οργανισμός φυσιολογικά και πρέπει να αντικαθίσταται, όσοι ασκούν χειρονακτικές εργασίες, πολύ περισσότερο.
13. Όσοι χρησιμοποιείτε, εμφιαλωμένο νερό, να προσέχετε να γράφει <ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ >, αν γράφει <ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ> , είναι απάτη, είναι κοινό νερό βρύσης. Να μη το αφήνεται στον ήλιο, πέραν της μίας μέρας, διότι αναπτύσσονται μικρόβια.
14.Η γλιστρίδα ή αντράκλα, μαζί με λιναρόσπορο και λιπαρά ψάρια, πέραν των άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, είναι το καλύτερο φάρμακο για την πτώση των τριγλυκεριδίων.
15.Όσοι, έχουν πρόβλημα με τα κιλά να αποφεύγουν το ψωμί και τις πατάτες, διότι δεν έχουν καμία διατροφική αξία, είναι σκέτο άμυλο και παρέχουν πολλές θερμίδες (τα στοιχεία που έχουν τα ολικής άλεσης τα παίρνετε από τις υπόλοιπες τροφές).
16. Για αδυνάτισμα, τρώτε τα ίδια φαγητά σε μικρότερη ποσότητα (μειώνοντας την ποσότητα, μειώνετε την πρόσληψη θερμίδων), για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της πείνας, τρώτε πριν το φαγητό μια σαλάτα, μετά το πέρας του φαγητού, σηκωθείτε από το τραπέζι για 10 λεπτά και το αίσθημα της πείνας έχει φύγει.
17. Το λάδι, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό, όπως στα όσπρια.
18. Ψάρια, σε ένα χωριό της Ιαπωνίας είχαν μηδέν καρκίνο και καρδιοπάθειες, λόγω του ότι καθημερινώς έτρωγαν ψάρια και πολλά λαχανικά και φρούτα.
19.  Να αποφεύγετε ή να χρησιμοποιείτε  ελάχιστο αλάτι, διότι ανεβάζει πολύ την πίεση.
20. Τα τρόφιμα στο ψυγείο να συντηρούνται στους 14 βαθμούς Κελσίου και στην κατάψυξη στους 19 βαθμούς. 

Το είδα στον Γιώργο Φιλίππου.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Αμύγδαλα.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το αμύγδαλο ως ένα απλό και ιδιαίτερα δημοφιλή ξηρό καρπό, ο οποίος μπορεί να μας χορτάσει την πείνα την ώρα που απολαμβάνουμε ένα ποτό. Κι όμως, το αμύγδαλο είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό σνακ.

Πρόκειται για μία τροφή, η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας και μας βοηθάει σε πολλές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, οι αναπνευστικές διαταραχές, ο βήχας, οι καρδιακές διαταραχές, η αναιμία, η ανικανότητα, και ο διαβήτης. Επίσης βοηθά στη διατήρηση υγιών μαλλιών, την περιποίηση του δέρματος (ψωρίαση), και στην οδοντιατρική φροντίδα.
Τα αμύγδαλα βρίσκονται σε μέρη όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Συρία, η Ιορδανία και το Ισραήλ. Αυτή η εξαιρετικά θρεπτική τροφή είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό. Σε σύγκριση με όλες τους άλλους ξηρούς καρπούς, είναι εκείνος που συσκευάζεται χωρίς να χάσει κάποιο από τα θρεπτικά και ευεργετικά συστατικά του.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη από την κατανάλωση αμυγδάλων είναι τα εξής:

Βοηθούν στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα αμύγδαλα είναι μια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Έχουν συνδεθεί σε ένα υψηλότερο πνευματικό επίπεδο και έχουν θεωρηθεί από καιρό ένα σημαντικό στοιχείο διατροφής για την καλλιέργεια των παιδιών. Περιέχουν επίσης δύο ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες του εγκεφάλου, ριβοφλαβίνη και L-καρνιτίνη, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μειωμένη εμφάνιση της νόσου του Alzheimer. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα στη διατροφή, καθώς επίσης και αμυγδαλέλαιο, είναι θρεπτική για τη συνολική υγεία και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης. Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά στην αύξηση του επιπέδου των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) και στη μείωση των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL). Αυτή η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές επίπεδο χοληστερόλης.

Βοηθούν στην υγεία των οστών και των δοντιών.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο, τα αμύγδαλα είναι ένα ισχυρό «όπλο»  για την προστασία και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών, ενώ αποτρέπουν, επίσης, την εμφάνιση της  οστεοπόρωσης.

Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα αμύγδαλα είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και επίσης μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ η παρουσία του μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακών προσβολών. Επομένως, η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να προλάβει την οποιαδήποτε καρδιαγγειακή πάθηση.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά, επηρεάζουν όλες τις σημαντικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Επομένως, η ενσωμάτωση των αμυγδάλων στο διαιτολόγιό μας, μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε την εκδήλωση των συγκεκριμένων ασθενειών.
Προστατεύουν από τον διαβήτη. Τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση της αντιδραστικής αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης μετά τα γεύματα. Αυτή η διαφοροποίηση προσφέρει προστασία από τις επικίνδυνες αιχμές στο σάκχαρο του αίματος που οι διαβητικοί συχνά υποφέρουν από μετά από ένα μεγάλο γεύμα, ή ένα γεύμα με ένα απροσδόκητα υψηλό επίπεδο σε ζάχαρη. Τα αμύγδαλα βοηθούν στην επεξεργασία της γλυκόζης, κάνοντας την όλη διαδικασία πολύ ομαλότερη, και στη συνέχεια ασφαλέστερη.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα αμύγδαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τα μονο-ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στα αμύγδαλα ικανοποιούν την όρεξη και αποτρέπουν την κατανάλωση  υπερβολικής ποσότητας  φαγητού. Η διαιτητική ίνα σε αμύγδαλα συμβάλλει επίσης στην αίσθηση της είναι γεμάτη, παρά τρώγοντας μόνο ένα μικρό ποσό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά αμύγδαλα (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν στο ιδανικό τους βάρος, και όχι από εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν καταναλώνουν τα αμύγδαλα και υποφέρουν από τις διακυμάνσεις του βάρους. 

Πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και για το λόγο αυτό  βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πίνετε μία σημαντική ποσότητα νερού, όταν καταναλώνετε  αμύγδαλα για να επιταχυνθεί η διαδικασία της πέψης. 

Για όλα τα παραπάνω, τα αμύγδαλα μπορούν δίκαια να χαρακτηριστούν ως οι αφανείς ήρωες της διατροφής μας και μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα.

Πηγή : itrofi.gr


Α κ τ ι ν ί δ ι ο

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το φρούτο με την περισσότερη βιταμίνη C

Το ακτινίδιο είναι το φρούτο με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Περιέχει βιταμίνες C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας.
Χαρίζει λαμπερή και υγιή επιδερμίδα, χάρη στις βιταμίνες Α και Ε που περιέχει.

FRUIT KIWI

Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ότι το πορτοκάλι.
Ένα και μόνο ακτινίδιο την ημέρα, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C!
Το ακτινίδιο, περιέχει βιταμίνη που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Έχει φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν πολύ την όραση μας.

FRUIT SALAD KIWI

Η κατανάλωση ακτινίδιων, φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη γλαυκώματος και καταρράκτη.
Επιπλέον, προστατεύει από το άσθμα. Οι μικροί μαύροι σπόροι που περιέχει το ακτινίδιο, είναι πλούσιοι σε πολύτιμα Ω3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή μας υγεία.
Προσέξτε όταν αγοράζετε ακτινίδια, να μην επιλέγετε τα πολύ μαλακά.

 

Αγάπη Νικολάου

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Μπρόκολο.

Μπρόκολο. Οι ιδιότητες και τα εξαιρεικά οφέλη για την Υγεία

Τα εξαιρετικά οφέλη του μπρόκολου καθώς και όλης της οικογένειας των σταυρανθή λαχανικών εκτείνονται πολύ πέρα από την αντικαρκινική του άμυνα και προστασία. Μερικά από τα γενικότερα οφέλη του μπρόκολου για την υγεία ενός σύγχρονου ανθρώπου είναι τα εξής:

  • Καταπολέμιση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων
  • Βελτιώνει τη χώνεψη. Παρέχει εξαιρετική ποιότητας και ποσότητα φυτικών ινών για ισορροπία στην εντερική χλωρίδα
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό και προάγει την αποβολή των τοξινών από το σώμα
  • Καταπολεμάει τη χρόνια φλεγμονή
  • Τα καροτενοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και της όρασης
  • Τα φλαβονοειδή καταπολεμούν τις αλλεργίες
  • Προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων αποτρέποντας το διαβήτη
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδίας προστατεύοντας παράλληλα τα τοιχώματα των αρτηριών

Τα βασικά προβλήματα με το μπρόκολο

Λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του το μπρόκολο έχει λίγους οπαδούς και πολλούς «εχθρούς».

Τα πράγματα όσον αφορά τη γεύση και τις προτιμήσεις είναι χειρότερα για το ξαδερφάκι του μπρόκολου, το κουνουπίδι. Εκτός από την ιδιαίτερή του γεύση ένα άλλο πρόβλημα με το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι η εποχικότητα. Το βρίσκουμε τους χειμερινούς μήνες μόνο.

Πέραν τούτου για να έχουμε τα οφέλη του μπρόκολου και των ισχυρών φυτοχημικών ενώσεων που περιλαμβάνει πρέπει να το τρώμε τουλάχιστον 3 με 5 μερίδες την εβδομάδα.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποια μορφή καρκίνου και θέλουμε να το εντάξουμε στην άμυνα του οργανισμού μας παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, η συνιστώμενες δοσολογίες κυμαίνονται από 1 εώς 3 μερίδες την ημέρα, κάθε μέρα!

Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών και η βιοδιαθεσιμότητα αυτών. Το βράσιμο του μπρόκολου και όλων των σταυρανθή λαχανικών καταστρέφει τα περισσότερα από συστατικά του.

Πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στις λύσεις που έχουμε για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από την οικογένεια των σταυρανθή λαχανικών για τη θωράκιση της υγείας μας.

Η συνταγή για ένα αντικαρκινικό κοκτέηλ στο πιάτο σας με 3 βήματα.

Όλα τα σταυρανθή λαχανικά πρέπει να τα τρώτε ωμά ή να τα μαγειρεύετε ελάχιστα στον ατμό (3-4 λεπτά) και όχι βραστά (!) καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει ένα πολύτιμό ένζυμο, τη μυροσινάση. Η μυροσινάση είναι ένα ένζυμο που αποτελεί κλειδί στην απορρόφηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχει το μπρόκολο.

Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το μπρόκολο ωμό, κομμένα σε μικρά κομματάκια/ κυβάκια. Δοκιμάστε να τρίψετε στον τρίφτη το ωμό μπρόκολο ή το κουνουπίδι και να το κάνετε topping σε κάποια άλλη σαλάτα, στο ριζότο ή στα μακαρόνια.
Σας προτείνουμε επίσης να μαγειρέψετε ελαφρώς το μπρόκολο στον ατμό για 3-4 λεπτά.

Ένα άλλο πράγμα που σας προτείνουμε είναι να κάνετε σαλάτα με mix ταυρανθή λαχανικών προσθέτοντας κουνουπίδι και λαχανίδα. Πάντοτε μαγειρεμένα στον ατμό


το είδα στο therapies gr


Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Βιταμίνη Ε κ πνεύμονες

 Βιταμίνες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία των πνευμόνων, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C, ωστόσο, την θετικότερη επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα φαίνεται ότι την έχει η βιταμίνη Ε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα στοιχεία της μελέτης τους θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των ατόμων που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και πως η βιταμίνη Ε ίσως να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μείωση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων.

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε και καλό είναι να τις συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

– Φυτικά γάλατα, όπως το γάλα αμυγδάλου.

– Ξηροί καρποί, όπως φουντούκια, αμύγδαλα, στραγάλια, φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια Βραζιλίας, κάσιους και φιστίκια Πεκάν.

– Σπόροι όπως για παράδειγμα, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι και σπόροι σουσαμιού.

– Φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.

– Φρούτα όπως ακτινίδια, αβοκάντο, μάνγκο, βατόμουρα, κράνα, μαύρη σταφίδα, βερίκοκα και σμέουρα.

– Φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, λάδι από φύτρο σταριού κ.λ.π.

– Άφθονη βιταμίνη Ε υπάρχει επίσης, στις ελιές και στα σπαράγγια.

Και ας θυμόμαστε ότι, η διατροφή μας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να παίρνουμε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε.

Σέλινο

Σέλινο

Το σέλινο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης, το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά φυτοχημικά συστατικά.

Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.

Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.

Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου, που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα. Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα). Σε μελέτες σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν κλασσικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.

Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.

Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Το σέλινο καταπολεμά την νεφρολιθίαση, βοηθά στην ανακούφιση από τις φλεγμονώδεις παθήσεις της ουροδόχου κύστης, καθώς και στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει τη δραστηριότητα του ήπατος και των νεφρών, ενώ ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία. Λίγο σέλινο αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει την όρεξη, έχει διουρητική και καθαρτική επίδραση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σέλινου, υποβοηθούν στην επούλωση πληγών, και συμβάλουν στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση και ομαλοποιούν τον μεταβολισμό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...