Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ!

Πρωτεΐνες: Τι είναι, γιατί τις χρειαζόμαστε, που τις βρίσκουμε και ποια είναι η ιδανική δόση



Οι πρωτεΐνες είναι πολύ μεγάλα μόρια που αποτελούνται από αμινοξέα. Η βασική δομή της πρωτεΐνης είναι μια αλυσίδα αμινοξέων που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Η παρουσία του αζώτου διαφοροποιεί τις πρωτεΐνες από τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Μια διαφορά έγκειται μεταξύ των απαραίτητων και των μη-απαραίτητων πρωτεϊνών ή αμινοξέων. Το ανθρώπινο σώμα απαιτεί περίπου 20 διαφορετικά αμινοξέα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών του. Οκτώ από αυτά τα αμινοξέα είναι απαραίτητα, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να συντεθούν στο το σώμα. Αυτά είναι: ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη. Τα απαραίτητα αμινοξέα πρέπει να ληφθούν από πηγές έξω από το σώμα.
Μια πρωτεΐνη είναι όπως ένα τρένο με πολλά βαγόνια που συνδέονται μεταξύ τους. Κάθε ένα από αυτά τα βαγόνια ή μονάδες είναι ένα αμινοξύ. Οι πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί που μπορούν να διαμορφωθούν από τα 20 αμινοξέα επιτρέπουν το σχημτισμό ενός τεράστιου αριθμού πρωτεϊνών. Είναι ακριβώς όπως μια γλώσσα όπου υπάρχουν μερικά γράμματα, αλλά εκατομμύρια λέξεων μπορούν να διαμορφωθούν χρησιμοποιώντας τους διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των γραμμάτων.
Για περαιτέρω ανάγνωση, δείτε το υπάρχον αρχείο σχετικά με τις πρωτεΐνες.
Γιατί το σώμα μας χρειάζεται τις πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες μπορεί να βρεθούν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των κυττάρων. Είναι το κύριο συστατικό των μυών, των οργάνων και των αδένων. Κάθε ζωντανό κύτταρο και όλα τα υγρά του σώματος, εκτός από τη χολή και τα ούρα, περιέχουν πρωτεΐνες.
Μετά την κατανάλωσή τους τα τρόφιμα πέπτονται και τα αμινοξέα απελευθερώνονται για να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό και να συνθέσουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Αυτές απαιτούνται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη, για την παραγωγή νέων ουσιών των κυττάρων όπως το πρωτόπλασμα, αλλά και για την παραγωγή αντισωμάτων, ενζύμων, ορμονών κ.λπ. ΟΙ πρωτεΐνες χρησιμεύουν επίσης και ως πηγή ενέργειας.
Εάν μια πρωτεΐνη στα τρόφιμα παρέχει σε μας τα απαραίτητα αμινοξέα, καλείται πλήρης πρωτεΐνη. Εάν δεν παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλείται ελλιπής πρωτεΐνη.
Όλα τα κρέατα και άλλα ζωικά προϊόντα είναι πηγές πλήρων πρωτεϊνών. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν το βοδινό κρέας, το αρνί, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά (η καλύτερη πηγή πλήρων πρωτεϊνών), το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι πρωτεΐνες σε τρόφιμα όπως τα σιτηρά, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται ελλιπείς πρωτεΐνες. Οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν να συνδυαστούν ώστε να συμπεριλάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και να διαμορφώσουν μια πλήρη πρωτεΐνη. Παραδείγματα τέτοιων συνδυασμών είναι ρύζι με φασόλια και καλαμπόκι με φασόλια.
Ti συμβαίνει στην περίπτωση πολύ υψηλής πρωτεϊνικής λήψης;

H ιδανική πρωτεϊνική λήψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Η έλλειψη πρωτεϊνών οδηγεί σε σωματική αδυναμία και σε αδυναμία του οργανισμού να αμυνθεί απέναντι σε ασθένειες. Υπερβολική θεωρείται η πρωτεϊνική λήψη μεγαλύτερη των 1,6 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους . Η ανεπαρκής πρωτεϊνική λήψη μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον οργανισμό καλύτερα από την υπερβολική λήψη πρωτεΐνης: η υπερβολική λήψη είναι ανθυγιεινή. Η επιπλέον ποσότητα πρωτεϊνών περιέχει άζωτο, το οποίο μετατρέπεται στο συκώτι σε ουρία. Τα νεφρά πρέπει να αποβάλουν αυτήν την ουσία με την έκκριση της στα ούρα. Έτσι, πάρα πολλή πρωτεΐνη μπορεί προκαλέσει περεταίρω πίεση στο συκώτι και τα νεφρά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...