Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗ!



Η ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗ
Η ομοκυστεΐνη ένα αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό ως ενδιάμεσο προϊόν του μεταβολισμού ενός άλλου αμινοξέος, της
μεθειονίνης, η οποία περιέχεται στις πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. στο κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια) και προσλαμβάνεται μέσω της 
διατροφής μας. Η μέτρηση της ομοκυστεΐνης γίνεται με εξέταση αίματος, έπειτα από νηστεία 6 ωρών.

Τιμές μικρότερες των 15 μmol/L θεωρούνται φυσιολογικές.
Κάτω των 10 μικρογραμμαρίων, ιδανικές.
Η ήπια ..υπερ-ομοκυστεϊναιμία (τιμές 16-30 μmol/L) έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακού και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και φλεβικής θρόμβωσης.

H μειωμένη πρόσληψη 
παθήσεις, όπως
  • ο διαβήτης,
  • η νεφρική και η θυρεοειδική δυσλειτουργία και
  • οι νεοπλασίες.
Ορισμένα υπολιπιδαιμικά φάρμακα
· (φιμπράτες,
· νικοτινικό οξύ, κολεστιπόλη),
κάποια αντιδιαβητικά (μετφορμίνη, ροσιγλιταζόνη),
καθώς και τα θειαζιδικά διουρητικά.

προκαλούν την αύξησή της

Το μυστικό για τη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε χαμηλά επίπεδα είναι εξοργιστικά απλό και είναι έγκλημα για την υγεία του καθενός μας να μην εντάξει στο καθημερινό διαιτολόγιο του την κατανάλωση 2-3 φρούτων, πορτοκάλι, φράουλες, αβοκάντο, λεμόνι, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, ανανά, μανταρίνι, μπανάνα, βερίκοκο.
Καθώς και 2 πιάτων λαχανικών -πηγής φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6-όπως: Σπανάκι, αντίδια, μαρούλι, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, μπάμιες, μαϊντανός, κρεμμύδια (φρέσκα και ξηρά), λάχανο, αγκινάρες, καυτερή πράσινη πιπεριά, παντζάρια, σέλερι, σέλινο, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...