Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμό

Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΕδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένα κύμα ενημέρωσης σχετικά με τα superfoods, τις λεγόμενες «υπερ-τροφές», οι οποίες υπόσχονται αύξηση της ζωτικότητας και της ενέργειας, βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, περισσότερη σωματική δύναμη αλλά και αναβάθμιση των ερωτικών μας επιδόσεων.
Σε γενικές γραμμές, οι «υπερ-τροφές» είναι ο τρόπος της φύσης για να μας κρατάει υγιείς και εύρωστους. Η συχνή τους κατανάλωση στην καθημερινή μας διατροφή, λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό, αφού αποτοξινώνει, αναζωογονεί και προστατεύει το σώμα από ασθένειες και άλλες παθογόνες καταστάσεις, μιας και βελτιώνει σημαντικά την ανοσολογική απόκριση. Ποιες είναι όμως αυτές οι «υπερ-τροφές» που θα μας χαρίσουν τόση ζωντάνια; Είναι εύκολο να τις βρούμε, και αν ναι, πως μπορούμε να τις καταναλώσουμε;
Τα superfoods της ελληνικής γης
Βρίσκονται κυριολεκτικά έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, πιθανώς να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση χωρίς να έχουμε πλήρη γνώση  του δώρου που κάνουμε στον εαυτό μας. Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη «υπερ-τροφές» υψηλής διατροφικής και θρεπτικής ποιότητας, που αν δεν τις καταναλώνουμε καθημερινά ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε.
Ελαιόλαδο
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΠρόκειται για την κορυφή των υπερ-τροφών, ίσως το καλύτερο δώρο της φύσης για τον άνθρωπο. Το αγνό ελαιόλαδο, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια θρέφει τους  Έλληνες, αποτελεί ένα μίγμα θεραπευτικών ουσιών, που εκτός από γεύση και άρωμα του προσδίδουν ιδιότητες υψηλής βιολογικής αξίας. Η σύσταση του ελαιολάδου σε ελαϊκό οξύ (-80%), σε βιταμίνες Α,Ε, D και Κ, σε πλούσιες αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως τα τερπένια, σε φαινόλες, στερόλες και φωσφολιπίδια, το διαμορφώνουν ως ένα παντοδύναμο όπλο ενάντια σε παθήσεις που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ρόδι
Το ρόδι αποτελεί τον καρπό της μακροζωΐας και της γονιμότητας. Συμβολίζει την υγεία και την καλή ζωή. Πρόκειται για μία άριστη πηγή θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών στοιχείων που χαρίζουν ζωτικότητα και ευεξία.
Κρόκος Κοζάνης
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΟι περισσότεροι γνωρίζουμε τον κρόκο μέσα από τη διακριτική του παρουσία σε αγαπημένα μας φαγητά, χαρίζοντάς μας τη γεύση και το άρωμά του. Αυτό που λίγοι ξέρουμε, είναι πως το συγκεκριμένο μπαχαρικό, που χαρακτηρίζεται ως το «χρυσάφι της ελληνικής γης», αποτελεί μία άριστη πηγή φαρμακευτικών, τονωτικών και αφροδισιακών ιδιοτήτων.  Οι δύο χαρακτηριστικές ουσίες που το κάνουν τόσο πολύτιμο, είναι η σαφρανάλη και η κροκετίνη. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, αιθέρια έλαια και βιταμίνες Β και Β2.
Φυστίκια Αιγίνης
Τα φυστίκια Αιγίνης, για πολλούς αποτελούν ένα νόστιμο συνοδευτικό για το ποτό ή την αγαπημένη τους ταινία, αφού έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση που μας ικανοποιεί απόλυτα όταν λαχταράμε να τσιμπήσουμε κάτι. Πέρα όμως από αυτό, τα φυστίκια είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας, αφού περιέχουν καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όλες οι παραπάνω ιδιότητες τα καθιστούν απαραίτητα για το ημερήσιο διαιτολόγιό μας.
Γύρη
Superfoods: άγνωστες υπερτροφές για γερό οργανισμόΜία υπερ-τροφή πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή είναι η γύρη των μελισσών. Η γύρη της ελληνικής υπαίθρου είναι εξαιρετικής ποιότητας, μιας και προέρχεται από ποικίλα άνθη και αρωματικά φυτά. Μπορείτε να τη βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και επιτρέπεται να καταναλώνεται μέχρι και 20gr ημερησίως.
Πέρα από όλες τις παραπάνω υπερ-τροφές, στη φύση μπορείτε να βρείτε και πολλές άλλες εξίσου σημαντικές και πολύτιμες όμως η σταφίδα που αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό, η μαστίχα χίου, αλλά και η κάπαρη. Ακόμα υπάρχουν και άλλα, πιο «εξωτικά» superfoods, τα οποία μας χαρίζουν ζωντάνια, ενέργεια και υγεία.
Το ιπποφαές είναι  ένα είδος θάμνου που φύεται στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έτρωγαν τα φύλλα του για να αναρρώσουν πιο γρήγορα από τους τραυματισμούς. Έτσι πήρε και το όνομά του. Το ιπποφαές περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους τα ω-3 λιπαρά οξέα που θωρακίζουν τον οργανισμό μας από παθήσεις.
Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα είδος βρώσιμου φυκιού του γλυκού νερού, που συνήθως παράγεται σε υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μία συμπυκνωμένη τροφή που δρα ως «βόμβα» θρεπτικών ουσιών. Περιέχει μεγάλη ποσότητα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Τέλος, μία άλλη, πολύ ισχυρή υπερ-τροφή, είναι το βατόμουρο goji, ένας αναρριχώμενος θάμνος που τον συναντάμε στην ύπαιθρο μεταξύ Θιβέτ και Μογγολίας. Οι καρποί του είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία με τον σίδηρο να υπερτερεί. Το συγκεκριμένο βατόμουρο είναι πολύ ευεργετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζοντας τη σχέση «καλής» με «κακή» χοληστερίνη. Επιπλέον, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος αλλά και του νευρικού συστήματος. Τέλος, λέγεται πως καταπολεμά την κυτταρίτιδα και αυξάνει την ερωτική διάθεση.
Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς υπερβολές που χαρακτηρίζεται από τη συστηματική φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση των λεγόμενων superfoods, σε όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένη μορφή,  μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν μένει κάτι άλλο παρά να δοκιμάσετε και να απολαύσετε τα δώρα της φύσης.

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΝΟΥΔΗΣ

ΓΙΑΤΙ ΑΡΡΩΣΣΤΑΙΝΟΥΜΕ;- Στα Άκρα

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΑΓΚΙΝΑΡΑ

Αγκινάρα: Το οφέλη και η διατροφική της αξία

αγκινάρα οφέλη και διατροφική αξία
Η αγκινάρα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και την υγεία μας, πρόκειται για ένα νόστιμο λαχανικό που βοηθά στην απώλεια βάρους εξαιτίας της διουρητικής της ιδιότητας, στην καλύτερη καύση του λίπους και επίσης αναζωογονεί το συκώτι. Αν θέλετε να αδυνατίσετε και να χάσετε βάρος επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.

Η διατροφική της αξία

Η αγκινάρα εκτός από τη σημαντική της ιδιότητα, που βοηθά στο αδυνάτισμα και την καύση του λίπους, είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, μαγνησίου, πλούσια σε αμινοξέα, φλαβονοειδή, φώσφορο και κάλιο.

Πως η αγκινάρα συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Αν και η αγκινάρα είναι μια από τις τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους, αυτό δε σημαίνει ότι τρώγοντας από αυτό το λαχανικό θα αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας. Όμως μπορεί να βοηθήσει σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής δίνοντας το κάτι παραπάνω.
Φυσικά και δεν υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν όσο κοιμάστε, αλλά χρειάζεται συνδυασμός διατροφής, σωματικής άσκησης και υγιεινού τρόπου ζωής για να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν όμως τροφές που μπορεί να κάνουν το κάτι παραπάνω στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με κάποιες άλλες, και η αγκινάρα είναι μία από αυτές. Είναι ένα λαχανικό με ειδικές ιδιότητες, για παράδειγμα, λόγω της περιεκτικότητας της σε ινουλίνη, έναν υδατάνθρακα που μεταβολίζεται αργά την καθιστά ωφέλιμη εκτός από το αδυνάτισμα και για τους διαβητικούς. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερίνης, και συμβάλλει κατά της δυσκοιλιότητας.
Μια άλλη σημαντική ουσία που περιέχεται στην αγκινάρα είναι κυναρίνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή χολής και έχει διουρητική δράση εμποδίζοντας την κατακράτηση υγρών και συμβάλλοντας στην καύση το λίπους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αγκινάρα περιέχει λιγότερο από 1% λίπος και μόνο 22 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Έτσι, αυτό το λαχανικό έχει τρεις τρόπους για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους: Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καύση του λίπους και διουρητική δράση.

Άλλα οφέλη από την κατανάλωση της

  • Προστατεύει και αναπλάθει το συκώτι
  • Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη
  • Είναι ένα εξαιρετικό αποτοξινωτικό του οργανισμού, καθαρίζει το πεπτικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά.
  • Μειώνει στην κακή χοληστερόλη.
  • Βοηθά στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση.

Πως να μαγειρέψετε και να φάτε μια αγκινάρα

Μπορώ να φανταστώ ότι δε μεγαλώσατε τρώγοντας αγκινάρες, όμως ακόμα και μια απλή συνταγή όπως αυτή που ακολουθεί δοκιμάζοντας τη θα σας πείσει ότι αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή σας για 2 λόγους, για την γεύση της αλλά και για τα θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά τους.
Υλικά:
  • 1 ή περισσότερες, μεγάλου μεγέθους αγκινάρες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φέτα λεμόνι
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά – Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Διαδικασία:
Αν η αγκινάρα σας έχει μικρά αγκάθια στις άκρες των φύλλων, κόψτε τα με ένα ψαλίδι. Αν και μπορείτε να τα αφήσετε αν το επιθυμείτε, αφού τα αγκάθια μαλακώνουν κατά το μαγείρεμα οπότε δε διατρέχετε κάανένα κίνδυνο, όμως καθαρά από θέμα αισθητικής αν θέλετε μπορείτε να τα κόψετε.
Κόψτε περίπου 2 εκατοστά από κάθε φύλλο της και αφαιρέστε τυχόν μικρότερα φύλλα, που μπορεί να έχει από τη βάση και προς το κοτσάνι. Κόψτε και το κοτσάνι αφήνοντας να προεξέχει περίπου 2 εκατοστά (συνήθως το κόβουμε ακόμα πιο μικρό, όμως επειδή σε κάποιους αρέσει, θα το αφήσουμε στα 2 εκατοστά). Ξεπλένετε καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό, φροντίζοντας να ανοίξετε τα πέταλα ελαφρώς ώστε το νερό να περνάει μέσα τους για να τα καθαρίσει.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε νερό, μια σκελίδα σκόρδο, τη φέτα από το λεμόνι και το φύλλο δάφνης. Τοποθετήστε ένα καλάθι σιδερένιο με τρύπες ώστε να περνάει ο ατμός και βάλτε πάνω την αγκινάρα, κλείνουμε το καπάκι για να μαγειρευτούν στον ατμό και το αφήνουμε να σιγοβράσουν. Θα χρειαστεί περίπου 25 με 45 λεπτά ή εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξωτερικά φύλλα, αν μπορούν και κόβονται εύκολα, τότε η αγκινάρα μας είναι έτοιμη.
Έξτρα συμβουλή: Μπορείτε επίσης να τις μαγειρέψετε σε μια χύτρα ταχύτητος για περίπου 15-20 λεπτά, ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το μέγεθος της, μεγαλύτερο μέγεθος απαιτεί περισσότερο χρόνο και αντίστροφα .

Πως να φάτε την αγκινάρα

Μπορείτε να τις φάτε είτε ζεστές, είτε κρύες, αλλά πιστεύω ότι πιο ωραία τρώγονται ζεστές. Σερβίρετε συνοδεύοντας  με βούτυρο ή μαγιονέζα, μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα dip  με λίγη μαγιονέζα και ξύδι μπαλσάμικο.
Τραβήξτε και αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και βουτήξτε την λευκή  σαρκώδη άκρη του σε λιωμένο βούτυρο ή σε κάποια σάλτσα της επιλογής σας. Τοποθετήστε στο στόμα σας τη μεριά με τη σάλτσα και τραβήξτε μέσα από τα δόντια για να αφαιρέσετε το μαλακό μέρος του φύλλου. Αμέσως μετά, πετάμε το υπόλοιπο φύλο της αγκινάρας που περίσσεψε. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να αφαιρέσετε όλα τα φύλλα.
αγκινάρα-οφέλη-και-διατροφική-αξία-2
source@photo: simplyrecipes.com
Το υπόλοιπο κομμάτι της αγκινάρας είναι η σάρκα της που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές όπως σούπες ή στις σαλάτες μας. Για να το καθαρίσουμε θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη τεχνική που θα δούμε παρακάτω.
source@photo: simplyrecipes.com
Με ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι αφαιρέστε με κυκλικές κινήσεις το τριχωτό μέρος που είναι πάνω στην εσωτερική βάση. Με το μαχαίρι ξύστε και πετάξτε το σκληρό μέρος που καλύπτει την καρδιά της αγκινάρας. Κόβουμε σε κομμάτια τη σάρκα που περίσσεψε και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες σούπες ή να τη φάμε με λιωμένο βούτυρο, ακόμα και  βουτώντας τη μέσα σε κάποια λευκή σάλτσα.
Votanon Kipos

ΜΠΑΝΑΝΑ

Οι εκπληκτικές ιδιότητες της μπανάνας!

i-ekpliktikes-idiotites-tis-bananas
Ένας καθηγητής στο CCNY μίλησε σε μια τάξη φυσιολόγων για τις μπανάνες. Είπε ότι η έκφραση «going bananas» είναι από τις επιπτώσεις της μπανάνας στον εγκέφαλο.
Ποτέ, μη βάλετε τη μπανάνα σας στο ψυγείο
Μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να κοιτάξετε μια μπανάνα με τον ίδιο τρόπο.
Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα – σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη σε συνδυασμό με ίνες. Μια μπανάνα δίνει μια άμεση, διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια επίπονη 90λεπτη προπόνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη που η μπανάνα είναι το νούμερο ένα φρούτο σε κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Αλλά η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τρόπος που μια μπανάνα μπορεί να μας βοηθήσει να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστούν ή αποτραπούν ένας σημαντικός αριθμός ασθενειών και καταστάσεων, καθιστώντας την αναγκαία στην καθημερινή διατροφή μας.  
Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή για να σας κάνει να χαλαρώσετε, να βελτιωθεί τη διάθεση σας και γενικά σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι. 
PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο): Ξεχάστε τα χάπια – φάτε μια μπανάνα. Η βιταμίνη Β6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. 
Αναιμία: Υψηλή σε σίδηρο, η μπανάνας μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας. 
Αρτηριακή πίεση: Αυτό το μοναδικό τροπικό φρούτο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθιστώντας το ιδανικό να κτυπήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει στον κλάδο της μπανάνας να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την ικανότητα της μπανάνας να μειώσει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου. 
Εγκεφαλική ενίσχυση: 200 μαθητές σε ένα Twickenham (Middlesex) σχολείο (Αγγλία), βοηθήθηκαν στις εξετάσεις τους, αυτό το έτος, με την κατανάλωση μπανάνας στο πρωινό, το διάλειμμα και γεύμα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη δύναμη εγκεφάλου τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι το κάλιο στα φρούτα μπορεί να βοηθήσει στη μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές πιο προσεκτικούς. 
Δυσκοιλιότητα: Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβάνοντας τις μπανάνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν την αποκατάσταση της φυσιολογικής δράσης του εν
τέρου
, βοηθώντας να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς την προσφυγή σε καθαρτικά. 
Hangover: Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για τη θεραπεία του Hangover είναι να γίνει ένα milkshake μπανάνα, γλυκαμένο με μέλι. Η μπανάνα ηρεμεί το στομάχι και, με τη βοήθεια του μελιού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το καταπραΰνει το γάλα και ενυδατώνεται εκ νέου το σύστημά σας. 
Καούρα: Οι μπανάνες έχουν μια φυσική επίδραση αντιόξινου στο σώμα. Έτσι εάν πάσχετε από καούρα, δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα για ανακούφιση. 
Πρωινή αδιαθεσία: Τρώγοντας μπανάνες μεταξύ των γευμάτων βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποφευχθεί η πρωινή αδιαθεσία 
Τσιμπήματα κουνουπιών: Πριν φθάσετε να βάλετε κρέμα για τα έντομα, δοκιμάστε να τρίψετε την προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι εκπληκτικά επιτυχής στη μείωση του πρηξίματος και του ερεθισμού. 
Νεύρα: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος. 
Πίεση και στην εργασία; Σπουδαστές στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία, που βρέθηκαν υπό πίεση στην εργασία οδηγήθηκαν να καταβροχθίζουν με άνεση τροφές όπως η σοκολάτα και τα τσιπς… Κοιτάζοντας 5.000 ασθενείς νοσοκομείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο παχύσαρκοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε θέσεις εργασίας υψηλής πίεσης. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την αποφυγή του πανικού που προκαλεί έντονη επιθυμία για τροφές, πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας, απολαμβάνοντας πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα κάθε δύο ώρες για να κρατηθούν τα επίπεδα σταθερά… 
Έλκη: Η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο από εντερικές διαταραχές εξαιτίας της μαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό με επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού
Έλεγχος της θερμοκρασίας: Πολλοί άλλοι πολιτισμοί βλέπουν τις μπανάνες ως «κρύα» φρούτα που μπορεί να μειώσουν τόσο τη σωματική και συναισθηματική θερμοκρασία των εγκύων γυναικών. Στην Ταϊλάνδη, παραδείγματος χάριν, οι έγκυες γυναίκες τρώνε μπανάνες για να εξασφαλίσουν ότι το μωρό τους θα γεννηθεί με μια δροσερή θερμοκρασία. 
Εποχιακή συναισθηματική αναταραχή (SAD): Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από SAD επειδή περιέχουν τον φυσικό ενισχυτή διάθεσης tryptophan. 
Κάπνισμα και Χρήση Καπνού: Οι μπανάνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι B6 και B12 που περιέχουν, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο που βρέθηκαν σε αυτές, βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της αποχής από τη νικοτίνη. 
Άγχος: Το κάλιο είναι ένα ζωτικής σημασίας ορυκτό, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας… Όταν εί
μαστε αγχομένοι, ο μεταβολικός ρυθμό μας αυξάνεται, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα καλίου μας. Αυτοί μπορούν να εξισορροπούνται με τη βοήθεια ενός σνακ μπανάνας υψηλού καλίου. 
Εγκεφαλικά επεισόδια: Σύμφωνα με την έρευνα στους New England Journal of Medicine, τρώγοντας μπανάνες ως μέρος μιας τακτικής δίαιτας μπορεί να μειώσετς τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια κατά τουλάχιστον 40%! 
Κρεατοελιές: Οι πρόθυμοι για φυσικές εναλλακτικές λύσεις ορκίζονται ότι αν θέλετε για να εξοντώσετε ένα κονδύλωμα, πάρτε ένα κομμάτι φλούδας μπανάνας και τοποθετήστε το στο κρεατοελλιά, με την κίτρινη πλευρά. Προσεκτικά κρατήστε τη φλούδα στη θέση αυτή με λευκοπλάστη ή χειρουργική ταινία! 
Έτσι, μια μπανάνα είναι πραγματικά μια φυσική θεραπεία για πολλά δεινά. Όταν τη συγκρίνετε με ένα μήλο, έχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, δύο φορές περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τρεις φορές φώσφορο, πέντε φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και σίδηρο, και δύο φορές τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και είναι ένα από τα μεγαλύτερης αξίας τρόφιμα.
Έτσι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή γνωστή φράση, ώστε να λέμε, «Μια μπανάνα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!» 
Υ.Γ: Οι μπανάνες πρέπει να είναι ο λόγος που οι πίθηκοι είναι τόσο χαρούμενοι όλη την ώρα! Θα προσθέσω έναν ακόμη εδώ· Θέλουν γρήγορη λάμψη στα παπούτσια μας;; Πάρτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας, και τρίψτε το απευθείας στο παπούτσι… γυαλίστε με στεγνό πανί. 

BITAMINH C αντιοξειδωτική και αντιγηραντική

Η σπουδαία αντιοξειδωτική και αντιγηραντική βιταμίνη Ci-spoudea-antioxidotiki-ke-antigirantiki-vitamini-c

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι ένα ευρέως διαδεδομένο συστατικό, το οποίο συμμετέχει στη φυσιολογία σχεδόν όλων των φυτών και ζώων. Οι άνθρωποι, άλλα ανώτερα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να παράγουν το δικό τους σωματικό απόθεμα σε βιταμίνη C και κατά συνέπεια χρειάζονται τακτική λήψη αυτής της βιταμίνης με τη διατροφή.
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Η βιταμίνη C είναι μία ασταθής, υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ευαίσθητη στη ζέστη, τον αέρα, το νερό και τις αλκαλικές ενώσεις (π.χ. διττανθρακικό νάτριο ή σόδα μαγειρέματος). Μερικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, μπορούν να επιταχύνουν την οξειδωτική διάσπαση της βιταμίνης C.
ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, εκ των οποίων ορισμένες δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Ακολουθούν κάποιες από τις διαδικασίες στις οποίες συμμετέχει η εν λόγω βιταμίνη:
• Σύνθεση κολλαγόνου – το ενδοκυτταρικό «τσιμέντο» του σώματος.
• Ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών και επούλωση των πληγών.
• Δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων.
• Δημιουργία κορτικοστεροειδών ορμονών στα επινεφρίδια.
• Απορρόφηση του σιδήρου και η απαραίτητη συσσώρευσή του στο μυελό των οστών, τη σπλήνα και το ήπαρ.
• Ως αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, προστατεύει τις υδατοδιαλυτές ουσίες από οξείδωση επιτρέποντας τη δική του οξείδωση.
• Ως αντιισταμινικό, μειώνει την επίδραση της ισταμίνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισταμίνη ευθύνεται για πολλά αλλεργικά συμπτώματα όπως τον αλλεργικό κατάρρου.
• Δημιουργία της καρνιτίνης στους χορτοφάγους, καθώς επίσης και της λυσίνης.
Η βιταμίνη C εκτελεί τις πιο πολλές από τις λειτουργίες της δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη C εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι καταστροφικά, υψηλής δραστικότητας μόρια που πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
ΕΛΛΕΙΨΗ 
Η συνήθης ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης C είναι το σκορβούτο, του οποίου πρόωρα συμπτώματα αποτελούν συνήθως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, καθώς επίσης και η εξάντληση, η αδυναμία, η ευερεθιστικότητα και το μυϊκό άλγος. Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ 
Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 2000mg
Συνιστώμενη ημερήσια δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 60mg
(Οι απαιτήσεις για τους καπνιστές αυξάνονται σε 80mg)
Για παράδειγμα ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού ή μια μερίδα (80 γραμμάρια) από φράουλες ή μπρόκολο ή κόκκινη πιπεριά πάπρικα περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης C για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου. 
Μια υγιεινή διατροφή παρέχει στον άνθρωπο την ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται. Οι ποσότητες της βιταμίνης που προσλαμβάνονται πέραν από αυτή, αποβάλλεται στα ούρα. 
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 
Οι ενήλικες μπορούν να ανεχτούν μέχρι 2 γραμμάρια βιταμίνης C σε μια μέρα. Εάν δοθούν πολύ μεγάλες δόσεις τότε υπάρχουν κίνδυνοι τοξικότητας.
Στις τοξικές δράσεις των πολύ ψηλών δόσεων της βιταμίνη C περιλαμβάνονται:

  • Διάρροια, ναυτία, εμετοί, καούρα στο στομάχι, πόνος στην κοιλιά 
  • Πονοκέφαλος 
  • Αϋπνία 
  • Συχνουρία 
  • Λίθοι στα Νεφρά: Δεν συνιστάται η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C (πάνω από 1g περίπου ημερησίως) σε άτομα με λίθο στα νεφρά. 
  • Αντικαταθλιπτικά: Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την επίδραση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών (π.χ amitryptyline, imipramine). 
Η παροδική διάρροια αποτελεί τη συνήθη παρενέργεια που εμφανίζεται μετά από λήψη υψηλών ποσοτήτων. Η μόνη άλλη πιθανότητα κινδύνου από λήψη υψηλής δόσης βιταμίνης C εμφανίζεται σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης, καθώς η οξαλική μορφή της μπορεί να συνδεθεί με το ασβέστιο και να σχηματίσει λίθους. Παρόλα αυτά, τα άτομα που δεν εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο νεφρολιθίασης δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη βιταμίνη C. Η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C – 5000mg ημερησίως και άνω – και εν συνεχεία η απότομη διακοπή της λήψης, μπορεί να προκαλέσει «επανεμφανιζόμενο σκορβούτο». Αν και σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον παραπάνω ισχυρισμό, συνιστάται η διακοπή της λήψης υψηλής δοσολογίας βιταμίνης C να γίνεται σταδιακά.
Άλλα φάρμακα
Διάφορα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για βιταμίνη C, συμπεριλαμβανομένων των κορτιζόνων, της ασπιρίνης και των αντισυλληπτικών χαπιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεκτικότητας σε αγγειοδιαστολείς. 
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C
Λοιμώξεις: Μελέτες ελέγχου έδειξαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης (1). Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μεγάλες δόσεις (τουλάχιστον 1g/ημέρα) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Χειρουργική και Κατάγματα: Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών (2) μετά από χειρουργική επέμβαση και είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή επούλωση των καταγμάτων.
Κατάσταση Δοντιών και Στοματικής Κοιλότητας: Η βιταμίνη C χορηγούμενη πριν και μετά την αφαίρεση δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των ούλων.
Αναιμία και Αιμορραγικές Διαταραχές: Η χρήση της βιταμίνης C ως βοηθήματος για τη θεραπεία της αναιμίας είναι ευρέως αποδεκτή λόγω της στενής σύνδεσης της βιταμίνης αυτής με το μεταβολισμό του σιδήρου (3). Στις αιμορραγικές διαταραχές, η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων, κυρίως σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή (ουσίες που συχνά εμφανίζονται στη φύση μαζί με τη βιταμίνη C).
Οστεοαρθρίτιδα: Η βιταμίνη C (κατά προτίμηση σε μη όξινη μορφή – buffered form) μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα (4), πιθανώς μέσω του ρόλου της στην παραγωγή του κολλαγόνου. Φαίνεται να ανακουφίζει το άλγος και τη δυσκαμψία σε μερικά άτομα.
Αλλεργίες: Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με συμπλήρωμα βιταμίνης C (5), πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.
Έλκη Στομάχου και Δωδεκαδάκτυλου: Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την επούλωση των ελκών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται η μη όξινη μορφή της (buffered form).
Καπνιστές: Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο οξειδωτικό στρες στην περίπτωση των καπνιστών. Ως εκ τούτου, απαιτείται αυξημένη λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τους καπνιστές (6).
Υπέρταση: Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος σε άτομα με υπέρταση (7).
Άσθμα: Οι ασθματικοί εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους (8). Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη C μειώνει τις κρίσεις άσθματος (9) και προστατεύει από τις κρίσεις που εμφανίζονται κατά την άσκηση (10).
ΤΥΠΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C 
Τα συμπληρώματα με βιταμίνη C διατίθενται γενικά σε διάφορες μορφές. Καταρχήν, ως ασκορβικό οξύ (καθαρή βιταμίνη C), το οποίο είναι κατάλληλο για την πλειοψηφία των ατόμων και αποτελεί μια εύκολα διαθέσιμη ουσία σε προσιτή τιμή. Κατά δεύτερο λόγο, ως μη όξινη ή ελαφρώς όξινη μορφή (ασκορβικό ασβέστιο), η οποία είναι καταλληλότερη για άτομα με πεπτικά προβλήματα, ευαίσθητο στομάχι ή έλκη, Candida albicans, αρθρίτιδες ή απλά για τους ηλικιωμένους. Θεωρείται ως η πιο ελαφριά μορφή βιταμίνης C.
Είναι προτιμότερο να παίρνετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από μια υγιεινή διατροφή και όχι από φαρμακευτικά σκευάσματα οποιασδήποτε μορφής. 
Μην παίρνετε από μόνοι σας οποιεσδήποτε βιταμίνες αλλά ρωτήστε το γιατρό σας. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δικού σας προβλήματος θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμινών.
ΠΗΓΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τρόφιμα
(mg/100g)
Φραγκοστάφυλα
200
Πράσινες πιπεριές
100
Λαχανάκια Βρυξελλών
90
Μάνγκο 
80
Κουνουπίδι 
60
Λάχανο 
55
Πορτοκάλια 
50
Γκρέιπ φρουτ
40
Γλυκοπατάτες 
25
Ντομάτες 
20
Πατάτες, νέας εσοδείας
16
Σαλάτα μαρούλι
15
Μπανάνες 
10
Οι κύριες πηγές βιταμίνης C στη διατροφή είναι οι χυμοί φρούτων, τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά. Η περιεκτικότητα βιταμίνης C στα τρόφιμα ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την εποχή, την ποικιλία και τη φρεσκάδα.
«Τροφή»: Διαθέτω ένα πραγματικά Δυνατό, Φυσικό Πολυβιταμινούχο προϊόν βασισμένο σε 9 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ, που έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα μέταλλα/ιχνοστοιχεία, ένζυμα και καθώς προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ πηγή όλες αυτές οι ουσίες ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ μεταξύ τους!!
Μία εκ των οποίων είναι το Acerola, το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
Θωρακίστε τον οργανισμό σας, με φυσικές υπέρ-τροφές δοκιμασμένες στο χρόνο, για μια καλύτερη υγεία και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής!
Όσοι ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή και έτσι να

Το είδα: www.douni.gr 
Και: www.e-syntages.gr

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι!

trofes-me-perissoteri-vitamini-c-apo-to-portokali
Πάντα πίναμε την πορτοκαλάδα μας βιαστικά για να «μη χάσει τις βιταμίνες της» και τρώγαμε πορτοκάλια για να μην αρρωσταίνουμε εύκολα. Ποιες άλλες τροφές, όμως, είναι εξίσου ή περισσότερο πλούσιες σε βιταμίνη C από το αγαπημένο μας αυτό φρούτο;
Πράγματι, τα πορτοκάλια έχουν μια υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με περίπου 83mg βιταμίνης σε ένα φρούτο, αλλά φαίνεται πως η φήμη τους έχει… επισκιάσει κι άλλα φρούτα και λαχανικά με περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από αυτά.

Κι ενώ αμφισβητείται από κάποιους το κατά πόσο η βιταμίνη C μπορεί να διώξει το κρυολόγημα και την καταρροή, παρ’ όλα αυτά παραμένει μια πολύ σημαντική βιταμίνη για την υγεία μας, καθώς βοηθά στην επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και στην παροχή αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, απαραίτητων για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, οι άντρες άνω των 19 ετών πρέπει να λαμβάνουν περίπου 90mg την ημέρα και αντίστοιχα οι γυναίκες 75mg βιταμίνης και τώρα που μπαίνει η Άνοιξη και μετά το Καλοκαίρι τα πορτοκάλια δεν θα είναι στην εποχή τους, δείτε από ποιες άλλες πηγές μπορείτε να λάβετε την απαραίτητη αυτή βιταμίνη, εμπλουτίζοντας τη διατροφή και τον οργανισμό σας.
Κόκκινες πιπεριές: βιταμίνη C στο φαγητό
Ίσως να μην το γνωρίζατε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η κόκκινη πιπεριά που προσθέτατε μέχρι τώρα στο φαγητό, τη σαλάτα, την πίτσα κ.ο.κ. δεν είχε μοναδικό ρόλο να δώσει χρώμα, αλλά και υγιεινή χροιά στο τραπέζι σας. Ένα φλιτζάνι ωμής και ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει την εντυπωσιακή ποσότητα των 190mg βιταμίνης C, την ίδια στιγμή που η πράσινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 120mg.

Θυμάρι και μαϊντανός: εναλλακτικές πηγές βιταμίνης C
Πλούσια σε βιταμίνες και οφέλη, το θυμάρι και ο μαϊντανός μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε σούπα, σε σαλάτες ή όπου αλλού σας βγάλει η… φαντασία σας. Το θυμάρι μας παρέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C (160mg στα 100 γραμμάρια και 1,6mg σε 1 κουταλάκι του γλυκού), ενώ ο μαϊντανός αντίστοιχα 133mg στα 100 γραμμάρια και 13,3mg τα 10 περίπου κλωναράκια. Εντάξει, μπορεί να μην καταναλώσετε 100 γραμμάρια μαϊντανού, αλλά σίγουρα προσθέτει πολλά στην ημερήσια πρόσληψη της θαυματουργής βιταμίνης.
Μπρόκολο: για γερό ανοσοποιητικό
Στην παιδική σας ηλικία μπορεί να μην ξέρατε καν τι γεύση είχε αυτό το λαχανικό, αφού δεν δεχόσασταν ποτέ να το δοκιμάσετε. Μέχρι που του δώσατε την πρώτη ευκαιρία κι από τότε δεν χρειάζεστε άλλους λόγους για να το προσθέσετε στο πιάτο σας. Έχετε, όμως, άλλον ένα: μια μερίδα μπρόκολο (148 γραμμάρια) μπορεί να προσθέσει 132mg βιταμίνης C στη διατροφή σας.
Κατσαρό λάχανο: εμπλουτίζει τη σαλάτα
Τώρα που οι σαλάτες θα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο όσο το θερμόμετρο ανεβάζει θερμοκρασία, είναι ευκαιρία να τους προσθέσετε και λίγο κατσαρό λάχανο. Δύο φλιτζάνια αυτού του λαχανικού αποδίδουν περίπου 160mg βιταμίνης C, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Κ, όπως επίσης και σε φυτοχημικά και φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι προκαλεί αίσθημα κορεσμού, κάνοντας την πείνα να καθυστερεί να μας επισκεφτεί, βοηθώντας κατ’ επέκταση και στη διατήρηση της σιλουέτας μας.
Φράουλες: τόσο γλυκές, όσο και υγιεινές
Τα νέα είναι γλυκά: οι φράουλες, αποτελούν ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, με μια μερίδα τους (περίπου 150 γραμμάρια) να περιέχει 86,5mg βιταμίνης C. Πρόσφατα, μάλιστα, μελέτες συνέδεσαν το αγαπημένο μας φρούτο με την επιβράδυνση εμφάνισης άνοιας. Βάλτε τις φράουλες τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή σας σαν σνακ και αποφύγετε να τις πασπαλίζετε με… τόνους ζάχαρης. Αν παρ’ όλα αυτά τους προσθέσετε ζάχαρη, φροντίστε να επιλέξετε την καστανή.
Ακτινίδιο: το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C
«Κερδίζοντας» κατά πολύ το πορτοκάλι στο θέμα βιταμίνης C, το ακτινίδιο αποδίδει 137mg της βιταμίνης, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο και στις βιταμίνες Α και Ε, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το ακτινίδιο, επίσης, μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και φουσκώματος, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακ. Προσθέστε το στη φρουτοσαλάτα σας ή απολαύστε το σκέτο το φθινόπωρο που είναι και η εποχή του.
Κουνουπίδι: το λαχανικό με τις… ιαματικές ιδιότητες
Με μόλις 66 θερμίδες σε ένα μικρό «κεφάλι» κουνουπιδιού, το λαχανικό αυτό αποτελεί ό,τι πρέπει για τη σιλουέτα μας. Την ίδια στιγμή, όμως, μας παρέχει και αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, με 127mg στην ίδια ποσότητα. Αν, όμως, το αποφεύγετε λόγω της μυρωδιάς του όταν το μαγειρεύετε, τα παρακάτω κόλπα θα σας βοηθήσουν να διώξετε την περίεργη οσμή: ρίξτε στο νερό του μισό λεμόνι, μια φέτα ψωμί ή ένα κοτσάνι σέλινο καθώς βράζει και απολαύστε το… άοσμα.
Παπάγια: και εξωτική και βιταμινούχα
Μπορεί να μην είναι από τα φρούτα που βρίσκονται συχνά στο ψυγείο σας, αποτελεί όμως μια επιλογή σαφώς υγιεινή, έτοιμη να υπερκαλύψει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, μια μικρή παπάγια των 160 γραμμαρίων περιέχει περίπου 95mg βιταμίνης κι ένα φλιτζάνι πολτού παπάγιας φτάνει τα 140mg, ενώ έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες – συν του ότι θα δώσει ένα νέο «χρώμα» στη διατροφή σας, αφού είναι κάτι που δεν καταναλώνατε συχνά μέχρι τώρα.
Γκουάβα: ένα τροπικό φρούτο που πρέπει να γνωρίσετε
Στρογγυλή, με σχήμα αχλαδιού, χρώμα κιτρινοπράσινο, αρωματική και με ξινή, αλλά ευχάριστη γεύση, η γκουάβα είναι ένα τροπικό φρούτο, όχι πολύ διαδεδομένο, αλλά ιδιαίτερα ωφέλιμο. Όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μισό φλιτζάνι φρούτου αποδίδει 125mg, ενώ οι θερμίδες του είναι χαμηλές και φτάνουν μόλις στις 56. Δοκιμάστε τη με διάφορους τρόπους, είτε βρασμένη για την παρασκευή γλυκών, είτε ωμή, που είναι και η καλύτερη επιλογή ή απλώς πιείτε το χυμό της, όπως συνηθίζεται στο Μεξικό, στην Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...