Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Νηστίσιμα ( αλάδωτα και με λάδι) για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Νηστίσιμα ( αλάδωτα και με λάδι) για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Μια παλιά ανάρτηση που συμπληρώνεται κάθε χρόνο...

Θέλοντας να κάνω την πρότασή μου για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, είδα ότι η κατηγορία με τα νηστίσιμα είναι από εκείνες  που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό συνταγών στο blog . Έτσι διάλεξα εκείνες που έχουν συνδεθεί περισσότερο με την συγκεκριμένη ημέρα. Οι προμήθειες των περισσότερων υλικών πρέπει να γίνουν σήμερα οπότε ας καταγράψουμε τι μας χρειάζεται κι ας προγραμματίσουμε από σήμερα το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Μη ξεχάσουμε τουρσιά, λουμπούνια, ελιές, αγκινάρες,  ταραμά, ταχίνι και χαλβά του μπακάλη... Και φυσικά όσα θαλασσινά και σαλατικά μπορούν να αγοραστούν από σήμερα.
κλασική 
ή νεωτερική
ή 

ή πιο πλούσια παραλείποντας βέβαια το απάκι 

ή- αν τολμάτε - τα πολύ ιδιαίτερα
ή για τις πολύ βιαστικές, 

Και φυσικά λουκούμια ή υποβρύχιο ή κάποιο από τα νηστίσιμα βουτήματα
Και ακόμη...






Κι αν δεν φτιάξατε την κλασική πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι και αυγά για τις Απόκριες, φτιάξτε την νηστίσιμη για την Καθαρά Δευτέρα!




και φυσικά όλα από την ετικέτα των νηστίσιμων! 

Καλά να περάσετε!

Λ Α Γ Α Ν Α!

Η ιστορία της λαγάνας και νόστιμα μυστικά της





Μπορεί κάποιοι να μη βάλουν θαλασσινά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά
μία-δύο λαγάνες δε λείπουν ποτέ. Αξίζει να γνωρίσουμε το απόλυτο ψωμί της νηστείας και να μάθουμε πώς να το αξιοποιήσουμε καλύτερα.


Η λαγάνα, το επίπεδο ψωμί με την ελάχιστη ψίχα, την τραγανή κόρα και το ξεχωριστό σουσαμένιο άρωμα, αποτελεί κλασική επιλογή ανάμεσα στα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, με τη γεύση της να στιγματίζει τη μέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Πρόκειται για άζυμο άρτο ή αλλιώς για ψωμί που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.



Λίγη ιστορία…
Τόσο η ιστορία της όσο και η παράδοση που επιβάλει την παρουσία της στο τραπέζι αυτής της μέρας είναι τόσο παλιές που χάνονται στους αιώνες. Η λαγάνα, λοιπόν, αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας, όπως τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου συναντάμε τη φράση “λαγάνα πέττετται” που σημαίνει “λαγάνες γίνονται”. Ωστόσο, η σύνδεσή αυτού του ψωμιού με τη νηστεία συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με το γεγονός ότι τέτοιο άζυμο άρτο κατανάλωναν οι Ισραηλίτες κατά τη “έξοδό” τους από την Αίγυπτο. Από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο, επιβαλλόταν η κατανάλωση του άζυμου άρτου κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Σήμερα βέβαια την καταναλώνουμε κυρίως κατά την πρώτη μέρα της νηστείας, γι’ αυτό και πολλές συνταγές για λαγάνα δεν περιλαμβάνουν ούτε λάδι. Την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, οι αρτοποιοί δουλεύουν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν το νόστιμο αυτό ψωμάκι, που ταιριάζει πολύ με τα υπόλοιπα νηστίσιμα εδέσματα και ειδικά με την ταραμοσαλάτα, το ταχίνι και τον χαλβά.

Η κυρά-Σαρακοστή
Με τη ζύμη της λαγάνας φτιάχνεται η φιγούρα της κυρά-Σαρακοστής ή αλλιώς η γυναικεία μορφή με τα σταυρωμένα σε προσευχή χέρια και τα 7 πόδια, όσα είναι και τα Σάββατα της Σαρακοστής. Παραδοσιακά φτιάχνεται στην αρχή της νηστείας και χρησιμοποιείται για να μετριέται ο χρόνος που απομένει μέχρι το Πάσχα, μιας και κάθε Σάββατο της κόβουμε και από ένα πόδι, με το τελευταίο να κόβεται το Μεγάλο Σάββατο.

Στα Ok!Bread οι λαγάνες είναι χειροποίητες, βασίζονται στην παραδοσιακή συνταγή και ψήνονται καθημερινά

Πώς φτιάχνεται

Η παραδοσιακή συνταγή “ζητά” μόνο αλεύρι, νερό, αλάτι, κάποια μυρωδικά, όπως γλυκάνισο για άρωμα και φυσικά, άφθονο σουσάμι (λευκό και μαύρο) στην επιφάνειά της. Ωστόσο υπάρχουν και οι νέες και πολύ δημιουργικές εκδοχές της, που δεν υστερούν καθόλου σε νοστιμιά, ενώ δίνουν και πιο ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Δοκιμάζουμε λοιπόν πολύ νόστιμες λαγάνες με αλεύρι ολικής άλεσης, με πράσινη και μαύρη ελιά, με λιαστή ντομάτα, με πιπεριά, με κρεμμύδι και με πολλά ακόμη νόστιμα υλικά που προσθέτουν στη ζύμη οι αρτοποιοί.

Μερικές ιδέες με βάση τη λαγάνα
Όπως είπαμε η λαγάνα πρωταγωνιστεί στο νηστίσιμο τραπέζι ως το ψωμάκι που συνοδεύει τα υπόλοιπα εδέσματα. Υπάρχουν όμως περισσότεροι και πιο ευφάνταστοι τρόποι να την παρουσιάσουμε.Με λαγάνα λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα καναπεδάκια. Πώς;
Κόβετε τη λαγάνα σε λεπτές φέτες και της προσθέτετε επάνω ταραμοσαλάτα, ελιές και άνηθο ή φάβα και χταποδάκι ή ταχίνι και γαρίδες. Τα εδέσματα εκείνης της μέρας είναι πολλά και οι πιθανοί συνδυασμοί ακόμη περισσότεροι γι’ αυτό επιστρατεύστε τη φαντασία σας.

Και με τη λαγάνα που περίσσεψε;
* Μπορείτε να φτιάξετε πολύ αρωματικά κρουτόν και παξιμαδάκια. Κόβετε τη λαγάνα σε κυβάκια ή λεπτές φέτες, αναλόγως τι θέλετε να φτιάξετε, τα απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200οC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
* Εάν πάλι αφήσετε τη λαγάνα να ξεραθεί πολύ μπορείτε να την τρίψετε στο μπλέντερ, δημιουργώντας γαλέτα με ξεχωριστό άρωμα.
* Μπορείτε ακόμα να τη μουλιάσετε σε νερό, να τη στύψετε και να φτιάξετε μαζί της ταραμοκεφτέδες ή ωραίους ψωμοκεφτέδες.

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/02/blog-post_517.html#ixzz3SI5BLf1N

Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς, ενώ ταυτόχρονα, για την Ορθόδοξη εκκλησία, είναι και η αρχή, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ονομάστηκε Καθαρά Δευτέρα, γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά

και σωματικά, ενώ
εορτάζεται πάντα 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και είναι ημέρα νηστείας αλλά και αργίας.
Η νηστεία αυτή, που οναμάζεται και Σαρακοστή, διαρκεί όπως λέει και το όνομά της 40 μέρες, όσες δηλαδή ήταν και οι μέρες που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη και με τα Κούλουμα, την έξοδο δηλαδή των ανθρώπων στη φύση, για να γιορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης.
Τη μέρα αυτή, η παράδοση θέλει, εκτός από το κλασικό πέταγμα του χαρταετού, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, κυρίως λαχανικών, οσπρίων όπως φασολάδα χωρίς λάδι και θαλασσινών.
Μάλιστα, αντί για ψωμί, συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα, δηλαδή ένα άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο γι᾿ αυτή τη μέρα.

Ας δούμε όμως, ποια είναι τα βασικά φαγητά, που η παράδοση θέλει να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή:
Και ξεκινάμε με τη λαγάνα, που είναι ένα λεπτό και τραγανό, γεμάτο σουσάμι, καλοψημένο, άζυμο συνήθως ψωμί, και βέβαια παρέα με μπόλικες ελίτσες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
 --
Απαραίτητα συνοδευτικά οι πίκλες τουρσί, μαζί με χαλβά, του εμπορίου ή δικό μας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
 --
Υπάρχει Καθαροδευτέρα χωρίς ταραμά; Όχι! Γι᾿ αυτό ...
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
--
Για να συμπληρωθεί το πατροπαράδοτο τραπέζι, τι άλλο; Όσπρια!
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Φασολάδα παραδοσιακή
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ρεβυθοκεφτέδες
--
Η φασολάδα έχει την τιμητική της, παρέα με τα ρεβύθια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ρεβύθια με πράσα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Γίγαντες στο φούρνο
--
Και βέβαια Καθαρά Δευτέρα χωρίς νηστίσιμα θαλασσινά δεν γίνεται.
Αυτή τη μέρα έχουν την τιμητική τους τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Μύδια σαγανάκι (σαχανάκι)
--
Τα καλαμαράκια, μαγειρεμένα με όποιον τρόπο σας αρέσουν· τηγανιτά, κοκκινιστά ...
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς ΔευτέραςΚαλαμαράκια κονσέρβας τηγανιτά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
--
... γεμιστά, ή όπως αλλιώς.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Καλαμαράκια τηγανιτά
--
Αλλά και σουπιές με χόρτα ή γεμιστές, χωρίς να ξεχνάμε τα χταπόδια, είτε είναι μακαρονάδα, είτε ψητά στα κάρβουνα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς ΔευτέραςΣουπιές με ψιλικά
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Χταπόδι μακαρονάδα
--
Και τελευταίες στη σειρά, αλλά όχι και στις προτιμήσεις μας, οι γαρίδες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Πικάντικες γαρίδες νηστίσιμες
Τα φαγητά της γιαγιάς - Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Γαρίδες γιουβέτσι
--
Αυτές είναι μερικά από τα φαγητά, που συνήθως γεμίζουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Ελπίζοντας να σας βοηθήσαμε να επιλέξετε, σας ευχόμαστε καλά κούλουμα και καλή Σαρακοστή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...