Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

διατροφή με χρώματα!

Βάζουμε χρώμα στη διατροφή και τη ζωή μας!

    Βάζουμε χρώμα στη διατροφή και τη ζωή μας!

    Τώρα που είναι χειμώνας, και η άνοιξη είναι λίγο μακριά μας, κι έξω, συχνά-πυκνά, είναι μουντά, είναι η εποχή που το να διατηρήσουμε αλλά και να σκαρφιστούμε, παράδοξους ή και όχι, τρόπους να έχουμε το χρώμα όσο το δυνατόν περισσότερο στη ζωή μας, θα ήταν ωφέλιμο να γίνει προτεραιότητά μας! Γιατί; Επειδή τα χρώματα αλλάζουν προς το καλύτερο τη διάθεση και την υγεία μας!

    Χρωματιστά μπορεί να είναι τα ρούχα μας και τα διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού μας. Χρώματα του ουράνιου τόξου μπορούμε, όμως, να έχουμε και στις τροφές που βάζουμε στα πιάτα μας! Και το πιο σημαντικό εδώ, είναι ότι στην περίπτωση αυτή βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η υγεία μας. Η ποικιλία των χρωμάτων σημαίνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Όσο πιο πολλά τα χρώματα στο πιάτο και το τραπέζι μας τόσο πιο πολλά τα οφέλη των τροφών που καταναλώνουμε στην υγεία μας. Κι επειδή βρισκόμαστε στο κατώφλι των πιο κρύων μηνών του έτους, επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στα πιο θερμά χρώματα!

    Πείτε «ναι» στην αγάπη και στη ζωτική ενέργεια. Με άλλα λόγια, πείτε «ναι» στο κόκκινο. Το κόκκινο χρώμα το βρίσκουμε στις τομάτες, τα μήλα, τα ρόδια, τα παντζάρια, τα μούρα, τα goji berry (φυσικά!) αλλά και σε άλλες εξίσου σημαντικές τροφές. Μεγάλο ρόλο στο χρώμα τους παίζουν το λυκοπένιο και το β-καροτένιο, ουσίες που εντείνουν την ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητά τους και, ανάμεσα σε άλλα, προστατεύουν τον οργανισμό μας από φλεγμονές αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.

    Η δική μας αγάπη σε αυτό το χρώμα δεν κρύβεται! Το goji berry είναι η καρδιά όλων των προϊόντων μας, όμως, το κόκκινο κυριαρχεί και στους χυμούς, τα chutneys και τα εδέσματά μας, όπου το μήλο και η τομάτα έχουν την τιμητική τους.

    Το πορτοκαλί είναι σα να εμπεριέχει την ενέργεια του κόκκινου και τη χαρά του κίτρινου. Κι αυτό είναι ευχάριστα συνεπές με το γεγονός ότι, διατροφικά, συνδυάζει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού με την προστασία του δέρματος αλλά και της όρασής μας – και όχι μόνο! Η βασικότερη τροφή αυτού του χρώματος, που καταναλώνουμε όλοι, είναι το πορτοκάλι – κι αν δεν είδατε τον εαυτό σας μέσα στο «όλοι», μην αργήσετε να του δώσετε μια θέση εκεί!

    Συνδυαστικά με το κόκκινο, μπορείτε να το βρείτε, σε όποια αναλογία προτιμάτε στους, χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης, χυμούς μας. Όπου κόκκινο, βλέπετε goji berry!

    Και τώρα, έφτασε η φοβερή στιγμή της ανατροπής καθώς, το τρίτο και τελευταίο φανταστικό χρώμα που θα σας προτείνουμε να βάλετε στο τραπέζι σας καθημερινά δεν είναι θερμό, όπως τα παραπάνω, και δεν βρίσκεται στις τροφές αλλά στα ίδια τα πιάτα! Πρόκειται για το μπλε. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Γερμανό ψυχολόγο Χάραλντ Μπράεμ, όταν τρώμε σε μπλε πιάτα, τρώμε πιο αργά και άρα έχουμε πιο γρήγορα την αίσθηση του κορεσμού. Έτσι, αποφεύγουμε το να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουμε ανάγκη, πράγμα το οποίο μας βοηθά στην καλύτερη διατήρηση του βάρους και της υγείας μας.

    Φυσικά, είναι κι άλλα τα χρώματα που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη διατροφή μας. Κι ακόμη, ας έχουμε πάντα υπόψη πως το να επιλέγουμε χρωματιστά γεύματα, ναι, βοηθά την υγεία του οργανισμού μας, ωστόσο, η προσπάθειά μας χρειάζεται να είναι τακτική και, βέβαια, συνολικότερη!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...