Η βλέννα στον οργανισμό –η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως φλέγμα, μύξα και άλλα τέτοια όχι και τόσο ελκυστικά- είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματός μας να προστατευτεί. Η διαδικασία έχει ως εξής: ο οργανισμός παράγει βλέννα ως μηχανισμό προστασίας, όπως κάνει με τα δάκρια και το σάλιο, και όπως και τα υπόλοιπα υγρά του σώματος, περιέχει ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση παθογόνων οργανισμών που μας επιτίθενται από το περιβάλλον, το φαγητό ή όποτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δέχεται επίθεση. Έτσι εξηγείται, λοιπόν, γιατί οι αλλεργιογόνες τροφές παράγουν βλέννα και γιατί όταν αρρωσταίνουμε… «πνιγόμαστε» από αυτή, ενώ μπορεί να ευθύνεται και κάποιο αυτοάνοσο. Αυτό, λοιπόν, το υγρό που κατά βάση μας… αηδιάζει, στην πραγματικότητα μας κάνει καλό. Το πρόβλημα, όμως, είναι όταν παράγουμε βλέννα συνεχώς, που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό μας αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται συνεχώς υπό επίθεση. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου έχει αποδυναμωθεί κι έχει χάσει την ισορροπία του, καθώς μας προστατεύει από λοιμώξεις και κακά βακτήρια.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως αν παράγουμε πολλή βλέννα (μύτη που «τρέχει» συνεχώς, φλέγμα κ.ο.κ.), χρειάζεται να αναλογιστούμε τη διατροφή μας και να βρούμε τι μπορεί να πυροδοτεί αυτή την αντίδραση του οργανισμού μας. Σε πολλές περιπτώσεις, ευθύνονται οι αλλεργιογόνες τροφές όπως το σιτάρι, η σόγια, τα γαλακτοκομικά, τα φιστίκια, τα αυγά και η γλουτένη (στην οποία ανήκει και το σιτάρι). Για άλλους μπορεί να είναι κάποιο αυτοάνοσο ή κάποια έλλειψη όπως σε ψευδάργυρο ή σε καλά βακτήρια. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να βρούμε τον «ένοχο» και να τον αποφύγουμε. Οι υπερβολικοί υδατάνθρακες, για παράδειγμα, και η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί επίσης να αποδυναμώσουν τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου κι έτσι το σώμα μας να αρχίσει να παράγει βλέννα.
Αφού, λοιπόν, βρείτε τι μπορεί να φταίει και με τη βοήθεια ειδικού, προσθέστε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σας που θα βοηθήσουν.
Αγγούρι
Ίσως ένα από τα πιο «καθαριστικά» λαχανικά, το αγγούρι είναι άκρως ενυδατικό, πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη C, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό και παράλληλα ενυδατώνοντας τον οργανισμό, βοηθώντας τον να καθαρίσει. Ακόμη, το αγγούρι είναι μια αλκαλική τροφή που ενισχύει το εσωτερικό του εντέρου και μειώνει τη φλεγμονή στο πεπτικό, το οποίο ωφελεί ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό.
Μπρόκολο
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το μπρόκολο περιέχει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τοξινών και ταυτόχρονα αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Οι φυτικές του ίνες είναι πρεβιοτικές που σημαίνει ότι αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου και βοηθούν στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό.
Καρότα
Το… ταπεινό αυτό λαχανικό που συνήθως ξεχνάμε από τη διατροφή μας, μας προσφέρει σημαντική θρεπτική αξία. Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, καλίου (που συμβάλλει πολύ στον καθαρισμό του οργανισμού μας), φυτικών ινών και βιταμίνης Α, η οποία συμμετέχει επίσης στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Μπορείτε να το καταναλώνετε ωμό ή μαγειρεμένο και να το αξιοποιήσετε ως συνοδευτικό αντί για ζυμαρικά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες που κατά βάση αυξάνουν την παραγωγή βλέννας και αποδυναμώνουν τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου.
Μήλα
Η βιταμίνη C των μήλων και η πεκτίνη τους, που είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το μήλο μια σούπερ υγιεινή τροφή και ταυτόχρονα ανακουφίζουν από τη συσσώρευση βλέννας στον οργανισμό. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο συμβάλλει επίσης σε αυτό και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να τα απολαύσετε με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, να τα αναμείξετε με άλλα φρούτα, να πάρετε τον χυμό τους, να τα ψήσετε κ.ο.κ. Δοκιμάστε να τα ψήσετε μαζί με αχλάδια και λίγη κανέλα για επιδόρπιο φουλ υγιεινό.
Μούρα
Αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και καλίου, βοηθώντας στον καθαρισμό του αίματος, ενώ οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στη διάσπαση των τοξινών στον οργανισμό και στην ανακούφιση της φλεγμονής και της λοίμωξης. Δοκιμάστε να προσθέσετε σμέουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, βατόμουρα στο επόμενο smoothie σας, φρέσκα ή κατεψυγμένα, για πιο γλυκιά γεύση και οφέλη.
Τζίντζερ
Η γνωστή και καυτερή πιπερόριζα βοηθά στη διάσπαση τοξίνων και βλέννας πολύ γρήγορα λόγω των ενζυματικών οφελών της. Ακόμη έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό, κάτι που δίνει σήμα στο ανοσοποιητικό ότι είναι ασφαλές και δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσει μηχανισμούς προστασίας όπως τη βλέννα. Χρησιμοποιείτε φρέσκο τζίντζερ όσο είναι δυνατό, μαζί με λίγο κουρκουμά για μέγιστα οφέλη. Δοκιμάστε το στο τσάι σας, στα πιάτα λαχανικών, σε χυμούς, σε smoothie.
Πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά είναι μια από τις πιο σημαντικές ομάδες τροφών για τον οργανισμό μας σε κάθε περίπτωση, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμινών Β, ακόμη και βιταμίνης Ε και καλίου. Φροντίστε να τα αξιοποιείτε όσο πιο συχνά γίνεται, ακόμη και σε κάθε γεύμα της ημέρας, για ένα φυσικό τρόπο τόνωσης και αποτοξίνωσης του οργανισμού στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, αλλά και για καθαρισμό της βλέννας. Ταυτόχρονα, οι φυτικές τους ίνες αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια, ενώ το περιεχόμενό τους σε χλωροφύλλη ενισχύει το ανοσοποιητικό και την καλή υγεία του αίματος.
Βελτιώστε τη διατροφή σας, απομακρύνετε αλλεργιογόνες και επεξεργασμένες τροφές και αντικαταστήστε τες με τροφές σαν τις παραπάνω και με πολλές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και κάνουν καλό στο μικροβίωμα του εντέρου, όπως τουρσί, ξινολάχανο, Kombucha, κεφίρ κ.ο.κ. Αν δείτε ότι η βλέννα επιμένει, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να διαπιστώσει αν έχετε κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Αν δίνετε στον οργανισμό σας σε μόνιμη βάση υγιεινές τροφές και ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, η βλέννα θα υποχωρεί φυσικά και το ανοσοποιητικό σας θα σας υποστηρίζει όπως πρέπει.
Πηγές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4752725/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4826096/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/
https://www.ncbi.nlm.nih