Το χαρούπι, μια σχεδόν άγνωστη υπερτροφή που ευδοκιμεί στην Κρήτη, βοηθά πολλαπλώς την υγεία. Έχει ιδιότητες αντιοξειδωτικές (βοηθά στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, που επιτίθενται στα κύτταρα επιταχύνοντας διαδικασίες όπως η γήρανση, εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος) και αντιδιαβητικές (έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). Ακόμα έχει αντιιικές ιδιότητες (οι θρεπτικές ουσίες που περιλαμβάνει το χαρούπι ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθούν να κρατά μακριά τις ιογενείς ασθένειες) αντιδιαρροϊκές ιδιότητες και υπολιπιδαιμικές (το χαρούπι περιέχει λιγνίνη, που βοηθά στη καταπολέμηση της ‘κακής’ χοληστερόλης [LDL]).

Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι το χαρούπι είναι μια κορυφαία, φυτική πηγή ασβεστίου. Ουσιαστικά το χαρούπι περιέχει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα καθώς σε ποσότητα 100γρ μας προσφέρει 348mg ασβεστίου, ενώ συγκριτικά το γάλα περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100γρ. Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ασβέστιο είναι ιδιαιτέρως υψηλές, κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία αλλά και κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Το ασβέστιο είναι ανόργανο μέταλλο, πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και όχι μόνο, αφού ενισχύει τα νεύρα, τους μυς και την καρδιά. Δύο κουταλιές της σούπας χαρουπόμελου έχουν 42 mg ασβεστίου!

Συνήθως η ανεπάρκεια ασβεστίου στον οργανισμό μας έχει ως αποτέλεσμα την οστεοπόρωση, εξαιτίας μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου, σε συνδυασμό με μειωμένη άσκηση και κάπνισμα. Στην πάθηση αυτή τα οστά φθείρονται, γίνονται πορώδη και αποκτούν σπογγώδη μορφή. Η επαρκής ποσότητα ασβεστίου, σε όλη τη ζωή μας και κυρίως μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών (ιδιαίτερα για τις γυναίκες) μπορεί να τη μειώσει μέχρι και 50%.

Το χαρούπι, περιέχει ασβέστιο, αλλά όχι οξαλικό οξύ. Το οξαλικό οξύ τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο και ψευδάργυρο και περιέχεται μέσα στο κακάο και τη σοκολάτα. Μια δίαιτα υψηλή σε οξαλικά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει οξαλικά άλατα. Αντιθέτως το χαρούπι είναι πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από τη σοκολάτα (έχει 60% λιγότερες θερμίδες) και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της. Μάλιστα, ακριβώς λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο και φώσφορο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Επιπλέον, 100gr χαρουπιού περιέχoυν 3.0 mg σιδήρου, όσο δηλαδή θα περιλαμβανόταν σε 100gr μαγειρεμένες φακές. Ταυτόχρονα, το χαρουπάλευρο περιέχει 54mg μαγνησίου, δομικού στοιχείου των οστών, 0,6mg χαλκού καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συστήνουμε το χαρουπόμελο ως φυσική πηγή πρόσληψης ασβεστίου και μαγνησίου για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και άλλων παθήσεων έλλειψης ασβεστίου. Βέβαια, το πλάνο θεραπείας ορίζεται από τον γιατρό, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου.

Το χαρούπι είναι κατάλληλο για όλους! Εκτός από τα παραπάνω, περιέχει 40gr φυτικών ινών σε ποσότητα 100gr, είναι πολύ εύπεπτο, δεν περιέχει γλουτένη (επομένως κατάλληλο και για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη), βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ μπορεί να μειώσει κατά πολύ τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας. Το χαρούπι περιέχει τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, και έτσι βοηθά στην μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Ο γλυκαιμικός δείκτης του χαρουπιού είναι πολύ χαμηλός. Δεν περιέχει καφεΐνη και είναι απόλυτα κατάλληλο για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Γενικότερα, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας. Ο καρπός της χαρουπιάς περιέχει και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.

OΡΘΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) Carob Osteoporosis
2) LG Raisz “Osteoporosis: current approaches and future prospects in diagnosis, pathogenesis, and management”
3) Aline Morgado Martins “Carob: a healthy replacement to cocoa”
4) LMD Santos, LF Campos, LT Tulio, MR Dorneles “Glycemic response to Carob (Ceratonia siliqua L) in healthy subjects and with the in vitro hydrolysis index”