Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015


Βρώμη και χοληστερίνη




Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με ευεργετική δράση στη μείωση της χοληστερίνης.
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, από πολλές μελέτες, ότι η πρόσληψη των προϊόντων βρώμης ή του πίτουρου βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Η διατροφική αξία της βρώμης
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιοτίνη και φυλλικό οξύ και σε βιταμίνες Ε και Κ. Τα μέταλλα που περιέχει είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Οι φυτικές ίνες της βρώμης είναι κυρίως διαλυτές (διαλύονται στο νερό) και είναι αυτές που συνδέονται με την υποχοληστερολαιμική δράση της. Συγκεκριμένα, η βρώμη είναι πλούσια στην διαλυτή ίνα β-γλυκάνη, που τη βρίσκουμε επίσης στο σιτάρι, στο ρύζι, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).
Η β-γλυκάνη συναντάται κυρίως στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων και έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ένα είδος ζελατίνης, μέσα στο έντερο, που δεσμεύει την χοληστερόλη μειώνοντας έτσι την απορρόφησή της από το έντερο και να δεσμεύει τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, η β-γλυκάνη συνδέεται με τη μείωση της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, αναστέλλοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνθεση της χοληστερόλης.
Ποια είναι η πιθανή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η β-γλυκάνη της βρώμης μπορεί να μειώσει τόσο τη συνολική όσο και τα πιο επιβλαβή επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Φαίνεται να έχει μια επίδραση δόσης-απόκρισης, με άλλα λόγια όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη της β-γλυκάνης τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της συνολικής και της LDL χοληστερόλης. Μια βέλτιστη πρόσληψη θεωρούνται τα 3 γραμμάρια β-γλυκάνης βρώμης ή περισσότερο ανά ημέρα, που μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης 2-4 μερίδων των προϊόντων με βάση τη βρώμη π.χ. δημητριακά πρωινού, ψωμιού και κράκερ κάθε μέρα. Σε κλινικές δοκιμές αυτή η επίδραση παρατηρείται εντός 4 εβδομάδων από την έναρξη της λήψης των προϊόντων με βάση τη βρώμη. Μία μείωση κατά 5% της συνολικής και της LDL χοληστερόλης μπορεί να είναι δυνατή με την κατανάλωση όλων των μορφών της βρώμης εξασφαλίζοντας καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
Οι καλύτερες συμβουλές για να πάρετε τη βρώμη σας:
  • Αντικαταστήστε μέρος του άλευρου στα μπιφτέκια με πλιγούρι βρώμης.
  • Δοκιμάστε να αναμείξετε μια κουταλιά της σούπας βρώμη στη σούπα σας, για να δώσετε πιο κρεμμώδη υφή
  • Καταναλώστε 2 παξιμάδια βρώμης με τυρί με χαμηλά λιπαρά ως ενδιάμεσο σνακ
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπωλ γάλα και δημητριακά βρώμης
  • Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βρώμη στο ρόφημα τύπου “smoothie» με φρούτα που φτιάχνετε στο μπλέντερ.
  • Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας βρώμη στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά που τρώτε το πρωί ή το απόγευμα.
  • Φτιάξτε τη δική σας μπάρα βρώμης (flapjack) με φρούτα π.χ. μπανάνα, κράνπερις και νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, καστανή ζάχαρη και μέλι.

Πηγή: http://www.kalikardia.gr/pitouro-bromis-kai-cholisterini/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...