Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Χταπόδι.

Χταπόδι:
Οπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, το χταπόδι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε αντίθεση με άλλες ζωικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, δεν περιέχει κακά κορεσμένα λιπαρά. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια πολύ υγιεινή εναλλακτική του κρέατος, ειδικά για όσους το αποφεύγουν, όπως φυτοφάγοι, άτομα σε νηστεία κ.ά.
Το χταπόδι είναι πηγή βιταμινών, όπως Β3 και Β12. Είναι πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην εκτέλεση διάφορων ζωτικών λειτουργιών.
Η παρουσία των βιταμινών Α, Β και C στο χταπόδι είναι επίσης ευεργετική για τη υγεία του οργανισμού. Ενώ η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της καλής όρασης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης.
Διευκολύνουν την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του εγκεφάλου στα παιδιά και έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη ασθενειών όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
      φωτό διαδικτύου 

Υλικά : Συνταγή χταπόδι κρασάτο

2 ποτήρια κρασί (ή ότι σας αρέσει) κόκκινο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Αν το χταπόδι σας είναι μεγάλο βάλτε κάτι παραπάνω και από τα δυο.

Εκτέλεση συνταγής:
Βγάζουμε το χταπόδι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το καθαρίζουμε και το πλένουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλο, αλλιώς το αφήνουμε ολόκληρο.
Το βάζουμε στην άδεια κατσαρόλα
και το αφήνουμε να σιγοβράσει για να βγάλει τα νερά του γιατί με αυτά θα μαγειρευτεί.
Μόλις δούμε ότι έχει αρχίσει να χάνει τα υγρά του ρίχνουμε σιγά σιγά ένα δυο ποτήρια κρασί της αρεσκείας μας.
Του ρίχνουμε καμιά ματιά που και που και το αναποδογυρίζουμε και όταν δούμε ότι έχει μελώσει
του ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο και σε λίγα λεπτά το σβήνουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...