Διαβάζοντας το όνομα chia (τσία) πολλοί από εσάς θα αναρωτηθήκατε τι ακριβώς είναι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία υγιεινή προσθήκη στο φαγητό σας.
Προέλευση
Οι σπόροι chia (τσία) προέρχονται από το φυτό της ερήμου Salvia η ισπανική της οικογένειας των Χειλανθών. Ο σπόρος Salvia η ισπανική πωλείται συχνά με την κοινή ονομασία “chia” καθώς και πολλές άλλες εμπορικές ονομασίες. Η προέλευσή του πιστεύεται ότι είναι από την Κεντρική Αμερική όπου θεωρείται ως ένας από τους βασικούς σπόρους της διατροφής των Αζτέκων. Ενώ οι σπόροι ενός σχετικού φυτού, Salvia columbariae (χρυσή chia), χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από ιθαγενείς Αμερικανούς στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Θρεπτική ανάλυση
Οι σπόροι chia (τσία) έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κατ’ επέκταση των ευεργετικών ιδιοτήτων που μπορούν να προσδώσουν στην καθημερινή διατροφή μας. Επίσης είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και μετάλλων όπως (ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης τους διότι 100 γρ αποδίδουν περίπου 486 θερμίδες.
Τρόποι κατανάλωσης
Οι σπόροι Chia (τσία) μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή να προστεθούν σε διάφορα πιάτα. Μπορείτε να πασπαλίσετε αλεσμένους ή ολόκληρους σπόρους chia (τσία) σε δημητριακά, ρύζι, γιαούρτι ή λαχανικά. Οι σπόροι Chia είναι πολύ απορροφητικοί και αναπτύσσουν μια ζελάτινη υφή όταν έρχονται σε επαφή με το νερό καθιστώντας τους μία ιδανική επιλογή σε μαγειρεμένα δημητριακά ή άλλα πιάτα.
Συμπερασματικά
Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη σπόρων chia ως επιλογή σε μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου όπως είναι η μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων chia και πολλές από τις διαθέσιμες πληροφορίες βασίζονται σε μελέτες που έχουν γίνει είτε σε ζώα είτε σε ανθρώπους με μικρό όμως αριθμό συμμετεχόντων στην κάθε έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου