Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Σταφίδα!

Θρεπτικά συστατικά

Ιδανικό θρεπτικό σνακ για πεζοπόρους/ορειβάτες, βρίσκεται σε συσκευασία που μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα προσφέροντας άμεση ενέργεια. Οι σταφίδες αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία στην αναιμία, την δυσκοιλιότητα, την οξέωση και την ανάκτηση βάρους. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι γνωστό πως τα παιδιά αγαπούν πολύ τη ζάχαρη, η μεγάλη κατανάλωση της όμως ποσότητα προκαλεί τερηδόνα. Αυτή η ανάγκη μπορεί να αντικατασταθεί με μια χούφτα σταφίδες καθημερινά ή σε προσθήκη σπιτικού κέικ. Μια πολύ σημαντική ιδιότητα για την ηλικία αυτή είναι πως καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα και προλαμβάνουν την ανάπτυξη τερηδόνας.

Οι ευεργετικές δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ, περιέχουν ικανές ποσότητες σε σίδηρο επομένως βελτιώνουν καταστάσεις σιδηροπενικής αναιμίας. Μειώνουν την χοληστερίνη, τις αιμορροΐδες και την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, άριστος ο συνδυασμός με τη βρώμη στο πρωινό σας.

Τέλος, να αναφερθεί πως είναι πλούσιες σε κάλιο, κατάλληλο σνακ για αθλητές, σελήνιο και βιταμινών Α και Β (όραση). Φυσικά, είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την σεξουαλική απόδοση λόγω της παρουσίας του αμινοξέος αργινίνη.

Θρεπτικά συστατικά σταφίδας ανά 100 γραμμάρια

Ενέργεια (θερμίδες)   280 kcal
Υδατάνθρακες               78 γρ
Πρωτεΐνες                        3 γρ
Λίπος                             0,5 γρ
Φυτικές ίνες                    4 γρ
Σίδηρος                          1,9 mg
Κάλιο                             750 mg
Βιταμίνη Α                     01 U

Επιλογή και συντήρηση

Φροντίστε να επιλέγετε σταφίδες υψηλής ποιότητας και αποφύγετε ρώγες σταφίδας με λεπτή σάρκα, και φτωχές σε γεύση και άρωμα.

Επιλέξετε τις σταφίδες που έχουν γεμάτη σάρκα, και είναι παχουλές στην εμφάνιση. Η παρουσία λεπτών ρυτίδων είναι φυσιολογική. Αποφύγετε παλαιά αποθέματα, καθώς και σταφίδες με υπερβολική υγρασία, μούχλα, ή αυτές που έχουν σημάδια από χτυπήματα, από δήγματα εντόμων κλπ. Όλα αυτά μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητα της σταφίδας και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.

Οι σταφίδες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Διατηρούνται καλά όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία και τοποθετούνται σε χώρους χωρίς υγρασία, με κανονική θερμοκρασία και οι οποίοι προστατεύονται από το φως του ήλιου

Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στο ψυγείο, αν είναι καλά κλεισμένες σε αεροστεγή δοχεία στο χώρο συντήρησης, χαμηλά. Η παρατεταμένη ψυχρή αποθήκευση όμως, δεν είναι η ιδανική. Μπορεί να οδηγεί σε καθίζηση των σακχάρων που περιέχουν . Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντιστραφεί με απλή εμβάπτιση σε βραστό νερό για λίγα λεπτά ώστε να διαλυθούν οι κρύσταλλοι της ζάχαρης.

Προτάσεις κατανάλωσης

→ Απολαύσετε τις σταφίδες σκέτες

→ Μπορείτε να τις προσθέσετε σε διάφορες σαλάτες. Μη διστάσετε να τις προσθέσετε σε σαλάτες με φρούτα, αλλά και σε σαλάτες λαχανικών.

→ Προστίθενται σε διάφορα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και δίνουν ξεχωριστή γεύση. Όλοι γνωρίζουμε το σταφιδόψωμο, αλλά μπορούμε να παρασκευάσουμε και κέικ, μπισκότα, muffins, σοκολάτες και άλλα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα με σταφίδες.

→ Χρησιμοποιούνται επίσης και σε διάφορα δημητριακά πρωινού

→ Όταν αναμιγνύονται με άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς προσφέρουν νόστιμα και θρεπτικά σνακ

→ Στην Ινδία, στο Πακιστάν και σε διάφορες άλλες χώρες της Νότιας Ασίας οι σταφίδες kismish (σουλτανίνες) είναι πολύ δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται σε πολλά γλυκίσματα

→ Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαν «γλυκαντικά». Στην χώρα μας παραδοσιακά η σταφίδα και ο μούστος, το πετιμέζι αποτελούν, μαζί με το μέλι, σημαντικές γλυκαντικές ύλες.

Πηγές:
1. http://www.agrotikabook.gr
2. http://el.wikipedia.org
3. http://www.foodbites.eu/j15/trofima/food-basics/frouta-laxanika/1257-stafida

Της Ντίνας Νικολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...