Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Πικραλίδα η Ταραξάκο

Πικραλίδα (ταραξάκο) κατά της κοινής γρίπης

Οι πικραλίδες θεωρούνται ευρέως αγριόχορτα, τα οποία ξεριζώνονται από τα ποτιστικά χωράφια. Ωστόσο έχουν μελετηθεί πολλάκις σε βάθος για τις ιατρικές τους ιδιότητες συμπεριλαμβανομένου και των αντιϊκών δράσεων.

Έρευνες δοκιμαστικού σωλήνα δείχνουν πως το ταραξάκο καταπολεμά την ηπατίτιδα Β, το HIV καθώς και την κοινή γρίπη (18, 19, 20).

Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα βρέθηκε πως το εκχύλισμα ταραξάκο απέτρεψε την εξάπλωση του ιού που προκαλεί δάγκειο πυρετό ο οποίος μεταδίδεται με τα κουνούπια.

Ο συγκεκριμένος ιός ενδέχεται να αποβεί θανάσιμος και προκαλεί συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, εμετός και πόνο στους μύες (21, 22).

Έρευνες και μελέτες
(18) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22168277
(19) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22078030
(20) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24481875
(21) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5857124/
(22) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430732/το είδα στο healthia.gr

Μάραθος

Μάραθος ενάντια στον έρπητα και τον ιό της παραγρίπης

Ο μάραθος είναι ποώδες και αρωματικό φυτό. Είναι δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των σκιαδοφόρων. Περιέχει αιθέρια έλαια κατά 7% καθώς και συστατικά που καταπολεμούν συγκεκριμένους ιούς.  

Σε μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα βρέθηκε πως το εκχύλισμα μάραθου είχε ισχυρή αντιϊκή δράση ενάντια στον έρπητα και στον ιό της παραγρίπης τύπου 3 (PI-3) που προκαλεί μολύνσεις στο αναπνευστικό σε βοοειδή (1).

Το κυριότερο αιθέριο έλαιο που βρίσκεται στο μάραθο είναι η trans – ανηθόλη. Βρέθηκε πως η trans – ανηθόλη έχει ισχυρές αντιϊκές ιδιότητες ενάντια στον έρπη (2).

Σύμφωνα με μελέτες επάνω σε ζώα βρέθηκε πως ο μάραθος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ μειώνει τους δείκτες φλεγμονής, δύο βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από ιούς (3).

Η φλεγμονή είναι μια κατάσταση που παρατηρείται και στη γρίπη τύπου α, στη γρίπη τύπου β, στη γρίπη των πτηνών και των χοίρων αλλά και στην ίωση του 2020 COVID-19 που πλέον είναι πανδημία.

Έρευνες και μελέτες
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20008902
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4342739

Σταφίδα!

Θρεπτικά συστατικά

Ιδανικό θρεπτικό σνακ για πεζοπόρους/ορειβάτες, βρίσκεται σε συσκευασία που μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα προσφέροντας άμεση ενέργεια. Οι σταφίδες αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία στην αναιμία, την δυσκοιλιότητα, την οξέωση και την ανάκτηση βάρους. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι γνωστό πως τα παιδιά αγαπούν πολύ τη ζάχαρη, η μεγάλη κατανάλωση της όμως ποσότητα προκαλεί τερηδόνα. Αυτή η ανάγκη μπορεί να αντικατασταθεί με μια χούφτα σταφίδες καθημερινά ή σε προσθήκη σπιτικού κέικ. Μια πολύ σημαντική ιδιότητα για την ηλικία αυτή είναι πως καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα και προλαμβάνουν την ανάπτυξη τερηδόνας.

Οι ευεργετικές δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ, περιέχουν ικανές ποσότητες σε σίδηρο επομένως βελτιώνουν καταστάσεις σιδηροπενικής αναιμίας. Μειώνουν την χοληστερίνη, τις αιμορροΐδες και την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, άριστος ο συνδυασμός με τη βρώμη στο πρωινό σας.

Τέλος, να αναφερθεί πως είναι πλούσιες σε κάλιο, κατάλληλο σνακ για αθλητές, σελήνιο και βιταμινών Α και Β (όραση). Φυσικά, είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την σεξουαλική απόδοση λόγω της παρουσίας του αμινοξέος αργινίνη.

Θρεπτικά συστατικά σταφίδας ανά 100 γραμμάρια

Ενέργεια (θερμίδες)   280 kcal
Υδατάνθρακες               78 γρ
Πρωτεΐνες                        3 γρ
Λίπος                             0,5 γρ
Φυτικές ίνες                    4 γρ
Σίδηρος                          1,9 mg
Κάλιο                             750 mg
Βιταμίνη Α                     01 U

Επιλογή και συντήρηση

Φροντίστε να επιλέγετε σταφίδες υψηλής ποιότητας και αποφύγετε ρώγες σταφίδας με λεπτή σάρκα, και φτωχές σε γεύση και άρωμα.

Επιλέξετε τις σταφίδες που έχουν γεμάτη σάρκα, και είναι παχουλές στην εμφάνιση. Η παρουσία λεπτών ρυτίδων είναι φυσιολογική. Αποφύγετε παλαιά αποθέματα, καθώς και σταφίδες με υπερβολική υγρασία, μούχλα, ή αυτές που έχουν σημάδια από χτυπήματα, από δήγματα εντόμων κλπ. Όλα αυτά μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητα της σταφίδας και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.

Οι σταφίδες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Διατηρούνται καλά όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία και τοποθετούνται σε χώρους χωρίς υγρασία, με κανονική θερμοκρασία και οι οποίοι προστατεύονται από το φως του ήλιου

Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στο ψυγείο, αν είναι καλά κλεισμένες σε αεροστεγή δοχεία στο χώρο συντήρησης, χαμηλά. Η παρατεταμένη ψυχρή αποθήκευση όμως, δεν είναι η ιδανική. Μπορεί να οδηγεί σε καθίζηση των σακχάρων που περιέχουν . Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντιστραφεί με απλή εμβάπτιση σε βραστό νερό για λίγα λεπτά ώστε να διαλυθούν οι κρύσταλλοι της ζάχαρης.

Προτάσεις κατανάλωσης

→ Απολαύσετε τις σταφίδες σκέτες

→ Μπορείτε να τις προσθέσετε σε διάφορες σαλάτες. Μη διστάσετε να τις προσθέσετε σε σαλάτες με φρούτα, αλλά και σε σαλάτες λαχανικών.

→ Προστίθενται σε διάφορα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και δίνουν ξεχωριστή γεύση. Όλοι γνωρίζουμε το σταφιδόψωμο, αλλά μπορούμε να παρασκευάσουμε και κέικ, μπισκότα, muffins, σοκολάτες και άλλα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα με σταφίδες.

→ Χρησιμοποιούνται επίσης και σε διάφορα δημητριακά πρωινού

→ Όταν αναμιγνύονται με άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς προσφέρουν νόστιμα και θρεπτικά σνακ

→ Στην Ινδία, στο Πακιστάν και σε διάφορες άλλες χώρες της Νότιας Ασίας οι σταφίδες kismish (σουλτανίνες) είναι πολύ δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται σε πολλά γλυκίσματα

→ Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαν «γλυκαντικά». Στην χώρα μας παραδοσιακά η σταφίδα και ο μούστος, το πετιμέζι αποτελούν, μαζί με το μέλι, σημαντικές γλυκαντικές ύλες.

Πηγές:
1. http://www.agrotikabook.gr
2. http://el.wikipedia.org
3. http://www.foodbites.eu/j15/trofima/food-basics/frouta-laxanika/1257-stafida

Της Ντίνας Νικολάκη

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η πεζοπορία κ τα οφέλη της!

H φράση «θα πάρω τα βουνά» είναι γνωστή σε όλους μας και χρησιμοποιείται όταν το άγχος χτυπάει κόκκινο, οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πιεστικές και οι αντοχές μειώνονται. Τι θα λέγατε να το λάβετε υπόψιν στην κυριολεξία και να  βάλετε στο πρόγραμμά σας την  πεζοπορία στο βουνό; Το hiking,  δηλ. η πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που οι ειδικοί συμφωνούν πως κάνει εξίσου καλό στο σώμα αλλά και στο πνεύμα.

Τα πολλαπλά οφέλη για το σώμα μπορεί να τα μαντέψει κανείς με ευκολία: καύση θερμίδων, καλή φυσική κατάσταση, αντοχή κ.α. Τα πλεονεκτήματα της άσκησης όμως δεν σταματούν εδώ καθώς η πεζοπορία είναι ιδανική μορφή και για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από ψυχικά τραύματα και σοβαρά νοσήματα.

Επίσης απευθύνεται  σε όλους, σε κάθε ηλικία καθώς είναι ένας ευχάριστος τρόπος να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να επωφεληθούμε σωματικά και ψυχικά.

Τα βασικά και πολύ σημαντικά οφέλη αυτής της επιλογής, είναι τα εξής:

Δημιουργικότητα: Έρευνα από τη σχολή Graduate School of Education του Πανεπιστημίου Stanford δείχνει πως η επαφή με τη φύση αυξάνει έως και κατά 50% τη δημιουργική σκέψη και τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων. Απόδειξη πως ο φρέσκος αέρας, οι εικόνες της φύσης, σε συνδυασμό με την άσκηση ευεργετούν μυαλό και σώμα.

Φυσική κατάσταση: Γνωρίζετε πώς μία ώρα πεζοπορία σε βουνό θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου 500 θερμίδες, ανάλογα με την κλίση του εδάφους και το βάρος του σακιδίου σας; Η πεζοπορία είναι μια αερόβια δραστηριότητα που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, όπως π.χ. το τρέξιμο. Εκτός από την έλλειψη κραδασμών, το χώμα είναι πιο μαλακό για το πέλμα απ’ ότι η πρόσκρουση στην άσφαλτο ή το τσιμέντο.

Ευεξία και ψυχική ευφορία: Η επαφή με τη φύση είναι το καλύτερο αγχολυτικό που μπορεί να μας ηρεμήσει και να μας βοηθήσει να τακτοποιήσουμε τις σκέψεις μας  ενώ σε πολλές χώρες συστήνεται ως μια επιπλέον μορφή θεραπείας για ανθρώπους με κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές νόσους.

Βελτιωμένη υγεία: Είναι εξακριβωμένο πως άνθρωποι που πεζοπορούν σε τακτική βάση έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη. Επίσης η πεζοπορία σε κατηφορικό έδαφος θεωρείται ευεργετική για τη ρύθμιση του σακχάρου και τη βελτίωση της αντοχής στη γλυκόζη.

Το είδα στ therapies gr

Φροντίζω το ανοσοποιητικό μου!

Πώς θα έχω ένα γερό ανοσοποιητικό φέτος το φθινόπωρο!

Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί εύρυθμα, αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητας του οργανισμού και της συνολικής ατομικής υγείας.

Ο όρος «ενίσχυση» του ανοσοποιητικού είναι διαδεδομένος, παρ’ όλα αυτά η μόνη τεκμηριωμένη από επιστημονικά δεδομένη προσέγγιση είναι ότι η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι αρωγός στην υγεία και η ποιοτική  διατροφή, υψηλή σε θρεπτικά συστατικά παίζει καταλυτικό ρόλο στη δομή και λειτουργιά του ανοσοποιητικού συστήματος, φυτοχημικές ουσίες, πρεβιοτικά και προβιοτικά (για διατήρηση ενός «υγιούς μικροβιώματος») αποτελούν έναν από τους κύριους εξωγενούς παράγοντες για την διατήρηση βέλτιστης «ανοσίας».

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού!
Τρώτε «σωστά»: Ακολουθήστε μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή εστιασμένη σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνηC, η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, ο χαλκός κτλ: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, ταχίνι από 100% σπόρους σησαμιού, ξηροί, καρποί, κακάο, όσπρια, ψάρια και ιδιαίτερα θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, αποτελούν βασικές επιλογές στην καθημερινή διατροφή.
Έξτρα tips :

♦Τα ακτινίδια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα Βιταμίνης C και φυτικών ινών από τα πορτοκάλια.

♦Το ρόδι και ο χυμός του είναι πλούσια σε βιταμίνη C, απαραίτητο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού

♦Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα Αποτελούν την πρώτη «ασπίδα προστασίας». Εστιάστε στην ποικιλία και κυρίως στην εποχικότητα. Επιλέξετε τα φρούτα και τα λαχανικά με βάση την εποχή συγκομιδής τους, έτσι πετυχαίνετε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά.

♦Μην παραλείπετε τις φυτικές ίνες (πχ. Βρώμη, παξιμάδι κριθαρένιο ολικής). Αποτελούν εξαιρετική πηγή εδώδιμων ινών οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και περιέχουν πληθώρα βιταμινών συμπλέγματος B, μανησίου, ψευδαργύρου και λοιπών ωφέλιμων ουσιών. Συγκεκριμένα δημητριακά (φαγόπυρο, κεχρί, κριθάρι, βρώμη κτλ) είναι ιδιαίτερα πολύτιμα.

♦Ξηροί καρποί και σπόροι : Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που λέγονται λιγνάνες. Το λινέλαιο διαδραματίζει, επίσης  έναν πολλή σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Η περιεκτικότητα του σε άλφα – λινολεϊκό οξύ και λιγνάνες έχει δείξει μια ευεργετική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανοσολογική απόκριση. Μη ξεχνάτε και τους υπόλοιπους καρπούς, όπως φουντούκια και καρύδια.

♦Διατηρήστε ένα «υγιές έντερο»: Το εντερικό μικροβίωμα έχει σχέση αλληλεπίδρασης με το ανοσοποιητικό σύστημα! Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με φυσικές διαδικασίες όπως το γιαούρτι (όχι το επιδόρπιο), το κεφίρ, το ξινόγαλο, το τυρί. Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα όπως επίσης και η κατανάλωση γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες (Lactobacillus bulgarius και Streptococcus thermophilus) περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς “φιλικά” βακτήρια που ενισχύουν  συνολικά την ανοσολογική άμυνα του εντέρου, προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επίσης το υψηλό περιεχόμενο των γαλακτοκομικών σε βιταμίνη Α και βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2 και Β12) έχει ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη προστασία της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

♦Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην εντερική ομοιόσταση. Η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία σχεδόν κάθε κυττάρου στο έντερο, με αποτέλεσμα η επάρκειας της, να συμβάλλει στην ενίσχυση του μικροβιώματος άρα και το ανοσοποιητικού (σχέση αλληλεπίδρασης). Λιπαρά ψάρια και ήλιος, αποτελούν ιδανικές επιλογές για τη ενίσχυσή της.

♦Κοιμηθείτε καλά και επαρκώς! Ο επαρκής καλός ύπνος είναι σημαντικός για ένα δυνατό ανοσοποιητικό!

♦Βάλτε στο πρόγραμμα σας 30’ περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση της αρεσκείας σας καθημερινά και νιώστε την βελτίωση του οργανισμού σας!

Συμπερασματικά, τα εμπλουτισμένα σε προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α, Ε και C, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β6 και οι διαλυτές φυτικές ίνες δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενισχύοντας τη δράση σημαντικών κυττάρων της άμυνας του οργανισμού, έναντι βακτηρίων, ιών και παρασίτων. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ο καλός ύπνος και η καθημερινή άσκηση, μπορεί να μας θωρακίσει και να μας βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας
Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί εύρυθμα, αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργικής ακεραιότητας του οργανισμού και της συνολικής ατομικής υγείας.

Ο όρος «ενίσχυση» του ανοσοποιητικού είναι διαδεδομένος, παρ’ όλα αυτά η μόνη τεκμηριωμένη από επιστημονικά δεδομένη προσέγγιση είναι ότι η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι αρωγός στην υγεία και η ποιοτική  διατροφή, υψηλή σε θρεπτικά συστατικά παίζει καταλυτικό ρόλο στη δομή και λειτουργιά του ανοσοποιητικού συστήματος, φυτοχημικές ουσίες, πρεβιοτικά και προβιοτικά (για διατήρηση ενός «υγιούς μικροβιώματος») αποτελούν έναν από τους κύριους εξωγενούς παράγοντες για την διατήρηση βέλτιστης «ανοσίας».

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού!
Τρώτε «σωστά»: Ακολουθήστε μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή εστιασμένη σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνηC, η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, ο χαλκός κτλ: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, ταχίνι από 100% σπόρους σησαμιού, ξηροί, καρποί, κακάο, όσπρια, ψάρια και ιδιαίτερα θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, αποτελούν βασικές επιλογές στην καθημερινή διατροφή.
Έξτρα tips :

♦Τα ακτινίδια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα Βιταμίνης C και φυτικών ινών από τα πορτοκάλια.

♦Το ρόδι και ο χυμός του είναι πλούσια σε βιταμίνη C, απαραίτητο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού

♦Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα Αποτελούν την πρώτη «ασπίδα προστασίας». Εστιάστε στην ποικιλία και κυρίως στην εποχικότητα. Επιλέξετε τα φρούτα και τα λαχανικά με βάση την εποχή συγκομιδής τους, έτσι πετυχαίνετε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά.

♦Μην παραλείπετε τις φυτικές ίνες (πχ. Βρώμη, παξιμάδι κριθαρένιο ολικής). Αποτελούν εξαιρετική πηγή εδώδιμων ινών οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και περιέχουν πληθώρα βιταμινών συμπλέγματος B, μανησίου, ψευδαργύρου και λοιπών ωφέλιμων ουσιών. Συγκεκριμένα δημητριακά (φαγόπυρο, κεχρί, κριθάρι, βρώμη κτλ) είναι ιδιαίτερα πολύτιμα.

♦Ξηροί καρποί και σπόροι : Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που λέγονται λιγνάνες. Το λινέλαιο διαδραματίζει, επίσης  έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Η περιεκτικότητα του σε άλφα – λινολεϊκό οξύ και λιγνάνες έχει δείξει μια ευεργετική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανοσολογική απόκριση. Μη ξεχνάτε και τους υπόλοιπους καρπούς, όπως φουντούκια και καρύδια.

♦Διατηρήστε ένα «υγιές έντερο»: Το εντερικό μικροβίωμα έχει σχέση αλληλεπίδρασης με το ανοσοποιητικό σύστημα! Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με φυσικές διαδικασίες όπως το γιαούρτι (όχι το επιδόρπιο), το κεφίρ, το ξινόγαλο, το τυρί. Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα όπως επίσης και η κατανάλωση γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες (Lactobacillus bulgarius και Streptococcus thermophilus) περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς “φιλικά” βακτήρια που ενισχύουν  συνολικά την ανοσολογική άμυνα του εντέρου, προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επίσης το υψηλό περιεχόμενο των γαλακτοκομικών σε βιταμίνη Α και βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2 και Β12) έχει ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη προστασία της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

♦Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην εντερική ομοιόσταση. Η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία σχεδόν κάθε κυττάρου στο έντερο, με αποτέλεσμα η επάρκειας της, να συμβάλλει στην ενίσχυση του μικροβιώματος άρα και το ανοσοποιητικού (σχέση αλληλεπίδρασης). Λιπαρά ψάρια και ήλιος, αποτελούν ιδανικές επιλογές για τη ενίσχυσή της.

♦Κοιμηθείτε καλά και επαρκώς! Ο επαρκής καλός ύπνος είναι σημαντικός για ένα δυνατό ανοσοποιητικό!

♦Βάλτε στο πρόγραμμα σας 30’ περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση της αρεσκείας σας καθημερινά και νιώστε την βελτίωση του οργανισμού σας!

Συμπερασματικά, τα εμπλουτισμένα σε προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α, Ε και C, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β6 και οι διαλυτές φυτικές ίνες δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενισχύοντας τη δράση σημαντικών κυττάρων της άμυνας του οργανισμού, έναντι βακτηρίων, ιών και παρασίτων. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ο καλός ύπνος και η καθημερινή άσκηση, μπορεί να μας θωρακίσει και να μας βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Κρίταμον

Το κρίταμο είναι μικρό φυτό που φυτρώνει συνήθως σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπεύτηκες του ιδιότητες. Περιέχει σε σημαντικές ποσότητες αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Είναι εξαιρετικό ορεκτικό, τονωτικό και καθαρτικό. Νοστιμίζει τις σαλάτες, δίνει ιδιαίτερη γεύση σε αρωματικές ή πικάντικες σάλτσες που συνοδεύουν ψάρια και κρέατα ή γίνεται τουρσί. Σήμερα εκτός από την διατροφική του αξία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται και από την βιομηχανία καλλυντικών.

Ηεπιστημονική ονομασία του είναι crithmum maritimum (κρίθμον το παράλιον), φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν σέλινο, μαϊντανός, καρότο, μάραθο, άνηθος, κύμινο κ.ά.. O βλαστός και τα φύλλα του, όταν τα τρίψετε, αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα. Σε ορισμένες περιοχές το λένε και αρμύρα.

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι το Κρίθμον του Διοσκουρίδη ο οποίος αναφερόμενος σε αυτό γράφει: «λαχανεύεται εφθόν τε και ωμόν εσθιόμενον, και ταριχεύεται εν άλμη». Οι αρχαίοι έλληνες κατά μία εκδοχή το ονόμασαν έτσι λόγω της ομοιότητας των σπόρων του φυτού με αυτούς του κριθαριού. Από τα χρόνια του Ιπποκράτη θεωρείται φυσικό ιατρικό με διουρητικές, εμμηναγωγικές, αποτοξινωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση ηπατικών, εντερικών και νεφρικών δυσλειτουργιών. Ο Πλίνιος αναφέρει ανάλογες ιδιότητες του φυτού. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς η ρίζα, τα φύλλα και οι καρποί του φυτού. Από τον 16ο αιώνα το κρίταμο μπήκε στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων. Στη Γαλλία το έλεγαν βότανο του Αγίου Πέτρου. Χαρακτηριστική ήταν η συνήθεια των θαλασσοπόρων να κουβαλούν μαζί τους μεγάλες ποσότητες κρίταμου ως αντίδοτου για το σκορβούτο. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, ενώ οι βλαστοί και τα άνθη του τηγανίζονται στις ομελέτες, προσδίδοντας ιδιαίτερη γεύση.

Το φυτό περιέχει πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά: ιώδιο (απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς), μεταλλικά άλατα, μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε, C και Κ. Δρα ως ορεκτικό, διουρητικό, χωνευτικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Το κρίταμο είναι καλό διουρητικό και δραστηριοποιεί την λειτουργία των νεφρών. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και δρα κατά του μετεωρισμού. Λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο του φυτού βοηθούν στη χώνεψη. Σήμερα χρησιμοποιείται και στην βιομηχανία των καλλυντικών ως βασικό συστατικό για την δημιουργία κρεμών προσώπου, μιας και η δράση του κατά του αντιοξειδωτικού στρες συμβάλλει στην διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας. Ακόμα, σε μορφή γέλης (gel), είναι ιδανικό για μασάζ στο πρόσωπο και τον λαιμό. Βοηθά στη μείωση των λεπτών ρυτίδων και των σκοτεινών κύκλων γύρω από τα μάτια. Σε μορφή εκχυλίσματος έχει βακτηριοκτόνο και αντιπυτιριδική δράση.

 

Φωτεινή Πουρνάρα, itrofi.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...