Αποφεύγετε τα τεφλόν και το αλουμίνιο. Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αρκετοί. Το teflon περιέχει μία αντικολλητική πλαστική επικάλυψη, η οποία είναι κατασκευασμένη από μία χημική ουσία γνωστή ως PFOA. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η χημική ουσία είναι καρκινογόνος. Το τεφλόν απελευθερώνει με τη θερμότητα επικίνδυνες χημικές ουσίες, οπότε είναι εξαιρετικά τοξικό. Το αλουμίνιο δεν είναι τόσο τοξικό όπως το τεφλόν, αλλά έχει αποδειχθεί ότι εκλύει χημικές ουσίες στα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα. Το αλουμίνιο επίσης φθείρεται εύκολα, στρεβλώνει και γενικά έχει σύντομη ζωή.
Επίσης αν έχετε χάλκινα ή μπακιρένια σκεύη χωρίς επένδυση, μη βάζετε σε αυτά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί μπορεί να αντιδράσουν με το μέταλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας για τον οργανισμό σας. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι και τους χυμούς εσπεριδοειδών, καθώς τα τρόφιμα αυτά είναι όξινα και μπορεί να αντιδράσουν με το συγκεκριμένο μέταλλο.
Τι να επιλέξετε λοιπόν;
1. Ανοξείδωτο χάλυβα που είναι λιγότερο ακριβός από τα κεραμικά και είναι εύκολο να καθαριστεί και να διατηρηθεί από το χυτοσίδηρο.
2. λευκά κεραμικά, που είναι συνήθως πιο ασφαλή σε σχέση με τα πολύχρωμα και να πετάτε τα κεραμικά σκεύη που έχουν φθαρεί από το χρόνο ή το πλύσιμο.
3. Χυτοσίδηρο- Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σίδηρος μπορεί να καταλήξει στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα, ενώ αντιδρά με όξινα τρόφιμα (τομάτες, λεμόνια κ.λπ) και μπορεί ν’ αλλοιωθεί η γεύση των τροφίμων και να αποχρωματίσει το τηγάνι.
Επίσης αν έχετε χάλκινα ή μπακιρένια σκεύη χωρίς επένδυση, μη βάζετε σε αυτά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί μπορεί να αντιδράσουν με το μέταλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας για τον οργανισμό σας. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι και τους χυμούς εσπεριδοειδών, καθώς τα τρόφιμα αυτά είναι όξινα και μπορεί να αντιδράσουν με το συγκεκριμένο μέταλλο.
Τι να επιλέξετε λοιπόν;
1. Ανοξείδωτο χάλυβα που είναι λιγότερο ακριβός από τα κεραμικά και είναι εύκολο να καθαριστεί και να διατηρηθεί από το χυτοσίδηρο.
2. λευκά κεραμικά, που είναι συνήθως πιο ασφαλή σε σχέση με τα πολύχρωμα και να πετάτε τα κεραμικά σκεύη που έχουν φθαρεί από το χρόνο ή το πλύσιμο.
3. Χυτοσίδηρο- Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σίδηρος μπορεί να καταλήξει στο φαγητό σας κατά το μαγείρεμα, ενώ αντιδρά με όξινα τρόφιμα (τομάτες, λεμόνια κ.λπ) και μπορεί ν’ αλλοιωθεί η γεύση των τροφίμων και να αποχρωματίσει το τηγάνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου