Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Οι 5+1 λιπαρές τροφές που δεν πρέπει να αποφεύγετε!

Συνήθως όταν ακούμε την λέξη «λιπαρά» σκεφτόμαστε ανθυγιεινές τροφές γεμάτες θερμίδες και βλαβερά τρανς λιπαρά. Όμως καλό είναι όμως να γνωρίζουμε πως το λίπος είναι απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό προκειμένου να απορροφήσει τις βιταμίνες, να διατηρήσει το ορμονικό σύστημα σε ισορροπία και να τον εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια. Τα λιπαρά που είναι απαραίτητα είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη ενώ πρέπει να αποφεύγονται, όσο είναι δυνατόν, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ακολουθούν έξι τροφές που χαρακτηρίζονται λιπαρές αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπουν από την διατροφή σας:
  • Αβοκάντο: καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα βρίσκονται στο θρεπτικό φρούτο που μπορείτε να καταναλώνετε με πολλούς τρόπους (σε σαλάτα, smoothie κ.α)
  • Φιστίκια Αιγίνης: το 90% των λιπών τους ανήκουν στα υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Επίσης είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Προτιμήστε να τα καταναλώνετε ωμά.
  • Ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα: γαύρος, σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, μαρίδα, κουτσομούρα είναι γεμάτα από τα ωφέλιμα Ω3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση των τριγλυκεριδίων αλλά και της αρτηριακής πίεσης.
  • Λιναρόσπορος: μικρός και θαυματουργός, καθώς το α-λινολενικό οξύ (ALA) που περιέχει είναι από τα πιο ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Για να γίνει κατανοητό πόσο θρεπτικός είναι , αρκούν δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου για να λάβετε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε α-λινολενικό οξύ.
  • Σπόροι κολοκύθας ή ο γνωστός πασατέμπος: το σνακ που θυμίσει βόλτες και θερινά σινεμά είναι μια πλούσια πηγή καλών λιπαρών, ωμέγα-6, μαγνησίου, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Αποφύγετε το αλάτι και ρίξτε μερικούς σπόρους στην σαλάτα ή στο γιαούρτι σας.
Ωμό ελαιόλαδο: πρόκειται για μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές καθώς μόνο μία κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι αρκετή για να σας δώσει 10 γραμμάρια μονοκόρεστων λιπαρών. Μια έξυπνη κίνηση είναι να αντικαταστήσετε το βούτυρο στα φαγητά ή στα γλυκά σας, κάνοντάς τα πιο υγιεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...