Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Συνένζυμο Q10


Συνένζυμο Q10
Οφέλη συμπληρώματος συνενζύμου Q10
Το συνένζυμο Q10 είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση, και μπορούμε να το βρούμε σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές.
To συνένζυμο Q10 (CoQ10) συντελεί στην μετατροπή της χημικής ενέργειας σε βιολογική, που χρειάζεται για την ανάπτυξη των κυττάρων.
Το συνένζυμο Q10 έχει, επίσης, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το συνένζυμο Q10 συντίθεται στον οργανισμό μας, αλλά μπορούμε να το βρούμε και σε ορισμένες τροφές, όπως είναι η σόγια, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, σκουμπρί, το μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί (όλοι είναι πλούσιες πηγές, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, έλαια, όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα.
Πλουσιότερες πηγές συνενζύμου Q10:
mg / 100 gr
ΣΟΓΙΑ
9.2
ΣΑΡΔΕΛΕΣ
6.4
ΣΚΟΥΜΠΡΙ
4.3
ΜΟΣΧΑΡΙ
3.1
ΠΥΤΙΡΟΥΧΑ ΔΗΜ/ΚΑ
2.8
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
2.1
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
1.7
ΣΠΑΝΑΚΙ
1.0

Οφέλη συμπληρώματος συνενζύμου Q10:
-Αυτό το δημοφιλές συμπλήρωμα λαμβάνεται για τη θεραπεία παθήσεων, όπως η καρδιακή νόσος (περιορίζει τα συμπτώματα της υπεραιμικής καρδιακής ανεπάρκειας), η υπέρταση (μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης), το άσθμα, οι ημικρανίες, η νόσος του Πάρκινσον και ορισμένες μορφές καρκίνου.
-Επίσης, βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης και της απώλειας μνήμης, στη θεραπεία της νόσου  Alzheimer και βελτιώνει την απόδοση στην άσκηση στους αθλητές.
-Το συνένζυμο Q10 συμβάλλει στην πρόληψη της μυοπάθειας από στατίνες που λαμβάνονται για την αυξημένη χοληστερίνη.
Δοσολογία
400 mg την ημέρα

Ποιοι πρέπει να παίρνουν συνένζυμο Q10;

Ποιοι πρέπει να παίρνουν συνένζυμο Q10;
 Συμπληρώματα διατροφής Q 10

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) συντελεί στην μετατροπή της χημικής ενέργειας σε βιολογική που χρειάζεται για την ανάπτυξη των κυττάρων.
Η ουσία αυτή έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το συνένζυμο Q10, επίσης γνωστό ως ubiquinone ή συνένζυμο Q ή CoQ10 είναι ένα συνένζυμο που είναι πανταχού παρόν στα σώματα των περισσότερων ζώων.
Είναι λιποδιαλυτή ουσία, η οποία μοιάζει με βιταμίνη και είναι παρούσα στα περισσότερα ευκαρυωτικά κύτταρα, κυρίως στα μιτοχόνδρια. Είναι ένα συστατικό της αλυσίδας μεταφοράς ηλεκτρονίων και συμμετέχει στην αερόβια κυτταρική αναπνοή, η οποία παράγει ενέργεια με τη μορφή του ΑΤΡ. Ενενήντα πέντε τοις εκατό της ενέργειας του ανθρώπινου σώματος δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο.Ως εκ τούτου, τα όργανα εκείνα με τις υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις-όπως η καρδιά, το ήπαρ, και ο νεφρός-έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις CoQ10.
Υπάρχουν τρεις οξειδοαναγωγικές καταστάσεις του CoQ10: πλήρως οξειδωμένη (ubiquinone), ημικινόνη (ubisemiquinone), και σκέτη (ubiquinol).
Βρίσκεται στις μεμβράνες πολλών οργανιδίων. Η υψηλότερη συγκέντρωση βρίσκεται στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχονδρίων, στο ενδοπλασματικό δίκτυο, στα υπεροξυσώματα, στα λυσοσώματα, και στα κυστίδια.
Το CoQ10 είναι λιποδιαλυτό και επομένως διαπερνά τις κυτταρικές μεμβράνες και διαδραματίζει μοναδικό ρόλο στην αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων. 
Το συνένζυμο Q 10 λειτουργεί βασικά για τη μεταφορά του οξυγόνου και της ενέργειας μεταξύ του αίματος και των κυττάρων του σώματος και μεταξύ των συστατικών αυτών των κυττάρων. Το κύτταρο δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά χωρίς το συνένζυμο αυτό και όταν υπάρχει έλλειψή του ο ρυθμός εργασίας των μυϊκών κυττάρων επηρεάζεται δυσμενώς.
Χαμηλά επίπεδα συνενζύμου βρίσκονται στα καρδιακά κύτταρα ατόμων με προβλήματα καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια και στους νευρικούς ιστούς και τον εγκέφαλο σε διανοητικά προβλήματα και στα κύτταρα λευκών αιμοσφαιρίων σε μολύνσεις. Σε αυτά τα άτομα απαιτείται συμπληρωματική χορήγηση του συνενζύμου Q 10.
Τα ενδοκυτταρικά επίπεδα του συνενζύμου Q 10 μειώνονται, επίσης, καθώς το άτομο μεγαλώνει, γι΄αυτό χρησιμοποιείται στην αντιγήρανση και έχει θεαματικά αποτελέσματα.
Η λειτουργία του επικαλύπτεται από τις βιταμίνες Ε και Κ.

Ανεπάρκεια και  τοξικότητα συνενζύμου Q 10
Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια του CoQ10 στον άνθρωπο: H μειωμένη βιοσύνθεση, και η αυξημένη χρήση από το σώμα. H βιοσύνθεση απαιτεί τουλάχιστον 12 γονίδια, και μεταλλάξεις σε πολλά από αυτά να προκαλέσει ανεπάρκεια CoQ. Tα επίπεδα CoQ10 μπορεί επίσης να επηρεαστούν από άλλες γενετικές ανωμαλίες (όπως μεταλλάξεις του μιτοχονδριακού DNA, ETFDH, APTX, FXN και του BRAF), από τις στατίνες και από χρόνιες νόσους, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, κ.λπ.
Τοξικότητα δεν παρατηρείται ακόμη και με υψηλές δόσεις CoQ10. Έως 1200-3600 mg ημερησίως. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, έμετος, καταστολή της όρεξης, και στομαχόπονος), εξάνθημα, και κεφαλαλγία.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν συνένζυμο Q10;
Παρά το γεγονός ότι το CoQ10 μπορεί να μετρηθεί στο πλάσμα, αυτές οι μετρήσεις αντικατοπτρίζουν την διαιτητική πρόσληψη και όχι την ποσότητα στους ιστούς. Η μέτρηση των επιπέδων CoQ10 γίνεται σε καλλιεργημένους ινοβλάστες δέρματος, βιοψίες μυών, και στα μονοπύρηνα κύτταρα του αίματος. Η καλλιέργεια ινοβλαστών μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να αξιολογηθεί ο ρυθμός της ενδογενούς βιοσύνθεσης CoQ10, μετρώντας την πρόσληψη του επισημασμένου p-υδροξυβενζοϊκού 14C.
-Όσοι παίρνουν στατίνες και β-αναστολείς 
Το συνένζυμο CoQ10 μοιράζεται τη βιοσυνθετική οδό με τη χοληστερόλη. Η σύνθεση του ενδιάμεσου προδρόμου του CoQ10, του μεβαλονικού οξέος, αναστέλλεται από ορισμένους β-αναστολείς, που λαμβάνονται για την μείωση της αρτηριακής πίεσης του φαρμάκου, και τις στατίνες, μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.  Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του CoQ10 στον ορό μέχρι και έως 40%. Το συνένζυμο Q10 συμβάλλει στην πρόληψη μυοπάθειας από στατίνες.
-Όσοι έχουν καρδιακή νόσο 
Βελτιώνει τα συμπτώματα και μειώνει τα δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάματα, μειώνει την αρτηριακή πίεση ήταν αναξιόπιστα, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να γίνει καμία συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιορίζει τα συμπτώματα της υπεραιμικής καρδιοπάθειας.
-Νόσος του Huntington
Το CoQ10 προκαλεί μέτρια βελτίωση της χορείας που σχετίζεται με τη νόσο του Huntington.
-Ανδρική στειρότητα
Το CoQ10 μπορεί να βελτιώσει ορισμένες μετρήσεις σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος.
-Ημικρανίες 
Το CoQ10 έχει ευεργετική επίδραση στην  ημικρανία. Αυτό βασίζεται στη θεωρία ότι η ημικρανία είναι μια μιτοχονδριακή διαταραχή. Προφύλαξη της ημικρανίας γίνεται με 300 mg CoQ10.
-Καρκίνος
Είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.
-Περιοδοντική νόσος
Είναι αποτελεσματικό. Η φθορά των ούλων σταματά με το συνένζυμο Q10.
-Νόσος του Parkinson 
Περιορίζει τα συμπτώματα
-Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό
Το CoQ10 αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων και προστατεύει τα λιπίδια, αλλά επίσης και τις πρωτεΐνες, αλλά και το μιτοχονδριακό DNA από την οξείδωση. Το CoQ10 εμποδίζει την οξείδωση της LDL και προστατεύει από  καρδιαγγειακές παθήσεις.
-Άσθμα
-Πρόληψη πρόωρης γήρανσης
-Απώλεια μνήμης
-Νόσος Alzheimer
-Βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση

Αλληλεπιδράσεις του Q 10 με άλλα φάρμακα 
Το συνένζυμο Q10 έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει τις επιδράσεις της βαρφαρίνης (Coumadin), που είναι ένα ισχυρό αντιπηκτικό. Η δομή του συνενζύμου Q10 είναι πολύ παρόμοια με τη δομή της βιταμίνης Κ, η οποία ανταγωνίζεται και εξουδετερώνει τις επιδράσεις της βαρφαρίνης. Το συνένζυμο Q10 θα πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς που λαμβάνουν  βαρφαρίνη, λόγω του αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης.
Το CoQ10 είναι μια κρυσταλλική σκόνη αδιάλυτη στο νερό. Η απορρόφηση ακολουθεί την ίδια διαδικασία με εκείνη των λιπιδίων και της βιταμίνης Ε, με έκκριση στο λεπτό έντερο των παγκρεατικών ενζύμων και της χολής, που διευκολύνουν την γαλακτωματοποίηση και σχηματίζονται μικκύλια που απαιτούνται για την απορρόφηση των λιπόφιλων ουσιών.  Η πρόσληψη τροφής και η παρουσία λιπιδίων διεγείρει την απέκκριση των χολικών οξέων και ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του CoQ10. Το εξωγενές CoQ10 απορροφάται από το λεπτό έντερο και απορροφάται καλύτερα εάν λαμβάνεται με ένα γεύμα. Το CoQ10 μεταβολίζεται σε όλους τους ιστούς, ενώ μια σημαντική οδός για την εξάλειψή του είναι μέσω της χολής και μέσω απέκκρισης των κοπράνων. Η αιχμή στο πλάσμα μπορεί να παρατηρηθεί 2-6 ώρες μετά την από του στόματος χορήγηση. Μια δεύτερη κορυφή παρατηρείται 24 ώρες μετά τη χορήγηση.
Τα νανοσωματίδια, τα μικροσφαιρίδια λιπιδίων και η αυξημένη διαλυτότητα στο νερό έχουν χρησιμοποιηθεί για αύξηση της διαθεσιμότητας.
Υπάρχει ιδιαίτερα πλούσια στον καρδιακό μυ, στο νευρικό ιστό και στο αίμα, αλλά και στα νεφρά και παρασκευάζεται και με βακτηριδιακή ζύμωση.
Το κρέας και τα ψάρια είναι οι πλουσιότερες πηγές του CoQ10. Επίπεδα άνω των 50 mg / kg υπάρχουν στο βοδινό, το χοιρινό και το κοτόπουλο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ φτωχότερες πηγές του CoQ10 σε σύγκριση με τους ζωικούς ιστούς. Τα φυτικά έλαια είναι επίσης πολύ πλούσια σε CoQ10. Ο μαϊντανός, το μπρόκολο, τα σταφύλια, και το κουνουπίδι είναι και αυτά πηγές του CoQ10. Τα περισσότερα φρούτα και μούρα δεν περιέχουν πολύ CoQ10, με εξαίρεση το αβοκάντο, το οποίο έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε CoQ10. Η εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη CoQ10 είναι 3-6 mg ανά ημέρα, που προέρχονται κυρίως από το κρέας. Το τηγάνισμα μειώνει την περιεκτικότητα σε CoQ10 κατά 14-32%.
10 mg τρεις φορές ημερησίως είναι αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...