Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ω3 - λιπαρά οξέα:

Η ασπίδα προστασίας που χρειαζόμαστε

Ω3 - λιπαρά οξέα: «Βόμβες» υγείας!

Ω3 - λιπαρά οξέα: «Βόμβες» υγείας!


Για να παραμείνουμε υγιείς, αρκεί να ξεκινήσουμε από το…  Ω.

Οι περισσότεροι τα αντιμετωπίζουμε ως τον… κακό δαίμονα που πρέπει να «ξορκίσουμε», παρά σαν απαραίτητο συστατικό που συμβάλει στην καλή λειτουργία του σώματος. Κι όμως, τα λίπη, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, θεωρούνται πολύτιμος σύμμαχος για την καλή υγεία και ανάπτυξη του οργανισμού, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουμε το σωστό είδος και στη σωστή ποσότητα.

Επηρεάζουν όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπινου οργανισμού, από τους χτύπους της καρδιάς μέχρι τη δυνατότητα να σκεπτόμαστε.  Αποτρέπουν την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών και βοηθούν κάθε όργανο στο σώμα μας να λειτουργεί σωστά. Χαρίζουν λαμπερό δέρμα, γερά νύχια και υγιή μαλλιά, ενώ συμβάλλουν θετικά και στην ψυχική μας υγεία.



Ωστόσο, τα «ευεργετικά» ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας, άρα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή καθώς «βοηθούν κάθε κύτταρο, κάθε ιστό και κάθε όργανο του σώματός μας να λειτουργεί σωστά, όπως τα έχει προγραμματίσει η φύση» τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Μανουσάκης. Βάζοντας, λοιπόν, λιπαρά ψάρια στο τραπέζι, καταναλώνοντας καρύδια και λιναρόσπορο στην καθημερινότητά μας, δημιουργούμε μια προστατευτική ασπίδα γύρω μας.
Πρόκειται για πραγματική «βόμβα» υγείας που δρα προστατευτικά ενάντια περισσότερων από 60 ασθενειών «από την ακμή, τον διαβήτη, τη νόσο Αλτσχάιμερ μέχρι και τον καρκίνο» τονίζει ο καθηγητής Μανουσάκης και εξηγεί:


<span itemprop="name" content="Final TV Spot Mollers"></span> <span itemprop="description" content=""></span> <span itemprop="duration" content="29"></span> <span itemprop="thumbnail" content="http://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/1_cycewjre/version/100001/acv/141"></span> <span itemprop="width" content="600"></span> <span itemprop="height" content="480"></span>

«Γνωρίζουμε ότι λόγω κληρονομικότητας κάποια άτομα είναι περισσότερο επιρρεπή σε ορισμένες σοβαρές ασθένειες γιατί, όπως διαπιστώθηκε πριν από λίγα χρόνια, κάτι τέτοιο είναι γραμμένο στα γονίδιά τους, στο DNA τους. Σύμφωνα, όμως, με την επιγενετική, τα γονίδια αυτά παραμένουν αδρανή, μέχρις ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να δραστηριοποιηθούν και να εμφανιστεί η κληρονομική ασθένεια. Με την αυξημένη όμως κατανάλωση Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να καθυστερήσει ή, ακόμη, και να αποτραπεί η δραστηριοποίηση ορισμένων γονιδίων και να αποφύγουμε την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, οι αρθρίτιδες, ο διαβήτης, ο καρκίνος κ.ά. Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει πάντα στο διαιτολόγιό μας επάρκεια Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, επειδή ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να τα συνθέτει από άλλες ουσίες, αλλά είναι υποχρεωμένος να τα προμηθεύεται αποκλειστικά από τις τροφές. Για να εξασφαλίσει, όμως, κάποιος την απαραίτητη επάρκεια χρειάζεται να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προερχόμενα ιδίως από λιπαρό ψάρι ή μουρουνέλαιο, δευτερευόντως δε από άλλες τροφές, όπως τα αυγά, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και ορισμένα λαχανικά με πράσινα φύλλα.



Δυστυχώς η σύγχρονη καθημερινότητα που κατακλύζεται από στρες και άγχος σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, συνδράμουν ώστε να έχουμε ανεπάρκεια Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να «αλιευθούν» από άλλες πηγές, όπως τα συμπληρώματα.

Τα συμπληρώματα

«Τα συνήθη συμπληρώματα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι κυρίως τα ιχθυέλαια μέσα σε ειδικά φιαλίδια ή σε κάψουλες. Το πιο γνωστό ιχθυέλαιο είναι το λάδι που παίρνουμε από το ήπαρ του ψαριού μουρούνα, το γνωστό μουρουνέλαιο, το οποίο είναι πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αλλά και βιταμινών Α και D» υπογραμμίζει ο κ. Μανουσάκης και συνεχίζει: «Το μουρουνέλαιο, όμως, έχει άσχημη μυρωδιά και γεύση. Ειδικά για τα παιδιά διατίθενται μουρουνέλαια τα οποία έχουν υποστεί ήπια επεξεργασία και έχουν προστεθεί σ’ αυτά φυσικές ουσίες, οι οποί ες τους δίνουν γεύση λεμονιού ή φρούτων. Επίσης, διατίθενται στο εμπόριο, από σοβαρές εταιρείες, ζελεδάκια τα οποία έχουν ευχάριστη γεύση φρούτων, χωρίς τεχνητά χρώματα ή τεχνητές γλυκαντικές ύλες».

Βάζοντας λοιπόν στο τραπέζι μας το μουρουνέλαιο καλύπτονται οι συστάσεις κατανάλωσης Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ταυτόχρονα αποκτούμε έναν «θησαυρό» που θωρακίζει την υγεία μας.



Ιδιότητες

-Εκτός από Ωμέγα-3 το μουρουνέλαιο περιέχει και βιταμίνη A που είναι πολύ σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μουρουνέλαιο που να μην περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α (πολύ πάνω από 1000IU)προς αποφυγή παρενεργειών εάν η χρήση είναι συνεχής.

-Περιέχει επίσης βιταμίνη D, που και αυτή συμβάλλει στη διατήρηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στα σωστά επίπεδα στο αίμα, με αποτέλεσμα γερά οστά.



Πού ωφελεί

Καρδιακές παθήσεις

Προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει το μέγεθος των αθηρωμάτων που αποφράσσουν τις αρτηρίες και την αρτηριακή πίεση.

Παιδιά

Το μουρουνέλαιο μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τα προστατεύει από ασθένειες και τους παρέχει σημαντικές θρεπτικές ουσίες και λιπαρά οξέα. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης των παιδιών, το μουρουνέλαιο είναι σημαντικό για υγιή οστά και δόντια.

Μαλλιά και δέρμα

Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Το μουρουνέλαιο εφαρμόζεται και τοπικά, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων.

Αρθρώσεις & Οστεοαρθρίτιδα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που αποτελούν κύριο συστατικό του μουρουνέλαιου, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε τμήματα αρθρώσεων γονάτων από άτομα που είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική.



Ραχίτιδα και οστεομαλακία

Πρόκειται για δύο διαταραχές που οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης D και έχουν ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται αδύναμα και μαλακά και να κινδυνεύουν από κατάγματα. Η οστεομαλακία αναπτύσσεται σε ενήλικες, ενώ η ραχίτιδα σε παιδιά. Το μουρουνέλαιο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά της ασθένειας.

Όραση

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να προλάβει τα προβλήματα όρασης που δημιουργούνται με το πέρασμα των χρόνων.

Κατάθλιψη

Σε μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και της παρατεταμένης έλλειψης φυσικού φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες, τη Νορβηγία, έχει διαπιστωθεί ότι όσοι κατανάλωναν συχνά μουρουνέλαιο ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και ότι η τάση αυτή ήταν ευθέως ανάλογη με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο χρησιμοποιούσαν μουρουνέλαιο. Από τους επιστήμονες υποστηρίζεται ότι καθημερινή λήψη μουρουνέλαιου (μέχρι μια κουταλιά σούπας) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...