Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Τα 10 “γλυκά” οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Τα 10 “γλυκά” οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Τα 10 “γλυκά” οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου
Τα 10 «γλυκά» οφέλη της μαύρης σοκολάταςΓλυκιά, νόστιμη και με θρεπτικά στοιχεία, η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ο πιο ευεργετικός «εθισμός», καθώς οδηγεί κατευθείαν προς την καλή υγεία. Μετά από ένα πιεστικό 24ωρο στο γραφείο, μια μπάρα μαύρης σοκολάτας αποτελεί την ιδανική λύση για ενέργεια, λιγότερο άγχος και «κοφτερό» μυαλό. Οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της California συστήνουν την υγιή σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο… αρκεί, βέβαια, να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες λόγω των υψηλών ποσοστών της σε λιπαρά και ζάχαρη! Παρακάτω θα βρείτε 10 λόγους για να πείτε «ναι» στη μαύρη σοκολάτα.
«Απογειώνει» τη διάθεση… στα ύψη!
Η γεύση της ανεβάζει τη διάθεση και οδηγεί προς την ευτυχία… χάρη στις ενώσεις που πρωταγωνιστούν στα συστατικά της! Η φαινυλαιθυλαμίνη της μαύρης σοκολάτας, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία του αισθήματος της ευτυχίας, απελευθερώνει τις ενδορφίνες στο σώμα και εμποδίζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου να προκαλέσουν το συναίσθημα του πόνου και του άγχους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελβετοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όσοι τρώνε μαύρη σοκολάτα έχουν μειωμένα επίπεδα στρες και αρκετή ενέργεια λόγω καφεΐνης.
Κλείνει την πόρτα στον καρκίνο και το διαβήτη
Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τον «υπεύθυνο» για τις βλάβες των κυττάρων και τη γήρανση. Γι’ αυτό, καταναλώστε μια μπάρα μαύρης σοκολάτας την ημέρα, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο κάθε είδους! Παράλληλα, είναι ικανή να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2, καθώς τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων και ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα, Ιταλική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της L' Aquila απέδειξε ότι όσοι τρώνε λίγη μαύρη σοκολάτα για 15 μέρες, βλέπουν τα επίπεδα ινσουλίνης να πέφτουν σχεδόν κατά 50%.
Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού
Σουηδική μελέτη του 2011 σε περισσότερες από 31.000 γυναίκες απέδειξε ότι όσοι τρώνε περισσότερα από 45 γρ. μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα για εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο κατά 20%. Ακόμα και ένα «τετράγωνο» μαύρης σοκολάτας την ημέρα μειώνει την αρτηριακή πίεση και την «κακή» χοληστερόλη κατά 39%, σύμφωνα με έρευνες, ενώ παράλληλα, τα φλαβονοειδή της σοκολάτας καταπολεμούν τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα και οδηγούν προς την υγεία του εγκεφάλου.
Οδηγεί προς τη μακροζωία, τις βιταμίνες και τα μέταλλα
Η Jeanne Louise Calment έζησε μέχρι την ηλικία των 122 και είχε ως συνήθεια να τρώει ένα κιλό σοκολάτα την εβδομάδα. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα στην πραγματικότητα προσθέτει δυο χρόνια ζωής… αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο! Ωστόσο, η πλειοψηφία των προϊόντων, που βρίσκονται στην αγορά, έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν χάσει τα υγιή συστατικά του κακάο. 
Πιο συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο που λειτουργούν ως η «ασπίδα» της υγείας.
Τα 10 «γλυκά» οφέλη της μαύρης σοκολάτας 
Μετατρέπει το μυαλό σε… πιο κοφτερό και δυνατό!
Την επόμενη φορά που αισθανθείτε πίεση στο γραφείο, φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα για να ενισχύσετε τη δύναμη του μυαλού σας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Nottingham, οι φλαβονόλες του κακάο αυξάνουν τη ροή του αίματος στα κύρια μέρη του εγκεφάλου για περίπου δυο-τρεις ώρες, βελτιώνοντας έτσι άμεσα τις επιδόσεις του. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σοκολάτας στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη διατροφή περισσότερων από 2.000 ατόμων άνω των 70 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν αρκετή μαύρη σοκολάτα, κόκκινο κρασί και τσάι είχαν υψηλότερα σκορ στα γνωστικά τεστ.
 
«Κόβει» την όρεξη στο στομάχι
«Οι φυτικές ίνες της μαύρης σοκολάτας είναι ικανές να σας «κόψουν» την όρεξη και να σας φέρουν το αίσθημα της πληρότητας», αναφέρει ο δρ. David Katz, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο Yale στη “Huffington Post”. Και όμως, η μαύρη σοκολάτα θεωρείται το «κόλπο» για να μειώσετε την επιθυμία για περισσότερα γλυκά, αλμυρά ή λιπαρά τρόφιμα. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης λειτουργεί πολύ καλύτερα από το γάλα όσον αφορά την όρεξη…
 
Απαλύνει το βήχα κατά το κρυολόγημα
Εάν ψάχνετε τον πιο νόστιμο τρόπο για να σταματήσετε το βήχα… δοκιμάστε μαύρη σοκολάτα! Η θεοβρωμίνη, ένα από τα συστατικά της, μειώνει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, δηλαδή του τμήματος του εγκεφάλου που προκαλεί τον αντανακλαστικό βήχα. Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνεύμονα στο Λονδίνο ισχυρίζεται ότι η ουσία μπορεί να μειώσει το βήχα εξίσου καλά με την κωδεϊνη, ένα αντιβηχικό φάρμακο, με τη διαφορά, όμως, ότι η πρώτη δεν συνοδεύεται από παρενέργειες, όπως είναι η υπνηλία.
 
Προστατεύει την επιδερμίδα σας από τον ήλιο
Τα φλαβονοειδή προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι εάν κάποιος καταναλώνει μαύρη σοκολάτα για τρεις μήνες, τότε το δέρμα είναι δυο φορές λιγότερο ευαίσθητο κάτω από τον ήλιο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε το αντηλιακό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...