Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015


asthmaΤο άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλεί φλεγμονή και στένωση στους αεραγωγούς δυσχεραίνοντας την αναπνοή. Η κατάσταση αυτή προκαλεί συριγμό, δύσπνοια και δυσφορία στο στήθος. Δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Ορισμένες βιταμίνες μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες στη θεραπεία του. Ανακαλύψτε λοιπόν ποιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άσθματος και που θα τις βρείτε.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική βιταμίνη που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά το σώμα μας να χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Κ. Αν και η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος, η χορήγηση συμπληρωμάτων της εν λόγω βιταμίνης, δεν φαίνεται να επιφέρει καμία διαφορά σε άτομα με άσθμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Thorax”.
Άσθμα: Οι βιταμίνες που δίνουν ανάσα

Οι ειδικοί επισημαίνουν όμως ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης Ε στο άσθμα. Οι ερευνητές πάντως  από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ παρατήρησαν ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εδκηλώσουν άσθμα. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών είναι οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα.

Βιταμίνη C

Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει τη βιταμίνη C, επομένως πρέπει να προσλαμβάνει τακτικά επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων. Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που δημιουργείται σε μια αλλεργική αντίδραση, όπως π.χ. συμβαίνει στο αλλεργικό άσθμα. Στο πλαίσιο μελετών διαπιστώθηκε επίσης ότι η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση των αεραγωγών ανοικτών.
Άσθμα: Οι βιταμίνες που δίνουν ανάσα

Μερικοί ασθενείς με άσθμα μάλιστα έχουν αναφέρει ότι παρουσίαζαν λιγότερο συριγμό, όταν η διατροφή τους περιλάμβανε πολλά φρούτα πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ακόμη ότι η C αποτελεί ένα φυσικό αντισταμινικό το οποίο μπλοκάρει την απελευθέρωση ισταμίνης, που δημιουργεί τα αναπνευστικά προβλήματα. Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και οι φράουλες.

Βιταμίνη Β 12

Η βιταμίνη Β 12, που ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του RNA και του DNA, βοηθά στην ρύθμιση της παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Άσθμα: Οι βιταμίνες που δίνουν ανάσα

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το πανεπιστήμιο του Maryland, μολονότι δεν υπάρχουν ακόμη κλινικές ενδείξεις για τα οφέλη της βιταμίνης Β 12 στη θεραπεία του άσθματος, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της B12 και της μείωσης των χρόνιων συμπτωμάτων της συγκεκριμένης πάθησης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το κατά πόσο η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι κατάλληλη για την περίπτωση σας.

Βιταμίνη D

Η έλλειψη της βιταμίνης D είναι πιθανό -σύμφωνα με τους ειδικούς- να οδηγήσει σε άσθμα, καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος μειώνοντας την φλεγμονή των πνευμόνων.
Άσθμα: Οι βιταμίνες που δίνουν ανάσα

Η βιταμίνη D συντίθεται από τον ίδιο τον οργανισμό με τη βοήθεια του ήλιου. Επειδή όμως τώρα το χειμώνα δεν υπάρχει πάντα αρκετή ηλιοφάνεια ή δεν βγαίνουμε τόσο συχνά στον ήλιο, καλό είναι να φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε την συγκεκριμένη βιταμίνη από τη διατροφή μας. Τη βιταμίνη D θα τη βρείτε στο συκώτι, τα ιχθυέλαια, τον κρόκο του αυγού, τη ρέγκα, το σολομό, και τον τόνο.

Μαγνήσιο

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει κάποια σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και άσθματος. Στο βρογχικό άσθμα, οι μύες γύρω από τους αεραγωγούς συστέλλονται, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να φθάνει λιγότερο οξυγόνο στους πνεύμονές. Για τη σύσπαση των μυϊκών ιστών της περιοχής είναι απαραίτητα ορισμένα ανόργανα συστατικά όπως το μαγνήσιο.
Άσθμα: Οι βιταμίνες που δίνουν ανάσα

Χωρίς επαρκή επίπεδα μαγνησίου, οι μύες είναι περισσότερο ευάλωτοι όταν εκτίθενται σε κάποιο αλλεργιογόνο. Μερικά υγιεινά τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο είναι το σπανάκι, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Σε γενικές γραμμές πάντως τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, περιέχουν και περισσότερο μαγνήσιο.
Πηγή: PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...