Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Σ Υ Κ Ο !

syko-to-frouto-toy-kalokairioy

Σύκο. Το φρούτο του Αυγούστου

Το φρούτο αυτό έχει φυσική γλυκιά γεύση και αποτελεί ένα δροσερό επιδόρπιο ενός καλοκαιρινού γεύματος.
Το σύκο είναι το μεσογειακό, σήμα κατατεθέν του Αυγούστου. Το φρούτο αυτό έχει φυσική γλυκιά γεύση και πολύ συχνά αποτελεί ένα δροσερό επιδόρπιο ενός καλοκαιρινού γεύματος.

Σύκο. Το φρούτο του Αυγούστου

Αποτελεί πλούσια πηγή νερού και φυτικών ινών. Το 80% του καρπού του είναι νερό, ενώ τα 4 γρ από τα 3-5 σύκα νωπά ή αποξηραμένα, είναι φυτικές ίνες.
Σημαντική είναι η παρουσία καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, αντιοξειδωτικών, και ειδικότερα πολυφαινολών, και σακχάρων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 100 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων περιέχουν υπερδιπλάσια ποσότητα ασβεστίου (250mgr) από 100ml γάλα (118mgr).
Ο καρπός αυτός εμπλουτίζεται και από μικρές ποσότητες βιταμινών Α, Β και C, ενώ δεν περιέχει ποσότητες αλατιού, χοληστερόλης ή λίπους.

H διατροφική αξία του σύκου

Διατροφική αξία σύκου
ανά 100γρ
ΞηρόΝωπό
Ενέργεια217 kcal41 kcal
Σάκχαρα55-60 gr9,5 gr
Φυτικές ίνες6,7 gr2,5 gr
Όλα τα παραπάνω δεδομένα συντελούν στην υγεία του σώματός μας με διάφορους τρόπους.

Το σύκο

  • Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Δρα χωνευτικά, διουρητικά και υπακτικά, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εφόσον οι φυτικές του ίνες παρασύρουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους.
  • Το παραπάνω γεγονός παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω της μειωμένης απορρόφησης των βλαβερών λιπαρών οξέων.
  • Αποτελεί αλκαλική τροφή, γεγονός που βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του σώματος.
  • Αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου, εφόσον το φορτίζει με σάκχαρα.
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
  • Δρα προστατευτικά στο δέρμα.
  • Ανακουφίζει το άσθμα, τα βρογχικά, τη φαρυγγίτιδα και τις διαταραχές της εμμηνόπαυσης.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Το ασβέστιο που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Η κολλώδης ουσία που βρίσκεται στη σάρκα του έχει τη δυνατότητα να μαλακώνει τον πονόλαιμο.
  • Ενισχύει την προσπάθεια και τη διαδικασία μείωσης του σωματικού βάρους.
  • Βοηθά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
Να τονίσουμε ότι η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο από παχύσαρκα άτομα, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος και με μεταβολικό σύνδρομο.
Το σύκο έχει την ικανότητα να επιδεινώνει καταστάσεις ευερέθιστου εντέρου και γαστρεντερικών παθήσεων λόγω των μικρών σπόρων και των πολλών φυτικών ινών.
Χρειάζεται λοιπόν να καταναλώνουμε το σύκο στην εποχή του αλλά με φειδώ.
Ευστρατία Κοντορουχά
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...