Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Μαύρη σοκολάτα: Βελτιώνει το περπάτημα μετά τα 60…


Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει το περπάτημα των ατόμων που έχουν «κλείσει» τα 60 έτη ηλικίας και υποφέρουν από προβλήματα στις αρτηρίες των ποδιών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης ανέδειξαν ότι ο γλυκός πειρασμός μάχεται την περιφερειακή αρτηριοπάθεια (PAD), μια καρδιαγγειακή ασθένεια που προκαλεί στένωση των αρτηριών στα πόδια, πόνο, κόπωση και κράμπες. Με άλλα λόγια, μια μπάρα μαύρης σοκολάτας -σε αντίθεση με τη σοκολάτα γάλακτος- είναι ικανή να βοηθήσει τους πιο «μεγάλους» να περπατήσουν… μέχρι και δυο ώρες παραπάνω!
Στο πείραμα συμμετείχαν 14 άντρες και 6 γυναίκες, ασθενείς ηλικίας 60 έως 78 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες πάνω στο διάδρομο γυμναστικής… για μια φορά το πρωί και μια μετά την κατανάλωση 40 γρ. μαύρης σοκολάτας ή σοκολατούχου γάλακτος. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το να αποδειχθεί ότι οι πολυφαινόλες του κακάο μειώνουν τη βλάβη των ιστών και βελτιώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα, με αποτέλεσμα οι εθελοντές να περπατούν χωρίς βοήθεια ή υπερβολική κόπωση.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την κατανάλωση σοκολάτας, οι συμμετέχοντες περπατούσαν περίπου 11 μέτρα παραπάνω και κατά 17 δευτερόλεπτα περισσότερο σε σύγκριση με το περπάτημα των πρωινών ωρών. Παράλληλα, καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε σε όσους προτίμησαν το σοκολατούχο γάλα. «Μπορεί οι βελτιώσεις στο περπάτημα να θεωρούνται σχετικά μικρές, αλλά έχουν σημασία για την ποιότητα ζωής ενός ασθενή με PAD», εξηγεί ο δρ Lorenzo Loffredo, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Και όλα αυτά, όταν περίπου ένα στα πέντε άτομα, ηλικίας 70 ετών που ζει στις δυτικές χώρες, επηρεάζεται από τη νόσο PAD...
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μαύρη σοκολάτα διαθέτει κατά 85% κακάο, ενώ η σοκολάτα γάλακτος μόνο 30%. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνα ισχυρίζεται ότι οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας λειτουργούν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οργανισμού. Πάντως, οι Ιταλοί ερευνητές απέδειξαν, επίσης, ότι όσοι έλεγαν «ναι» στη γλυκιά σοκολάτα είχαν υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου, ενός αερίου που βελτιώνει τη ροή του αίματος και χαμηλότερο οξειδωτικό στρες.
«Οι πολυφαινόλες είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες και ίσως θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτελέσουν κομμάτι μιας νέας θεραπείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τις καρδιάς, της πίεσης και των αρτηριών», αναφέρει ο δρ. Francesco Violi, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Sapienza. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική για την υγεία μας… με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο!
*Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...