Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015


Βρώμη και χοληστερίνη




Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με ευεργετική δράση στη μείωση της χοληστερίνης.
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, από πολλές μελέτες, ότι η πρόσληψη των προϊόντων βρώμης ή του πίτουρου βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Η διατροφική αξία της βρώμης
Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιοτίνη και φυλλικό οξύ και σε βιταμίνες Ε και Κ. Τα μέταλλα που περιέχει είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Οι φυτικές ίνες της βρώμης είναι κυρίως διαλυτές (διαλύονται στο νερό) και είναι αυτές που συνδέονται με την υποχοληστερολαιμική δράση της. Συγκεκριμένα, η βρώμη είναι πλούσια στην διαλυτή ίνα β-γλυκάνη, που τη βρίσκουμε επίσης στο σιτάρι, στο ρύζι, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).
Η β-γλυκάνη συναντάται κυρίως στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων και έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ένα είδος ζελατίνης, μέσα στο έντερο, που δεσμεύει την χοληστερόλη μειώνοντας έτσι την απορρόφησή της από το έντερο και να δεσμεύει τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, η β-γλυκάνη συνδέεται με τη μείωση της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, αναστέλλοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνθεση της χοληστερόλης.
Ποια είναι η πιθανή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η β-γλυκάνη της βρώμης μπορεί να μειώσει τόσο τη συνολική όσο και τα πιο επιβλαβή επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Φαίνεται να έχει μια επίδραση δόσης-απόκρισης, με άλλα λόγια όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη της β-γλυκάνης τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της συνολικής και της LDL χοληστερόλης. Μια βέλτιστη πρόσληψη θεωρούνται τα 3 γραμμάρια β-γλυκάνης βρώμης ή περισσότερο ανά ημέρα, που μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης 2-4 μερίδων των προϊόντων με βάση τη βρώμη π.χ. δημητριακά πρωινού, ψωμιού και κράκερ κάθε μέρα. Σε κλινικές δοκιμές αυτή η επίδραση παρατηρείται εντός 4 εβδομάδων από την έναρξη της λήψης των προϊόντων με βάση τη βρώμη. Μία μείωση κατά 5% της συνολικής και της LDL χοληστερόλης μπορεί να είναι δυνατή με την κατανάλωση όλων των μορφών της βρώμης εξασφαλίζοντας καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
Οι καλύτερες συμβουλές για να πάρετε τη βρώμη σας:
  • Αντικαταστήστε μέρος του άλευρου στα μπιφτέκια με πλιγούρι βρώμης.
  • Δοκιμάστε να αναμείξετε μια κουταλιά της σούπας βρώμη στη σούπα σας, για να δώσετε πιο κρεμμώδη υφή
  • Καταναλώστε 2 παξιμάδια βρώμης με τυρί με χαμηλά λιπαρά ως ενδιάμεσο σνακ
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπωλ γάλα και δημητριακά βρώμης
  • Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βρώμη στο ρόφημα τύπου “smoothie» με φρούτα που φτιάχνετε στο μπλέντερ.
  • Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας βρώμη στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά που τρώτε το πρωί ή το απόγευμα.
  • Φτιάξτε τη δική σας μπάρα βρώμης (flapjack) με φρούτα π.χ. μπανάνα, κράνπερις και νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, καστανή ζάχαρη και μέλι.

Πηγή: http://www.kalikardia.gr/pitouro-bromis-kai-cholisterini/

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

13 τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

13 τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία, καθώς βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr
Κατ’ αρχάς, πόσο μαγνήσιο χρειαζόμαστε;

Το 60% του μαγνησίου βρίσκεται στα οστά μας, το υπόλοιπο στους ιστούς και περίπου το 1% βρίσκεται στο αίμα. Οι ενήλικες άνδρες πρέπει να λαμβάνουν 400 mg, ενώ οι γυναίκες 310 mg καθημερινά. Μετά την ηλικία των 30, αυτές οι ποσότητες ανεβαίνουν στα 420 και 320 mg αντίστοιχα. Ενώ πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες ποσότητες, ας μην τρέξουμε να αγοράσουμε συμπληρώματα αμέσως. Αντιθέτως, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ώστε να τα συμπεριλάβουμε πιο συχνά στη διατροφή μας.
Αμύγδαλα
Περιέχουν 105 mg στο ¼ μιας κούπας. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα μάτια, καθώς σε πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μια καλή ιδέα είναι να ρίξουμε μερικά σε μια πράσινη σαλάτα, για να την κάνουμε πιο χορταστική.
Σουσάμι
30 γραμμάρια ψημένο σουσάμι περιέχουν 101 mg μαγνησίου, και είναι επίσης γεμάτα με ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης και σπέρματος στον άνδρα. Θα νοστιμίσει πολύ το κρέας ή την σαλάτα σας.
Ηλιόσποροι
Στο ¼ της κούπας, οι ηλιόσποροι περιέχουν 128 mg μαγνησίου, καθώς και αρκετά μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, για την καλή υγεία των οστών. Έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, που βοηθούν στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης. Είναι ένα πολύ νόστιμο σνακ, αλλά προσοχή στα συσκευασμένα, καθώς περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αλατιού. Αγοράστε καλύτερα ωμούς, και είτε προσθέστε τους στην σαλάτα σας, ή ψήστε τους.
Μπανάνες
Μία μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει 33 mg μαγνησίου. Επίσης, οι μπανάνες είναι από τις καλύτερες πηγές για κάλιο, και υπάρχουν κυριολεκτικά ατέλειωτοι τρόποι για να τις απολαύσουμε. Αναμείξτε τις σε ένα smoothie, κομμένες σε ένα μπολ με δημητριακά…
Κάσιους
¼ μιας κούπας με κάσιους μας προσφέρει 89 mg μαγνησίου, καθώς και σχεδόν 10% της καθημερινής μας δόσης σιδήρου. Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, μπορούν να συμπεριληφθούν σχεδόν σε κάθε συνταγή και να της δώσουν ιδιαίτερη γεύση.
Τόφου
Μισή κούπα από την χορτοφαγική εναλλακτική πρωτεΐνης, που ακούει στο όνομα τόφου, μας προσφέρει 37 mg μαγνησίου, όπως και μια καλή δόση σιδήρου. Το καλό με το τόφου είναι πως μπορεί να πάρει τη γεύση αυτού στο οποίο το μαγειρεύουμε, οπότε δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θέλετε να φτιάξετε μοσχάρι, χωρίς το ζωικό λίπος.
Κολοκυθόσποροι
30 γραμμάρια από τα νόστιμα αυτά σποράκια μας δίνουν 74 mg μαγνησίου, όπως και εκπληκτικές ποσότητες φυτικών ινών. Και δεν σταματάει εκεί: αρκετά υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά και πρωτεΐνες, κάνουν αυτό το σνακ εξαιρετική επιλογή όταν θέλουμε να τσιμπολογήσουμε.
Λιναρόσπορος
Μια κουταλιά μόνο της σούπας από αυτά τα υγιεινά για την καρδιά σπόρια περιέχει 40 ολόκληρα mg μαγνησίου. Παράλληλα, τα λιπαρά ωμέγα-3, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, τα καθιστούν πολύ καλή επιλογή για να προσθέσουμε στο γιαούρτι μας. Προσοχή: αγοράστε τα αλεσμένα, αλλιώς δεν θα απορροφήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Αποβουτυρωμένο γάλα
Μία κούπα γάλα περιέχει 27,8 mg μαγνησίου. Έχουμε μάθει να αγαπούμε το γάλα από τότε που ήμασταν παιδιά, και ο λόγος είναι καλός: μας προσφέρει το 1/3 της καθημερινής ποσότητας ασβεστίου που χρειαζόμαστε για να είναι υγιή τα οστά μας, καθώς και κάλιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β-12.
Βρώμη
Μία κούπα μαγειρεμένη βρώμη περιέχει 57,6 mg μαγνησίου, καθώς και φυτικές ίνες, κάλιο και τα πολύ χρήσιμα λιπαρά ωμέγα-3. Αποτελεί πολύ σωστή επιλογή για πρωινό, μαζί με φρούτα.
Μπρόκολο
Μισή κούπα μαγειρεμένο μπρόκολο μας προσφέρει 51 mg μαγνησίου, αλλά τα οφέλη του δεν σταματούν εκεί. Από τα πλέον γνωστά superfoods, το μπρόκολο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C και από τα πορτοκάλια, και έχει αποδειχθεί πως κατέχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Για να κερδίσουμε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχει να μας προσφέρει, καλύτερα να το φάμε ωμό, ή στον ατμό, μαζί με μερικές νόστιμες ντομάτες.
Καλαμπόκι
Πολλοί λένε πως το καλαμπόκι είναι απαγορευτικό για τη δίαιτα, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, αλλά τα υπέρ του ξεπερνούν τα (υποτιθέμενα) κατά: 33 mg μαγνήσιο ανά καλαμπόκι, φυτικές ίνες, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, καθώς και φυτικές πρωτεΐνες. Για να καρπωθείτε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να ριψοκινδυνέψετε την διατροφή σας, αποφύγετε τους τρόπους μαγειρέματος που περιέχουν βούτυρο και αλάτι. Αντί αυτού, αλείψτε το καλαμπόκι σας με λίγο λάδι, και ψήστε το στο γκριλ για μια ενδιαφέρουσα γεύση.
Αρακάς
48 mg μαγνησίου σε μία κούπα αρακά, και έχουμε σχεδόν ολόκληρη την προτεινόμενη ημερήσια δόση μας σε βιταμίνη C. Και ταιριάζει παντού: στην σαλάτα, με το κρέας, σαν σούπα ή σαν συνοδευτικό στα ζυμαρικά!

Το θαυματουργό κουρκουμέλαιο! Λάδι απο κουρκουμά! 10 συνταγές!


Λάδι κουρκουμά η κουρκουμέλαιο. Θαυματουργό! Για τις ουλές της ακμής, τους πόνους, την αλωπεκία και την ξηρότητα! Συνταγές

Το λάδι κουρκουμά, μαζί με το λάδι τζίντζερ είναι τα 2 ιδανικά λάδια για να τραβήξετε τον πόνο απο το σώμα σας. Ο κουρκουμάς, με τις γνωστές αποτοξινωτικές του ιδιότητες προσφέρει ανακούφιση σε ένα σώμα που πονάει. Εφαρμόζετε μόνο του η σε ανάμιξη με άλλα θεραπευτικά λάδια γι αυτό το σκοπό.
Όμως συμβάλει υπέροχα και στην ομορφιά με λύσεις που δεν φαντάζεστε μέσα απο δοκιμασμένες συνταγές. Το κουρκουμέλαιο έχει δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί ως προϊόν ομορφιάς επί αιώνες. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα σχετικά με τα οφέλη του στην γυναικεία επιδερμίδα αλλά φυσικά και στην αντρική.
 Είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ακμής χάρη στις αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του, που καταπολεμούν τα σπυράκια. Όχι μόνο βοηθά να καθαρίσει τα σημάδια της ακμής αλλά καταστέλλει και τη φλεγμονή, καθώς μειώνει την έκκριση λαδιού από τους σμηγματογόνους αδένες 

Συνταγή 1: Για τα σημάδια της ακμής:
 εφαρμόστε δυο κουταλιές κουρκουμέλαιο και αφήστε για 15 λεπτά. Κατόπιν ξεπλένετε το πρόσωπο. Εάν εφαρμόσετε για ένα μήνα θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα καθώς το κουρκουμέλαιο ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, μια λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες. 

Συνταγή 2: Για λιπαρό δέρμα, κάνετε μια πάστα με ανάμειξη 1 ½ κουταλιά της σούπας σκόνη σανταλόξυλου και μια κουταλιά κουρκουμέλαιο με 3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού και  εφαρμόστε το πρόσωπό σας. Αφήστε το για 10 έως 15 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. 
Συνταγή 3: Αν έχετε ξηρό δέρμα, μπορείτε να κάνετε μια μάσκα προσώπου με συνδυασμό 1 ασπράδι αυγού, 2 σταγόνες ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού και ροδόνερο και μια κουταλιά της σούπας κουρκουμέλαιο. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ξηρές περιοχές όπως το πρόσωπο, το λαιμό, τους αγκώνες και τα γόνατα. Αφήστε το να στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Το λάδι αυτό σε συνδυασμό με άλλα συστατικά είναι αποτελεσματικό στη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.
Συνταγή 4 για τις ρυτίδες: Μπορείτε να ετοιμάσετε μια μάσκα για τον σκοπό αυτό  με ανάμιξη μια κουταλιά του γλυκού κουρκουμέλαιο  και σκόνη ρυζιού με λίγο νωπό γάλα και ελάχιστο  χυμό ντομάτας και να εφαρμοστεί στο πρόσωπο και το λαιμό σας για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Αυτό θα μειώσει τις ρυτίδες, καθώς επίσης θα φωτίσει το δέρμα σας. 

Συνταγή 5: Αν έχετε μαύρους κύκλους, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά του γλυκού κουρκουμέλαιο σε 2 κουταλιές της σούπας αποβουτυρωμένο γάλα και να το εφαρμόσετε γύρω από τα μάτια σας για 20 λεπτά. Ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Αυτό είναι αποτελεσματικό στην εξάλειψη των ρυτίδων καθώς και τους μαύρους κύκλους. Όντας ένα εξαιρετικό μέσο απολέπισης, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των σημαδιών της γήρανσης.
Συνταγή 5: Για να μειώσετε τις ραγάδες μπορείτε να κάνετε μια πάστα από κουρκουμέλαιο και αλεύρι σε ίσες αναλογίες . Αυτή η πάστα μπορεί επίσης να παρασκευαστεί σε νωπό γάλα ή ακόμη και γιαούρτι. Απλώστε ομοιόμορφα στο σώμα σας και αφήστε το να στεγνώσει. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό τρίβοντας το πρόσωπό σας με απαλές κυκλικές κινήσεις.
 Συνταγή 6 για ανακούφιση από εγκαύματα αλλά και για να έχετε αντισηπτικά αποτελέσματα : εφαρμόστε ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμέλαιο μαζί με λάδι ή τζελ αλόης πάνω στο έγκαυμα και θα επουλωθεί σε χρόνο μηδέν. 

Συνταγή για 7 για μείωση της μελάγχρωσης του δέρματος..  εφαρμόστε ένα μείγμα κουρκούμη σε σκόνη και λεμόνι ή χυμό αγγούρι στην περιοχή για 20-30 λεπτά και ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Αυτό θα πρέπει να γίνεται τακτικά για ευεργετικά αποτελέσματα.

 Συνταγή 8: Για την τριχοφυία του προσώπου στις γυναίκες.. Μπορείτε να κάνετε ένα scrub προσώπου με ανάμειξη 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμέλαιο με λίγο πολτό ρεβιθιού. Εφαρμόζοντας αυτό το μείγμα στο πρόσωπό σας καθημερινά  μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Αυτή η κόλλα θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια για περίπου ένα μήνα για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
 Συνταγή 9: Για σκληρές φτέρνες…ετοιμάστε ένα μείγμα από κουρκουμέλαιο με λίγες σταγόνες καρύδας ή καστορέλαιου και απλώστε το στις φτέρνες σας. Αφήστε το να μείνει για 10-15 λεπτά πριν από το μπάνιο. Αν επιμένετε σε καθημερινή βάση, σύντομα θα έχετε απαλές και λείες φτέρνες σαν μωρού. 

Συνταγή 10:Για παθήσεις του δέρματος… ένα μείγμα από κουρκούμη σε σκόνη μαζί με λίγο γάλα, απλά θα κάνει θαύματα σε έκζεμα, ψωρίαση, φαγούρα, φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα, κοκκινίλες και γενικότερα ερεθισμούς. Επιμένετε όσο συχνά χρειάζεται, μέχρι να απομακρυνθεί το πρόβλημα.
Είναι ιδανικό για ξερά και σκασμένα χείλη. Προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών και θεραπεύει πολλά από τα προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής Αντιμετωπίζει την πιτυρίδα αν γίνει μείγμα με ελαιόλαδο. Αφαιρεί τα σημάδια της, αυξάνοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος και προάγοντας την θρέψη του θύλακα της τρίχας.  Αποτρέπει την τριχόπτωση, χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ουλώδη αλωπεκία, η οποία είναι μια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλείται από τη φλεγμονή που βλάπτει τα θυλάκια της τρίχας και εμποδίζει την ανάπτυξη νέων μαλλιών. 

Τα λάδια και τα βότανα χρησιμοποιούνται επικουρικά. Δεν λύνουν προβλήματα υγείας αλλά υποβοηθούν. Ρωτήστε τον γιατρό σας.
Λάδι κουρκουμά ή κουρκουμέλαιο απο τα μυστικά ομορφιάς
- See more at: http://www.mystikaomorfias.gr/Catalog/index.php?main_page=document_general_info&cPath=83&products_id=2732#sthash.uZzRnkDp.dpuf

φασολάκια!

Φασολάκια: Η άγνωστη θεραπευτική τους δύναμη





Τα φασολάκια είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τα οποία διαθέτουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Αποτελούν εξαίρετη πηγή βιταμίνης Κ (ένα μόλις φλιτζάνι περιέχει 154,9% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης). Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία των οστών.

Επίσης, τα φασολάκια αποτελούν πλούσια πηγή της εξίσου πολύτιμης βιταμίνης Α (χάρη στην υψηλή συγκέντρωση καροτενοειδών, ιδίως του β-καροτένιου). Και όπως θα γνωρίζετε, τα φασολάκια είναι πλούσια σε ίνες, γεγονός που σημαίνει ότι συντελούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο και θειαμίνη. Επίσης, είναι καλές πηγές φωσφόρου, ασβεστίου, νιασίνης, βιταμίνης Β6, χαλκού, πρωτεϊνών και ψευδάργυρου.

Ελάχιστα τρόφιμα μπορούν να συγκριθούν με τα φασολάκια όσον αφορά στα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, της διαβητικής καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το μαγνήσιο και το κάλιο συνεργάζονται για τη μείωση της υπέρτασης, ενώ το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β6 συντελούν στη μετατροπή της εν δυνάμει επιβλαβούς ομοκυστεΐνης σε αβλαβή μόρια. Η ομοκυστεΐνη μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων αν δεν μετατραπεί με τον σωστό τρόπο. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σχετίζονται άμεσα με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα φασολάκια περιέχουν διπλάσιο σίδηρο συγκριτικά με το σπανάκι. Αυτός ο φυτικός σίδηρος απαντάται σε ιονική, οργανική μορφή, σε αντίθεση με την τοξική σκουριά (οξείδιο του σιδήρου) που περιέχεται στα συμπληρώματα διατροφής και τα δημητριακά πρωινού. Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, ενώ αποτελεί και τμήμα των ενζυμικών διεργασιών που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό. Προκειμένου να χρησιμοποιήσει το σίδηρο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, ο οργανισμός χρειάζεται χαλκό – συστατικό το οποίο επίσης απαντάται στα φασολάκια.

Οι βιταμίνες C και Α, καθώς και ο ψευδάργυρος, προάγουν τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και διατηρούν την επιδερμίδα καθαρή χωρίς ακμή. Άλλη σημαντική ωφέλεια είναι ότι τα φασολάκια συντελούν στην τόνωση της μνήμης, χάρη στην περιεκτικότητα τους σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1).

Τα πάμπολλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα φασολάκια συντελούν στην πρόληψη πολλών παθήσεων, όπως στη νόσο Αλτσχάιμερ, στην αρτηριοσκλήρυνση, τη διαβητική καρδιοπάθεια, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το άσθμα, την αρθρίτιδα, την ακμή, τις ωτίτιδες, ακόμη και στα κρυολογήματα και στη γρίπη.

Andreas Moritz: Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής Τόμος Ι


Πηγή



Το διαβάσαμε από το: Φασολάκια: Η άγνωστη θεραπευτική τους δύναμη http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/06/blog-post_4402.html#ixzz3dywCES6e

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

10+2 τροφές γεμάτες κάλιο

10+2 τροφές γεμάτες κάλιο

Πληθώρα τροφών παρέχουν στον οργανισμό μας το κάλιο που χρειάζεται, με φυσικούς τρόπους, φυσιολογικούς ρυθμούς και στη σωστή ποσότητα. Δείτε ποιες είναι αυτές.

Το κάλιο είναι ένα από τα σημαντικά μέταλλα του οργανισμού μας και καλό είναι να γνωρίζουμε πως, όσο περισσότερο κάλιο λαμβάνουμε μέσα από την καθημερινή διατροφή μας, τόσο περισσότερο προστατεύουμε τον οργανισμό μας από την υπέρταση, τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και τα καρδιακά νοσήματα.
Στην πράξη και για να λέγεται η αλήθεια, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες ανεβάζουν τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το πολύ σημαντικό κάλιο. Το κάλιο είναι στοιχείο αναγκαίο για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων από οξειδωτικές βλάβες, ενώ εμποδίζει τα τοιχώματα των αγγείων να παχαίνουν, προστατεύοντας έτσι από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και όχι μόνο.
Επειδή όμως και για το κάλιο, υπάρχουν κάποια επιτρεπτά όρια στον οργανισμό, καλό είναι να το ελέγχουμε και να αποφεύγουμε τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων που θα ανεβάσουν αυτά τα όρια απότομα και ίσως ανεξέλεγκτα, όταν μάλιστα υπάρχει πληθώρα τροφών που μας παρέχουν το κάλιο που χρειαζόμαστε, με φυσικούς τρόπους, φυσιολογικούς ρυθμούς και στη σωστή ποσότητα.
Ακολουθούν οι τροφές που μας παρέχουν το σημαντικό αυτό μέταλλο και τις βρίσκουμε εύκολα στο μανάβη και το super market, αν δεν τις έχουμε ήδη στο ψυγείο μας.
Γλυκοπατάτες
Δεν το περιμένατε, αλλά οι γλυκοπατάτες και όχι οι μπανάνες, είναι πρώτες σε περιεκτικότητα καλίου στο διατροφικό βασίλειο. Μια γλυκοπατάτα περιέχει 694 mg καλίου και μόνο 131 θερμίδες. Εκτός από το κάλιο, προσφέρουν φυτικές ίνες, βήτα-καροτένιο και υδατάνθρακες για ενέργεια, στους τυχερούς που θα τις εντάξουν στη διατροφή τους.
Σάλτσα ντομάταςΜπορεί οι φρέσκιες ντομάτες να προτιμώνται πάντα, αλλά η αλήθεια είναι πως η ντομάτα σε σάλτσα ή πελτέ, είναι καλύτερη πηγή καλίου. Το ¼ μιας κούπας ντοματοπελτέ περιέχει 664 mg καλίου, ενώ ½ κούπα με πουρέ ντομάτας μας δίνει 549 mg του σημαντικού αυτού στοιχείου.
Τα χόρτα του παντζαριού
Τα χόρτα από τα παντζάρια που συνήθως πετάμε, καλό θα ήταν από δω και πέρα να τα μαγειρεύουμε και να τα τρώμε. Το ελαφρώς πικρό, πράσινο κομμάτι από τα τεύτλα, περιέχει 644 μγ καλίου ανά μισή κούπα. Το παντζάρι είναι σε κάθε περίπτωση ένα λαχανικό που μας προσφέρει πολλά, από φολικό οξύ μέχρι αντιοξειδωτικά και τώρα η διατροφική του αξία ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.
ΦασόλιαΤα άσπρα φασόλια είναι οι πλουσιότερη πηγή καλίου, ανάμεσα στη μεγάλη οικογένεια των οσπρίων. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η φάβα, οι γίγαντες και οι φακές δεν είναι επίσης καλές πηγές και είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλα τα όσπρια κάνουν καλό στην καρδιά και θα πρέπει να είναι βασικό κομμάτι της διατροφής μας, αν δεν είναι ήδη.
Γιαούρτι
Αρκεί να γνωρίζουμε ότι 220 γραμμάρια άπαχου γιαουρτιού περιέχουν 579 μγ καλίου και εύκολα θα το εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο και στο πρωινό μας γεύμα με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα ή θα αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα σε σάντουιτς και σαλάτες με μια σως γιαουρτιού. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει και προβιοτικά που βοηθούν σημαντικά στην υγεία του εντέρου.
ΜύδιαΣε κονσέρβα ή ακόμα καλύτερα, φρέσκα, τα μύδια όχι μόνο έχουν μπόλικο κάλιο αλλά και ακόμα περισσότερη βιταμίνη B12. Περισσότερη από κάθε άλλη τροφή για την ακρίβεια.
Δαμάσκηνα
Ο χυμός από δαμάσκηνα, μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο άλλοι χυμοί, αλλά στο θέμα του καλίου είναι από τις καλύτερες επιλογές, αφού ¾ κούπας περιέχουν 530 μιλιγκράμ καλίου και μισή κούπα κομπόστα δαμάσκηνα έχουν σχεδόν 400 μιλιγκράμ. Τα δαμάσκηνα είναι εξαιρετική τροφή, αφού δεν προσφέρουν μόνο καλή λειτουργία του εντέρου, αν και αυτό είναι το πιο γνωστό τους χαρακτηριστικό, αλλά και ενίσχυση των οστών.
ΨάριΤα σαρκώδη ψάρια, όπως είναι ο μπακαλιάρος και ο τόνος, προσφέρουν, σε όσους τα καταναλώνουν, 500 μγ κάλιο για κάθε 85 γραμμάρια. Επίσης, καλές ποσότητες καλίου προσφέρει και η πέστροφα, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως τα ψάρια δεν προσφέρουν μόνο κάλιο στον οργανισμό. Εκτός από όλα τα θρεπτικά στοιχεία οι έρευνες δείχνουν πως, όσο περισσότερο ψάρι καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο αυξάνουμε το μέσο όρο ζωής μας εξαιτίας των υγιών λιπαρών που περιέχουν, ενώ ρίχνουμε κατά 35% τις πιθανότητες θανάτου από προβλήματα στην καρδιά.
Φασόλια σόγιας
Τα ανεπεξέργαστα προϊόντα της σόγιας, όπως είναι τα φασόλια ενταμάμε, είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης και έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μισή κούπα βραστά φασόλια σόγιας, περιέχουν 500 μγ καλίου.
ΜπανάναΗ μπανάνα που όλοι καταφεύγουν, όταν οι εξετάσεις δείξουν χαμηλό κάλιο στον οργανισμό, έχει δικαιολογημένα αυτή τη φήμη, αφού μια μεσαία μπανάνα περιέχει 400 μγ καλίου. Εκτός αυτού, όπως όλες οι τροφές, που έχουν πολλά να δώσουν, έτσι και η μπανάνα παρέχει στον οργανισμό καλούς υδατάνθρακες, χορταίνει και ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού.
Γάλα
Το γάλα, αν και δεν είναι κυρίως γνωστό για την προσφορά του σε κάλιο και το καταναλώνουμε –ή δεν το καταναλώνουμε- για ένα σωρό άλλους λόγους, η αλήθεια είναι ότι περιέχει και από αυτό το σημαντικό στοιχείο που είναι το κάλιο. Εάν μάλιστα δεν σας αρέσει το σκέτο γάλα, δοκιμάστε να το καταναλώσετε σε smoothies ή milkshakes.
Χυμός πορτοκαλιού
Ένα καλό πρωινό πάντα περιλαμβάνει ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και αν τον πίνετε ήδη, τότε λαμβάνετε τουλάχιστον 355 μγ καλίου καθημερινά. Εκτός αυτού, παρέχετε στον οργανισμό σας ασβέστιο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β.

Κ Α Λ Ι Ο

Γιατί το κάλιο είναι τόσο απαραίτητο για την υγεία μας;

Ακολουθούν οι 7 λειτουργίες του καλίου που το κάνουν τόσο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, που είναι και οι λόγοι να μην το ξεχνάτε από την καθημερινή σας διατροφή.

Το κάλιο είναι ένα εκ των μεταλλικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού και την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψή του φέρνει συμπτώματα όπως είναι η κούραση, η μυική αδυναμία, τα χαμηλά αντανακλαστικά, αρρυθμίες, αναιμία, δυνατούς πονοκεφάλους, υψηλή πίεση, πόνους στο έντερο και πρησμένους αδένες.
Επειδή λοιπόν, δεν είναι και λίγες οι συνέπειες της χαμηλής κατανάλωσης καλίου, φροντίζετε να λαμβάνετε ημερησίως 3.500 mg από το θρεπτικό αυτό συστατικό, μέσω τροφών όπως είναι οι γλυκοπατάτες, τα σέσκουλα και οι μπανάνες.
Ακολουθούν οι 7 λειτουργίες του καλίου που το κάνουν τόσο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, που είναι και οι λόγοι να μην το ξεχνάτε από την καθημερινή σας διατροφή.
1. Ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα
Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, ρίχνουν και τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα προκαλώντας υπογλυκαιμία και τα δυσάρεστα συμπτώματα αυτής που είναι η εφίδρωση, η αδυναμία, οι πονοκέφαλοι, το τρέμουλο και η νευρικότητα. Αυτό που ουσιαστικά κάνει το κάλιο, είναι να διατηρεί το ζάχαρο σε σταθερά επίπεδα, εμποδίζοντας τις απότομες αλλαγές στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης και τις συνέπειες αυτών των απότομων μεταβολών. Τέλος, μια άλλη δράση του καλίου όσον αφορά το ζάχαρο είναι η μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο, που με τη σειρά του αποθηκεύεται από τους μύες ως ενέργεια.
2. Μειωμένο ρίσκο εγκεφαλικού
Μια πατάτα την ημέρα, ή όποια άλλη πηγή καλίου σας ευχαριστεί, είναι αρκετή για να ρίξετε σημαντικά τις πιθανότητες να πάθετε εγκεφαλικό στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, οι αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες του καλίου, βοηθούν τα αγγεία να είναι χαλαρά, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και μαζί με αυτό και το απαραίτητο οξυγόνο.
Η προσφορά του καλίου λοιπόν στον εγκέφαλο είναι πολύ σημαντική, αφού εξασφαλίζει την κυκλοφορία αίματος και οξυγόνου που είναι τα απαραίτητα για τις δραστηριότητες των νευρώνων και τη διεκπεραίωση των γνωστικών λειτουργιών. 3. Μυϊκή υγεία
Το περισσότερο κάλιο στο σώμα βρίσκεται στους μύες, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των μυικών συσπάσεων, στην ανάπτυξη των μυικών κυττάρων και παρέχει μεταβολική ενέργεια, που είναι σημαντική για τη δύναμη των μυών. Μια επιπλέον ευεργετική δράση του καλίου όσον αφορά τους μύες, είναι η ανακούφιση που προσφέρει στις κράμπες.
4. Πνευματική υγεία
Το κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα, μεταξύ των οποίων και η ορμόνη του άγχους, κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Όταν το σώμα βρίσκεται, λόγω διαφόρων συνθήκων, σε διαρκή κατάσταση άγχους, αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει προβλήματα όπως είναι η εξάντληση, το υπολειτουργικό ανοσοποιητικό και τα προβλήματα στον θυρεοειδή. Για να αντιμετωπίσετε αυτού του είδους τα προβλήματα, καταναλώνετε αρκετό κάλιο, ώστε να ρυθμίζονται καλύτερα οι αναλογίες στον οργανισμό. 5. Λειτουργίες ηλεκτρολύτη
Ως ηλεκτρολύτης που είναι το κάλιο βοηθά στη σωστή κυκλοφορία των υγρών σε όλο το σώμα. Η καλή κυκλοφορία των  υγρών είναι πολύ σημαντική για την  υγεία του οργανισμού, καθώς είναι βασική για τη λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Μια ακόμη εργασία των ηλεκτρολυτών, όπως είναι το κάλιο, είναι η διαβίβαση των ηλεκτρικών φορτίων, τα οποία εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Αυτή η λειτουργία του καλίου, συνδέεται και με τη μυική λειτουργία, αφού τα ηλεκτρικά φορτία βοηθούν τα νεύρα να μεταδώσουν το σήμα, ώστε να κινηθούν οι μύες.
6. Αρτηριακή πίεση
Ένας ακόμη λόγος που κάνει το κάλιο ιδανικό για την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η ικανότητά του να ρίχνει την πίεση. Η διατήρηση της πίεσης κάτω από 120/80 είναι σημαντικό βήμα, καθώς η υψηλή πίεση δεν οδηγεί μονάχα σε εγκεφαλικό, αλλά και σε πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας. 7. Γερά κόκαλα
Αν και το ασβέστιο είναι το πιο άμεσα συνδεδεμένο μεταλλικό στοιχείο με την υγεία των οστών και το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο. Το κάλιο ουδετεροποιεί το οξύ στο σώμα, ώστε να μη χρειάζεται αυτό μετά να αντλήσει ασβέστιο από τα κόκαλα. Δεδομένου λοιπόν, ότι βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στον οργανισμό, το κάλιο απομακρύνει το ενδεχόμενο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Σχετικές έρευνες μάλιστα, αναφέρουν πως η κατανάλωση καλίου, καταφέρνει ακόμα και ενίσχυση της οστικής πυκνότητας.
 

ΦΛΟΙΟΣ ΠΕΥΚΟΥ!


Αυτό είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό στον κόσμο: Εμποδίζει το σχηματισμό των κιρσών και καθαρίζει το σώμα σε λίγες μόνο ώρες!!


Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, περιλαμβανομένων εκείνων που τροφοδοτούν την καρδιά, και μειώνει το οίδημα των κάτω άκρων ....

Το Pycnogenol είναι ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από τη βιταμίνη C και την Ε. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Pycnogenol είναι 50 φορές πιο αποτελεσματικό από τη βιταμίνη Ε και 20 φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη C. Περιέχει προανθοκυανιδίνες οι οποίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά της οικογένειας των φλαβονοειδών και προέρχονται από εκχύλισμα φλοιού του πεύκου Pinus Maritima. Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και σημαντικά οφέλη για τα αγγεία και το κυκλοφορικό. Είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό και σήμερα λειτουργεί ως προστασία ενάντια σε διάφορες τοξίνες. 

Μελέτη δείχνει ότι το Pycnogenol απορροφάται ταχέως και διανέμεται σε όλο το σώμα, σε μόλις 20 λεπτά. Ενεργοποιεί επίσης την βιταμίνη C πριν την αποβολή της από το σώμα.
Το Pycnogenol χρησιμοποιείται στη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Αργεντινή και την Ελβετία, ενώ πρόσφατα άρχισε να πωλείται και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θετικές επιδράσεις του Pycnogenol:

  • Μειώνει δραματικά την ADD / ADHD
  • Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος
  • Μειώνει τη φλεγμονή του προστάτη
  • Μειώνει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία και τη ζωτικότητα των κυττάρων
  • Βελτιώνει και εμποδίζει το σχηματισμό των κιρσών και μειώνει τον κίνδυνο φλεβίτιδας
  • Μειώνει τις επιπτώσεις του στρες
  • Μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις
  • Ενισχύει τριχοειδή αγγεία, αρτηρίες, φλέβες και τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, περιλαμβανομένων εκείνων που τροφοδοτούν την καρδιά
  • Μειώνει το οίδημα των κάτω άκρων
Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ζημιά που γίνεται από τις ελεύθερες ρίζες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, διαφόρων καρκίνων, των καρδιακών παθήσεων, του Alzheimer, της νόσου του Πάρκινσον και πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών.

Ως εκ τούτου, τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού από τις ασθένειες αυτές. Υπάρχει μια θεωρία ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση, ως εκ τούτου, τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν τη γήρανση.

Η δράση των αντιοξειδωτικών

Όταν κόψετε ένα κομμάτι μήλου, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να μαυρίζει στην επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει λόγω της κανονικής διαδικασίας της οξείδωσης, η οποία εμφανίζεται σε όλα τα κύτταρα στη φύση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του σώματός μας.

Όταν το οξυγόνο έρχεται σε επαφή με τα κύτταρα, προκαλεί μια αλλαγή σε αυτά. Κάποια πεθαίνουν, και νέα εμφανίζονται στη θέση τους. Είναι κάτι φυσιολογικό και δεν αποτελεί πρόβλημα.
Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα κύτταρα καταστρέφονται και μετατρέπονται σε ελεύθερες ρίζες. "Ελεύθερες ρίζες" είναι ένας όρος που περιγράφει τα κατεστραμμένα κύτταρα που είναι προβληματικά και αποτελούν απειλή για την υγεία.
Καλούνται ''ελεύθερες'', επειδή δεν διαθέτουν σημαντικό μόριο και προσπαθούν να «κλέψουν» αυτό το μόριο από άλλα κύτταρα.

Όταν οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται, δεν σκοτώνουν τα άλλα κύτταρα για να κερδίσουν το μόριο που τους λείπει, αλλά αντ 'αυτού τα βλάπτουν, καταστρέφοντας το DNA και δημιουργώντας έτσι ένα γόνιμο έδαφος για τις ασθένειες. Το χειρότερο είναι ότι μία ελεύθερη ρίζα ζημιώνει όχι μόνο ένα κύτταρο, αλλά δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την αλυσιδωτή αντίδραση η οποία εκκινείται από τις ελεύθερες ρίζες. Διάφορα αντιοξειδωτικά δρουν με διαφορετικό τρόπο. Κάποια εμποδίζουν την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών, άλλα εμποδίζουν την εμφάνιση μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, και άλλα σταματούν την αντίδραση μόλις εμφανιστεί.

Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της κανονικής λειτουργίας των κυττάρων, ένα μικρό ποσοστό ελεύθερων ριζών δημιουργείται, και συχνά, δεν αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, διότι ελέγχονται από τα αντιοξειδωτικά που το σώμα μας παράγει φυσικά.

Μια σημαντική απειλή για την υγεία μας είναι οι ελεύθερες ρίζες από τον καπνό του τσιγάρου, την ατμοσφαιρική ρύπανση ή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ. Οι ελεύθερες ρίζες διασπούν το κολλαγόνο στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στα όργανα. Προγραμματίζουν το DNA και τα αποτέλεσμα είναι περισσότερο από 60 γνωστές ασθένειες.

Επιπλέον, η γήρανση, η φλεγμονή των μυών, των αρθρώσεων και άλλων ιστών, και η καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος, οφείλονται στις ζημιές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό σε χάλκινο δοχείο!!


xalkino-doxio

Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό σε χάλκινο δοχείο!!

Το φάρμακο της Αγιουρβέδα συνιστά το πόσιμο νερό να αποθηκεύεται σε χάλκινα δοχεία , επειδή πιστεύεται ότι ο χαλκός έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντι-καρκινικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Υπήρξαν ιατρικές μελέτες που δείχνουν τα οφέλη του πόσιμου νερού που αποθηκεύονται σε δοχεία χαλκού. Μια μελέτη που έγινε το 2012, διαπίστωσε ότι η αποθήκευση του μολυσμένου νερού σε κατσαρόλα χαλκού μέχρι και 16 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μειώνει την παρουσία επιβλαβών μικροβίων. Oi άνθρωποι πιστεύουν ότι ο χαλκός είναι η λύση για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Υπάρχει μια διαφορετική μελέτη που έδειξε ότι οι επιφάνειες του χαλκού στα νοσοκομεία σκότωσαν το 97% των βακτηρίων της ΜΕΘ που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία οδήγησε σε μείωση κατά 40% στα ποσοστά μόλυνσης.
Ο Σαντγκουρού, ένας Ινδός γιόγκι, μυστικιστής, φιλάνθρωπος είπε – «Αν κρατήσετε το νερό σε μία κανάτα χαλκού, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, το νερό παίρνει συγκεκριμένες ιδιότητες από το χαλκό που είναι κατά κύριο λόγο καλό για το συκώτι σας, αλλά και για την γενική υγεία σας.
Ποια είναι τα οφέλη;
-Πίνοντας νερό από το χάλκινο δοχείο (σε θερμοκρασία δωματίου), καθαρίζει τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα.
-Ο χαλκός είναι ένα καλό τονωτικό για το συκώτι, τη σπλήνα και τους λεμφαδένες.
-Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
-Τονώνει το μυαλό σας.
-Προϊόν μελανίνης (χρώση στα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα) στο σώμα σας.
-Βοηθάει με την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.
-Καταστρέφει επιβλαβή βακτήρια στο νερό.
-Ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
-Ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλείται από πρήξιμο των αρθρώσεων, όπως στην περίπτωση της αρθρίτιδας.
-Επιβραδύνει τη γήρανση.
-Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και τα τριγλυκερίδια.
-Οι πληγές επουλώνονται πιο γρήγορα.
Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει το νερό σε μια κανάτα χαλκού κατά τη διάρκεια της νύχτας και πιείτε το θετικά φορτισμένο νερό νωρίς το πρωί ή 2-3 φορές σε μια μέρα. Ποτέ μην βάζετε το νερό στο ψυγείο. Πλύνετε τη κανάτα του χαλκού τακτικά με φρέσκο λεμόνι .
Ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή, όπου επιλέγουμε τον καλύτερο τρόπο ζωής. Το πόσιμο εμφιαλωμένο νερό, για παράδειγμα δεν είναι μόνο επιβλαβή για το περιβάλλον, αλλά μπορεί και να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Δοκιμάστε αυτήν την πρακτική και πείτε μας τι σκέφτεστε γι “αυτό τον εναλλακτικό τρόπο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...