Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

γλυκάνισος

Ο γλυκάνισος

Ο γλυκάνισος
Για τη δυσπεψία, τον στομαχόπονο και τα αέρια
Το γλυκάνισο ή ο γλυκάνισος ή άνισο ή άνισο το τράγιο ή πιμπινέλλα ή γλυκανθίς ή καυκαλίδα ή πιμπενέλη η κοινή ή Pimpinella anisum ή πιμπινέλι το άνισο ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών (Umbelliferae).
Είναι φυτό μονοετές με ακραίες διακλαδώσεις. Τα φύλλα της βάσης είναι πλατιά, ωοειδή, ακανόνιστα οδοντωτά, ελαφρά χνουδωτά, ενώ αυτά του βλαστού είναι 3-5 πετροβόλα. Τα άνθη είναι  άσπρα ή ρόδινα και βρίσκονται σε ακραία σκιάδα. Καλλιεργείται για τους αρωματικούς καρπούς του.
Οι σπόροι του γλυκάνισου δίνουν άρωμα στα φαγητά και τα είδη αρτοποιίας.
Είναι εξαιρετικό χωνευτικό, γιατί βοηθά στην αφομοίωση των τροφών από τον οργανισμό και στην αποβολή των αερίων που φουσκώνουν το έντερο και το στομάχι.
Οι σπόροι γλυκάνισου αρωματίζουν το ούζο, τα λικέρ και τα τονωτικά φάρμακα.
Τα φύλλα γλυκάνισου αρωματίζουν σούπες, σαλάτες, χορτόπιτες και άλλες πίτες.
Το αιθέριο λάδι του χρησιμοποιείται σε σαπούνια και οδοντόκρεμες.
Είναι ηρεμιστικό τσάι.



Χρήσιμα μέρη γλυκάνισου
Οι σπόροι, τα φύλλα και το αιθέριο λάδι του. Χρησιμοποιούνται και οι ρίζες.
Καλλιεργείται στις μεσογειακές χώρες και βρίσκεται σε όλα τα νησιά. Μπορείτε να φυτέψετε λίγους σπόρους σε μια γλάστρα την άνοιξη. Το φυτό ανθίζει το καλοκαίρι και ζει 1 χρόνο. Το κόβετε, ξεραίνετε τα φύλλα του πριν ανθίσει και τα έχετε το χειμώνα. Οι σπόροι μαζεύονται το φθινόπωρο και φυλάγονται σε ξηρό μέρος σε γυάλινο δοχείο σκούρο, μακριά από το φως. Οι άσπαστοι σπόροι αλέθονται σε μίξερ.

Δραστικές ουσίες γλυκάνισου
Χολίνη και αιθέριο λάδι από ανθεόλη, ανηθόλη, εστραγόλη, στεαρίνη, χλωροφύλλη, ασβέστιο, λιπαρό λάδι, λευκωματούχες ενώσεις, αζωτούχες ενώσεις, σάκχαρα, βλέννα, κετόνες, οργανικά οξέα, ανόργανα άλατα, μεθυλχαβικόλη, ανισοκετόνη, τερπίνη και ρητίνες.


Ιδιότητες κι ενδείξεις γλυκάνισου
Οι σπόροι του γλυκάνισου έχουν αποχρεμπτικές, αντισηπτικές, σπασμολυτικές, εφιδρωτικές, αντιπυρετικές, αντιφυσιτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Σαν αφροδισιακό βοηθά να ξεπεραστούν τα σεξουαλικά προβλήματ που οφείλονται σε ψυχολογικά προβλήματα.
Το αιθέριο έλαιο ρευστοποιεί τα φλέγματα και βοηθά στην απόρριψή τους και συστήνεται σε βήχα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, άσθμα και βράχνιασμα.
Είναι το καλύτερο βότανο για τη δυσπεψία, τον τυμπανισμό της κοιλιάς, τον λόξιγκα, τον στομαχόπονο, την αεροφαγία και τον έμετο. Χρησιμοποιείται και για τους κολικούς των παιδιών.
Προστατεύει από κρυολογήματα και γρίπη και είναι αντιικός και κατά του έρπη, χάρη στο σικιμικό οξύ, τη βασική πρόδρομη ένωση για την παραγωγή του αντιγριπικού φαρμάκου Tamiflu.
Χρησιμοποιείται για την κατακράτηση υγρών.
Είναι διεγερτικό της καρδιάς, του συκωτιού, των πνευμόνων, του εγκεφάλου , αλλά και καταπραϋντικό.
Βοηθά στην παραγωγή γάλατος σε θηλάζουσες, γιατί περιέχει φυτοοιστρογόνα. Πίνουν μια κουταλιά κοπανισμένους σπόρους πρωί και βράδυ ή πίνουν ένα πυκνό αφέψημα.
Είναι διουρητικό και σπασμολυτικό και βοηθάει στη δυσμηνόρροια. και σε φλογώσεις του ουροποιητικού και πέτρες στα νεφρά και στην κύστη.
Καταπραϋνει τον βήχα και τις κρίσεις άσθματος.
Καταπολεμά την σεξουαλική ανικανότητα.
Βοηθά στην αύξηση της ενεργητικότητας και υποκινεί ελαφρά το νευρικό σύστημα.
Οι σπόροι γλυκάνισου σε ένα δοχείο μέσα σε 3-4 ημέρες διώχνει την άσχημη μυρωδιά και γεύση.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για τον γλυκάνισο
Ο γλυκάνισος έχει γλυκιά πιπεράτη γεύση και δίνει εξωτική γεύση σε κρέατα, λαχανικά και γλυκά και αρωματίζει τη ρακή και το ούζο. Μπορείτε να προσθέσετε αλεσμένο γλυκάνισο στον καφέ πριν τον βράσετε ή σε ένα γιαούρτι. Αρωματίστε με το αστεροειδές καρύκευμα ή τη σκόνη του το τσάι ή το κρασί σας.
Σαν αφέψημα για τα προβλήματα στομαχιού βράζετε ένα κουταλάκι φύλλα ή σπόρους γλυκάνισου σε ένα φλιτζάνι νερό για 5 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε το αφέψημα ζεστό δυο φορές την ημέρα.
Επίσης, για τα προβλήματα στομαχιού πίνετε 3 σταγόνες έλαιο γλυκάνισου σε μια κουταλιά μέλι.
Για τους κολικούς βράζετε 1 κουταλάκι σπόρους σε 1 ποτήρι γάλα για 10 λεπτά, το στραγγίζετε και το πίνετε.
Για τις βρογχικές εκκρίσεις και τα γαστρεντερικά προβλήματα βράζετε μαζί γλυκάνισο και μάραθο σε σπόρους σε ίση ποσότητα.
Σαν έγχυμα ρίχνετε 1 κουταλιά τσαγιού σπασμένους σπόρους γλυκάνισου σε μισό φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνετε για 10 λεπτά, στραγγίζετε και πίνετε 1 φλιτζάνι την ημέρα για τη δυσπεψία, τα αέρια, το άσθμα. Σαν κατάπλασμα χρησιμοποιείται σε αιματώματα και μαστίτιδες.
Για την αϋπνία πίνετε λίγους σπόρους γλυκάνισου σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα λίγο πριν πάτε για ύπνο.
Το έγχυμα από ίσα μέρη γλυκάνισου, κύμινου και μάραθου είναι απολυμαντικό του εντέρου.
Το αιθέριο λάδι του γλυκάνισου είναι καλό για τα αναπνευστικά προβλήματα και το βάζετε στο στόμα, 3 σταγόνες με ένα κουταλάκι μέλι και το κρατάτε στο στόμα όσο μπορείτε περισσότερο και το καταπίνετε σιγά σιγά.
Σε πόνο στα δόντια ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο λάδι γλυκάνισου σε 1 φλιτζανάκι νερό και κάνετε μπουκώματα.
Φτιάξτε ένα χωνευτικό λικέρ που ανακουφίζει από την αεροφαγία. Βάλτε για 6 εβδομάδες σε ένα λίτρο ούζου 500 γραμμάρια μέλι, 40 γραμμάρια σπόρους γλυκάνισου κοπανισμένους και ένα γραμμάριο κανέλλα και μετά το φιλτράρετε. Έτσι είναι καλό για την αεροφαγί και παίρνετε ένα ποτηράκι του λικέρ μετά τα γεύματα.
Βράζετε ίσα μέρη γλυκάνισο, χαμομήλι, κανέλλα και γαρίφαλο μαζί με λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι σε 1και 1/2 λίτρο νερό μέχρι να μείνει το μισό υγρό, σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα. Αυτό χρησιμοποιείται και σε εντριβές σε ακανόνιστη περίοδο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα.
Για την μαλάρια κοπανίζονται οι σπόροι να γίνουν σκόνη και δουλεύονται με μέλι και γίνεται παχύρευστη κρέμα και δίνεται ένα κουταλάκι του καφέ πρωί και βράδυ πριν το φαγητό.
Όταν οι σπόροι καίγονται και εισπνέεται ο καπνός είναι άριστο αποχρεμπτικό.
Οι σπόροι γλυκάνισου όταν τρώγονται θεραπεύουν την επιληψία στα παιδιά.
Οι ρίζες του γλυκάνισου γίνονται αφέψημα για καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων, σε φλεγμονές ουροποιητικού, σε πέτρες στα νεφρά, σε ρευματισμούς και σε ποδάγρα. Όταν βράζονται σε νερό γίνονται λαπάς και χρησιμοποιούνται ως καταπλάσματα σε οιδήματα και αιματώματα.
Το έμβρεγμα το φτιάχνεται με κρύο νερό που μένει στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος πολλές ώρες και παίρνετε μια κουταλιά τρεις φορές την ημέρα.
Σπόροι γλυκάνισου που μουσκεύουν σε αραιό οινόπνευμα για αρκετό διάστημα δίνουν το ποτό ανιζέτ που είναι καλό για τη δυσπεψία.
Η σκόνη για τα δόντια: Ίσα μέρη σκόνης γλυκάνισου, σκόνη κάρβουνου από ξύλο λεύκης και από σκόνη γκρίζας κίνας.
Προσοχή! Σε πολύ μεγάλες δόσεις το γλυκάνισο επιβαρύνει την κυκλοφορία αίματος και υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού. Μην το παίρνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημα.


www.emedi,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...