Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Κρόκος Κοζάνης! Ενισχυτικό εγκεφάλου..


Κρόκος Κοζάνης! Ενισχυτικό εγκεφάλου.. και το καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής, για υγεία και ευεξία !!

 Ο Κρόκος είναι ένα διαδεδομένο φυτό της Μεσογειακής λεκάνης.
Tο όνομά του είναι Crocus sativus δηλαδή, κρόκος ο ήμερος.

Ο κρόκος καλλιεργείται για τις πολύτιμες χρωστικές του που χρησιμεύουν τόσο στην μαγειρική ως καρύκευμα όσο και στην παραδοσιακή ιατρική. Επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια το παρουσιάζουν ως ένα σημαντικό φυτό λόγω της φυτο-χημικής σύνθεσης των στιγμάτων του άνθους του, τα οποία είναι εντυπωσιακά μεγάλα (25-30 χιλ) και εξέχουν του άνθους στην περίοδο της πλήρους άνθησης. Είναι τόσο πολύτιμος, όχι μόνο για τις μοναδικές του μαγειρικές και ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και τη δυσκολία καλλιέργειάς του.Περισσότερα από 150.000 λουλούδια και 400 ώρες της εργασίας παράγουν μόνο 650γρ σαφράν.

Ο κρόκος ως συμπλήρωμα διατροφής
Το αρωματικό φυτό δεν δίνει μόνο υπέροχη γεύση και μεθυστικό άρωμα στα φαγητά σου, αλλά προσφέρουν και πολλά αντιοξειδωτικά. Από τις ερευνητικές εργασίες προκύπτει πως ο κρόκος μπορεί να λειτουργήσει αντιοξειδωτικά και να αποτελέσει φυτικό συμπλήρωμα διατροφής κυρίως για την αντιοξειδωτική του δράση που κατά τις έρευνες οφείλεται κυρίως στη κροκίνη. Χάρις λοιπόν στην δράση του αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως ενισχυτικό της νοητικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή Ιατρική ο κρόκος χρησιμοποιούνταν ως καρδιο-προστατευτικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες και βελτιωτικό νοητικής λειτουργίας. Μέσα από τις ερευνητικές εργασίες και μελέτες σχετικά με την χρήση του κρόκου και πιο συγκεκριμένα των στιγμάτων του έχουν προκύψει αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν εν πολλής την χρήση του κρόκου στην παραδοσιακή Ιατρική.

Eνισχυτικό της νοητικής λειτουργίας

Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν απώλεια των νευρώνων στον εγκέφαλο. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως υπάρχουν μέρες που αισθάνεσαι την μνήμη σου να σε εγκαταλείπει. Η απώλεια νευρώνων σε ευδιάκριτες περιοχές του εγκεφάλου συνδέεται συχνά με την απώλεια μνήμης και την δυσλειτουργία των γνωστικών λειτουργιών.

Το σαφράν έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους ερευνητές στην περίπτωση της γεροντικής άνοια και της ασθένειας Alzheimer και μάλιστα και από Έλληνες ερευνητές οι οποίοι καταλήγουν στο ότι τα φυτοχημικά του κρόκου έχουν αντιοξειδωτικές, αντιαμυλοειδικές, ανασταλτικές ιδιότητες απέναντι στις εκφυλιστικές διαδικασίες των νευρώνων και ως εκ τούτου ενισχυτική ως προς τη μνήμη δράση και μπορούν να βοηθήσουν ανάλογες καταστάσεις νοητικών δυσλειτουργιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...