Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Συνδυασμοί βοτάνων για πρόληψη ασθενειών και ευεξία

Συντάκτης: Ιλεάνα Γαλανοπούλου, 13/05/2016
Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Τα ροφήματα βοτάνων είναι ένας εύκολος τρόπος και κάποιες φορές και γευστικός, για να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών και να λάβουμε θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν από το να προστατεύσουνε μέχρι και να θεραπεύσουν ασθένειες. Τα βότανα μπορούν να λειτουργήσουν σαν φάρμακο, αλλά και σαν δηλητήριο πολλές φορές.
Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες συνδυασμοί αφεψημάτων από βότανα, έτσι υπάρχει ένας για κάθε ουρανίσκο. Τα περισσότερα βότανα είναι σχετικά φθηνά και μπορούμε να τα βρούμε σε καταστήματα με βιολογικά είδη είτε συσκευασμένα, είτε χύμα. Μπορούμε να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε.
Συνήθως η χρήση των βοτάνων είναι ευεργετική αλλά θέλει κι αυτή σωστή χρήση. Κάποια βότανα μπορεί να αποδειχθούν τοξικά σε μεγάλη κατανάλωση ή λάθος χρήση.
Ο τρόπος παρασκευής τους είναι απλός και υπάρχουν 2 τρόποι. Ο ένας είναι σαν αφέψημα: δηλαδή βράζουμε το βοτάνι μαζί με το νερό και ο δεύτερος τρόπος είναι σαν έγχυμα όπου μουλιάζουμε το βότανο σε βραστό νερό και το σκεπάζουμε προκειμένου να κρατήσει τους ατμούς και το αφήνουμε να τραβήξει τις ουσίες τους από 10 - 25 λεπτά και εξαρτάται πάντα το βότανο και πόσο δυνατό το θέλουμε.. Ιδανική πρόσληψη είναι μέχρι 3 φορές την ημέρα και πάλι το τονίζω αναλόγως το βοτάνι. Στη συνέχεια απλά το σουρώνουμε και το καταναλώνουμε. Ας δούμε κάποιους συνδυασμούς βοτάνων λοιπόν παρακάτω.
Βότανα και συνδυασμοί
1. Χαμομήλι με τίλιο: 2 ήπια βότανα για την καταπολέμηση του στρες και για να επιτευχθεί η χαλάρωση. Το χαμομήλι βέβαια έχει και άλλες ευεργετικές δράσεις για πονοκεφάλους, στομαχόπονους κτλ.  Συνίσταται συνήθως πριν τον ύπνο και το αφήνουμε γύρω στα 20 λεπτά. Αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο έντονο μπορείτε να προσθέσετε και ελάχιστη βαλεριάνα, αρκεί να αντέχετε την έντονη μυρωδιά της.
2. Βαλσαμόχορτο και λουίζα: Το βαλσαμόχορτο είναι το αντικαταθλιπτικό της φύσης. Είναι αρκετά ισχυρό βότανο κι αυτό καλό θα ήταν να λαμβάνεται πριν τον ύπνο και μαζί με την λουίζα που είναι κατά της νευρικότητας και της αϋπνίας (αλλά παράλληλα την χρησιμοποιούν και σαν βότανο σε δίαιτες αφού κάνει πολύ καλή αποτοξίνωση). Το συγκεκριμένο mix, μην το αφήσετε πάνω από 10 λεπτά. Και το βαλσαμόχορτο μην χρησιμοποιηθεί πάνω από 1,5 μήνα.
3. Ταραξάκο και γαϊδουράγκαθο: Ένας πολύ δυνατός συνδυασμός για φοβερή αποτοξίνωση. Το ταραξάκο καθαρίζει πολύ καλά το συκώτι και είναι κατάλληλο για ανθρώπους που λαμβάνουν φάρμακα. Το αφήνουμε μέχρι και 20 λεπτά και καταναλώνουμε μέχρι και 3 φορές την ημέρα. Αν θέλουμε και λίγη ενέργεια προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα Ginseng.
4. Μαλλιά καλαμποκιού, χαμομήλι, δεντρολίβανο, αγριάδα και αλόη: Αυτό το μείγμα είναι πολύ καλό για πρόληψη κατά των ουρολοιμώξεων. Το αφήνουμε 20 λεπτά και πίνουμε κάθε πρωί. Εάν πάθουμε όμως ουρολοίμωξη στα 15 λεπτά πάνω μπορούμε να προσθέσουμε μια σκελίδα σκόρδο ή κρανμπερις και να αφήσουμε άλλα 5-10 λεπτά και μετά να το πιούμε.
5. Μελισσόχορτο, πράσινο τσάι και κρόκος κοζάνης: Ελιξήριο νεότητας και ευεξίας. Μέχρι ένα ποτήρι την ημέρα και μέχρι 10 λεπτά το αφήνουμε.
6. Τζινσενγκ,, θυμάρι και δενδρολίβανο: Αν νιώθουμε ότι έχουμε πάθει υπερκόπωση αυτό το ρόφημα μπορούμε να το καταναλώσουμε επι ένα μήνα κάθε πρωί.
7. Κανέλα, μήλο και πορτοκάλι: Αν θέλουμε αδυνάτισμα ένα ρόφημα σαν βοήθημα είναι αυτό. Είναι πολύ εύγευστο και μας αφήνει μια πληρότητα. Δε το αφήνουμε πάνω από 10 λεπτά και βάζουμε μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μιας και μεγάλη κατανάλωση μπορεί να αποδειχθεί τοξική.
8. Φασκόμηλο και εχινάκεια: 2 βότανα που συνδυάζουν αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αφήνουμε μέχρι 10 λεπτά.
9. Γλυκάνισο και βασιλικός: Σαν γεύση μπορεί να φανεί αντιφατικό, αλλά για όσους έχουνε θέματα με το στομάχι τους όπως παλινδρόμηση μπορεί να φανεί ευεργετικό. Αφήνουμε γύρω στα 8 λεπτά. Αντί για βασιλικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θυμάρι ή απλά να προσθέσουμε.
10. Αχιλλαία, Αγγελική, Πιπερόριζα, Μέντα, Κάρδαμο: Σε περίπτωση κρυολογήματος ή βρογχικών μπορείτε να το καταναλώνετε άφοβα μέχρις ότου γίνετε καλά. Το αφήνουμε 7 λεπτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...